Vânzătoarea de la Kaufland și naționaliștii analfabeți | VIDEO

1:00 pm, 7 septembrie 2017 • de Comentariile sunt închise pentru Vânzătoarea de la Kaufland și naționaliștii analfabeți | VIDEO

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

O manipulare grosolană a scos tot ce este mai urât în unii dintre utilizatorii rețelelor sociale din România. Un individ a cărui identitate nu e cunoscută nici azi a postat pe Youtube un video de patru minute în care susține că nu a fost servit cu mici, la Kaufland Odorheiul Secuiesc, pentru că nu știa limba maghiară.


VIDEO: Analiza înregistrării video de la Kaufland expune mari problemeFilmul în sine avea multe probleme, dar asta nu a pus pe gânduri zeci de mii de utilizatori de rețele sociale care au picat în capcana instigării la ură etnică. O anchetă ulterioară a Consiliului pentru Combaterea Discriminării a explicat cum a fost fabricat filmul mincinos.

”Străinul” a decupat numai anumite bucăți și le-a montat manipulator

 

Deși înregistrarea în sine conținea elemente care contraziceau susținerile autorului, zeci de mii de persoane au picat în capcana filmulețului cu titlul ”Străin în țara mea (SHARE)”. Mai grav este că televiziunile de știri au preluat filmulețul fără să facă o analiză atentă și să evidențieze problemele vizibile de la prima vizionare.

Subiectul filmulețului, așa cum l-a prezentat autorul care își ascunde identitatea reală, a fost: Românii nu sunt serviți la Kaufland în Odorheiu Secuiesc dacă nu vorbesc maghiară”. În înregistrarea video autorul a susținut acest lucru de mai multe ori.

Zeci de mii de persoane s-au enervat și au comentat foarte agresiv pe rețele sociale, propagând ură pe criterii etnice, deși puteau ușor să observe chiar în înregistrarea video că vânzătoarea luase banii de la client, când acesta i-a spus în limba română ce dorește și în imagini se vedea un anunț, de asemenea în limba română.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării: Autorul filmului provoacă, incită prin atitudinea adoptată și interpretează cu rea intenție comportamentul vânzătoarei

Un milion de persoane au văzut înregistrarea video de la Kaufland și zeci de mii au comentat agresiv, lăsându-se atrași în manipularea care urmărea instigarea la ură pe criterii etnice.


VEZI și alte materiale interesante și abonează-te la pagina de youtube a jurnalistului Mălin BotDin acest motiv CNCD s-au autosesizat și a analizat cazul. A fost analizată înregistrarea video în sine și cerute declarații de la Kaufland, care avea și înregistrările video ale camerelor de supraveghere, declarația vânzătoare și a altor angajați care au asistat la întreaga discuție.

Concluzia CNCD, după ancheta aceasta, este că autorul filmulețului a procedat incorect, cu scopul să manipuleze.

”Colegiul director constată că și filmul testării încalcă elementele etice ce țin de corectitudinea dovezilor. Primul element care încalcă etica testării îl constituie faptul că filmul nu este redat în integralitatea sa, fiind ușor de observat că este în mai multe momente tăiat și prelucrat.

Filmul începe în mod spontan cu transmiterea bancnotei de 10 lei către autorul testării vânzătoarei, fără a se prezenta dialogul anterior acestui moment.

Autorul testării provoacă, incită prin atitudinea adoptată și interpretează cu rea intenție comportamentul vânzătoarei, cunoscând faptul că punctul de lucru Grill deschide la ora 10:00, văzând că nici alți clienți nu au fost serviți înainte de ora în cauză.

La final, filmul nu redă întregul dialog dintre autorul testării și șeful ierarhic superior al vânzătoarei, când i se explică din nou că servirea sa nu a fost posibilă pentru că punctul de lucru s-a deschis la ora 10:00. De altfel, autorul testării declară expres la final că a fost deranjat de atitudinea tatălui vânzătoarei care a declarat că trebuie să cunoască limba maghiară în Secuime…”, se arată în HOTĂRÂREA nr. 486 din 06.09.2017.

 

Cum a fost fabricată manipularea: ”Incitare pe parcursul testării”

 

Decizia CNCD pe cazul Kaufland conține și descrierea exactă a modului cum s-a fabricat acest film care a provocat un val național de ură. Consiliul a analizat toate probele pe care e-a avut la dispoziție și apoi a putut să explice cum a fost fabricat filmul mincinos:

În fapt, Colegiul director reține că la data de 31 august 2017, o persoană cu identitate necunoscută, care are calitatea de vlogger, cu numele de “Milițianul„ titular al unui cont pe pagina de internet youtube a publicat o înregistrare video cu titlul “Străin în țara mea„, prin care afirmă că i-a fost refuzat accesul la serviciile oferite de magazinul Kaufland din Odorheiu Secuiesc din cauza faptului că este de naționalitate română. Durata filmului este de 4,04 minute.

Filmul redă o testare realizată de titularul contului de youtube cu numele de “Milițianul„ la punctul de lucru Grill din cadrul magazinului Kaufland din localitatea Odorheiu Secuiesc. Testarea a avut loc la data de 31 august 2017 și a urmărit să demonstreze că persoanele care solicită în limba română serviciile punctului de lucru Grill sunt refuzate.

Filmul începe cu momentul în care autorul testării solicită vânzătoarei să-i vândă mici și concomitent îi întinde acesteia o bancnotă de 10 lei.

Vânzătoarea spune în maghiară “na bine„ și ia bacnota de 10 lei, murmură ceva neinteligibil, la care autorul testării întreabă dacă a fost înjurat, dacă vânzătoarea a spus ceva de “baszom„ (înjurătură în limba maghiară)? Vânzătoarea îi răspunde în maghiară că nu a spus nimic (“semmi„).

Autorul testării întreabă alți clienți care erau prezenți ce a spus vânzătoarea? Vânzătoarea le spune celorlalți clienți în limba maghiară următoarele: “eu îl servesc, dar eu voi fi cea f…„.

Vânzătoarea încearcă să pună în funcțiune casa de marcat pentru a opera plata în scopul prestării serviciului dar nereușind acest lucru, procedează la restituirea sumei autorului testării.

Autorul testării întreabă ceilalți clienți ce a spus vânzătoarea.

La acest moment filmul pare a fi tăiat prin montaj și reluat cu următoarea întrebare a autorului testării către vânzătoare: “de ce nu mă serviți pentru că sunt român sau de ce?„

După această întrebare filmul este din nou tăiat și reluat cu intervenția tatălui vânzătoarei care declară că nu este nicio problemă că fiica sa nu știe românește. Urmează un dialog în contradictoriu între autorul testării și tatăl vânzătoarei pe tema cunoașterii limbii române și a limbii maghiare. În discuție intervin și cele două femei care erau în așteptare la punctul de lucru Grill.

Autorul testării întreabă din nou: “de ce nu mă servești pentru că sunt român?… Cum este posibil așa ceva„

Filmul este din nou întrerupt și reluat cu un dialog în care autorul testării se adresează unei persoane spunând că a fost deranjat pentru că i s-a spus că în Secuime trebuie să se cunoască limba maghiară. În imagine apare o persoană cu un tricou roșu și cu o insignă a angajatorului Kaufland.

La acest moment filmul redă un dialog în contradictoriu între autorul testării și un client pe tema cunoașterii limbii maghiare, după care este întrerupt din nou și reluat cu momentul în care autorul testării părăsește cu autoturismul parcarea magazinului Kaufland și declară că pleacă pentru că “ungurii se iau la bătaie„ că nu vorbește limba maghiară și “cum este posibil așa ceva în țara mea„…

Un control al Protecției Consumatorilor, efectuat după apariția filmului manipulator, constată că o vânzătoare ”vorbea cu dificultate limba română”, altă vânzătoare însă, acesta find motivul pentru care OPC a amendat Kaufland. Despre vânzătoarea din filmuleț nu știm cum vorbea limba română, dar e cert că s-a putut înțelege cu cel care a filmat, din moment ce probele analizate de CNCD au descris următoarea situație:

”Autorul a omis să specifice faptul că, înainte de înregistrarea în cauză, a mai avut două dialoguri cu vânzătoarea. Primul dialog a avut loc în intervalul orar 9:31:25 – 9:32:27, când vânzătoarea îi aduce la cunoștință că punctul de lucru Grill deschide la ora 10.00. Al doilea dialog a avut loc la ora 9.37, când la solicitarea autorului testării, vânzătoarea îi dă un tacâm. A treia întâlnire a avut loc la ora 9:47, când s-a și realizat înregistrarea…”.

Așadar, motivele pentru care clientul nu a primit mici sunt cu totul și cu totul altele decât cea ce a susținut acesta. Valul de ură a fost însă generat în proporții uriașe și pe plan național. Vânzătoarea de la Kaufland a fost ținta a zeci de mii de comentarii denigratoare, multe cu amenințări cu moartea, pe rețele sociale.

 

Naționaliștii ”analfabeți” care apără violent limba română

 

După ce am publicat pe Facebook o analiză video a cazului, înainte să vină decizia CNCD, m-am confruntat și eu cu un val uriaș de ură. Mii de mesaje vulgare, denigratoare și cu amenințări chiar cu moartea mi-au fost adresate pe Facebook și pe Youtube. Am studiat atent cât mai multe dintre profilurile persoanelor care au fost cele mai violente în exprimare și am constatat astfel ce numitor comun au.

Toți cei vulgari și violenți în exprimare, sub pretextul că apără limba română de maghiarii care refuză să o vorbească, au postat comentarii cu greșeli gramaticale aflate la limita analfabetismului.

Cei mai mulți, cam 9 din 10 sunt din zone unde nu există comunități maghiare …

Interesant este și că au amplificat incitarea la ură pe acest subiect grupurile de postaci care constant promovează și  propagă pe rețele sociale liderii PSD și ALDE și mesajele acestor partide. Amplificarea gălăgiei publice pe tema asta a estompat câteva zile discuțiile despre agenda ascunsă prin care corupții din politică vor să controleze Justiția.


VIDEO: Procesul lu Dragnea se reia de la zero. Cum poate scăpa șeful infractor al PSD de închisoare și de toate dosarele penale în care cercetatÎn același timp, am primit sute de mesaje de la maghiari din toată România care mi-au mulțumit pentru că am prezentat o analiză care demască manipularea și am condamnat instigarea la ură. Aproape toate mesajele primite de la maghiari erau scrise corect gramatical, în limba română.

Postarea cu analiza video a fost urmărită pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, având aproape 2.000 de comentarii. Paradoxal este să constați că, deși peste 1500 de comentarii erau de la maghiari care scriau perfect în limba română, printre ele apărea câte un ”naționalist” român care reclama că ”maghiarii nu vor să vorbească românește”.


VIDEO: Mesajul meu pentru naționaliștii analfabețiDacă privești uman cazul, ți se face rușine cum a devenit o biată vânzătoare de mici o problemă de interes național

 

Dacă privești acest caz uman, dezbrăcând problema de orice aspect ce ține de controversele între extremiștii maghiari și naționaliștii analfabeți români.

Zeci de mii de naționaliști analfabeți, mari apărători ai limbii române, o denigrează pe fata de la Kaufland de zile întregi. Niciunul nu știe ce viață are ea. Cine știe ce probleme are, ce necazuri.

Vă imaginați ce viață poate să aibă o fată care vinde mici la Kauflad? E un pericol național? Nimeni nu și-a pus întrebarea cum trăiește fata aceea, cum a crescut ea. Ce viață a avut ea în școală.

Stiți ceva? Și dacă nu știe o iotă românește, nu are nimeni dreptul să o judece, pentru că vânzătoarea aceea e mai normală decât toți troglodiții care au înjurat-o, au denigrat-o, au umilit-o zilele acestea, pentru că nu a reușit să facă față provocării unui ticălos.

Chiar nu e important pentru mine dacă vorbește stricat sau deloc românește fata care vinde mici la Kaufland, în Odorheiul Secuiesc.

E important ca am un infractor care controlează Parlamentul țării mele. Face legi infractorul acesta și eu, un om cinstit, trebuie să respect legile unui infractor.

E important că nu avem autostrăzi, că mor oamenii cu zile în spitale, că începe școala fără manuale.

Fata aceea, saraca de ea, dacă nu vorbește românește, nu vorbește pentru că e o fată modestă, din cine știe ce sat uitat de lume, dintr-o familie săracă și amărâtă, pentru că altfel nu avea un asemenea job vai de el.

Credeți că e o fericire și un privilegiu să vinzi mici la Kaufland? Că e un job pentru vreo beizadea a vreunui politician șmecher?
Nimeni dintre cei care au denigrat-o nu s-a gândit cum s-au urcat toți cu picioarele pe o fată amărâtă care abia avea și ea un job amărât, într-un oraș mic. Mare crimă a comis!

Presupunând că nu știe deloc limba română, i-a trecut cuiva prin cap că, totuși, e o biată fată dintr-un colț de țară, care încearcă și ea să supraviețuiască cum poate? S-a gândit la asta derbedeul care nu mai știa cum să o provoace, numai ca să facă și el niște afișări pe youtube?

Mari oameni suntem, am prins că a greșit o biată fată săracă și ne-am urcat toți patrioții neamului cu bocancii pe ea.

Mi-e atât de silă de toți cei care, în numele iubirii de țară, comiteți astfel de fapte hidoase, incitați la ură, semănați numai mizerie și isterie în societate, călcați în picioare un om cu care nici așa destinul nu a fost prea generos.

Pentru că am explicat manipularea, am primit sute de amenințări cu moartea, înjurături, mesaje obscene. Unii dintre cei care nu au fost de acord cu mine, nu au putu altfel să-și exprime opinia. Concluzia pe care o trag este ca naționalismul extremist mai atrage în România doar pe cei mai ignoranți și slab educați din societatea noastră, cam ce e mai rău în societate.


Vezi mai multe materiale video și abonează-te la pagina de youtube a ziaristului independent Mălin Bot

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top