Vă puteți imagina ca Băsescu să fie tratat la Antena 3 precum Ponta la B1 TV?

12:00 pm, 17 august 2014 • de Comentariile sunt închise pentru Vă puteți imagina ca Băsescu să fie tratat la Antena 3 precum Ponta la B1 TV?

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Ponta GadeaCondamnarea lui Dan Voiculescu n-a clarificat câtuși de puțin peisajul media din România.

Ce se întâmplă de o săptămână încoace ne poate duce cu gândul la două concluzii: fie asistăm la o resurecție a presei fanatice și obediente – căreia îi suflă în pânze atât puterea politică de la București, cât și expansiunea liderilor politici adepți ai controlului total asupra presei decisive (Putin-Rusia,  Orban-Ungaria, Erdogan – Turcia) -, fie isteria provocată de Antena 3 după trimiterea în spatele gratiilor a mogulului său este semnul slăbiciunii respectivului segment media.

Nu vom ști prea curând care dintre cele două variante va rămâne și singura în viață. Deocamdată, cele două ipostaze conviețuiesc haotic și confuz. Rămân doar faptele, cele care ne permit să ne jucăm cu explicațiile. Incertitudinea doare și produce disconfort, dar ne oferă o minimă speranță că partea sănătoasă a media n-a pierit încă.

Cu toate acestea, contextul intern și extern nu par să joace în favoarea unei direcții bune pentru jurnalismul românesc. Există încă destule resurse bune și suficientă combustie internă, dar asta nu e o garanție că anii ce vor veni vor consolida această aripă tot mai suferindă a mass media. De ce?

Presa-unealtă și presa-putere

Să privim mai întâi în curtea noastră. În plan intern, supraviețuiesc două viziuni despre cum ar trebui să arate presa. Una, a PSD, susținută și de suficienți politicieni din opoziție (PNL, PDL, PMP), care vede în presă mijlocul de propagandă de tip Scânteia, adaptat, desigur, la democrația noastră șubredă. Cealaltă viziune – împărtășită de jurnaliștii îndrăgostiți de independență editorială, de ONG-uri racordate la valorile democrației liberale europene și de câțiva dintre politicienii din opoziție – vede în presă ceea ce este ea la originile sale: un mijloc de informare onestă, echilibrată, polivalentă și de bună-credință, adică exact acele ingrediente care fac din presă a patra putere în stat, neasimilată astfel de Constituție, dar acceptată implicit de societatea democratică. Le vom numi ”presa-unealtă” și ”presa-putere”.

Presa-unealtă este cea care convine de minune guvernărilor minate de corupție. A fost TVR-ul din anii 90, pentru regimul Iliescu-Roman-Văcăroiu, a fost presa cumpărată de contracte pe bani publici, în timpul lui Adrian Năstase, este presa televiziunilor de știri de tip Antena 3 și Romania TV, cea care asigură guvernarea prin îndobitocirea publicului (vezi minciuna recentă cu datele statistice), sub administrația Ponta.

USL, produs al fabricii Antena 3

Ponta Ciutacu RTVConcret. Antena 3 (și RTV, dar în mai mică măsura) a cultivat un tip de discurs ”anti” cu orice preț, având ca sursă și ca păcat originar ura lui Dan Voiculescu față de ”inflexibilul” Băsescu. Cu ura drept combustibil fulminant, Antena 3 a funcționat ca un ”exorcist” al răului, de factură fascistă. I-a învățat pe oameni, asemeni lui Hitler cu evreii, să creadă că sărăcia și nevoile provocate de criza economică explodată în 2008 sunt exclusiv vina ”regimului Băsescu”. Tăierea salariilor bugetare de către guvernul Boc a venit mănușă unui astfel de discurs. Populația slabă de înger, cu educație precară sau cu o înțelegere simplistă asupra realității, a devenit, brusc, fana și fanatica unui astfel de stil de presă. Ura câștigase bătălia cu rațiunea în sufletele multor români ușor de manipulat de propaganda televizată. Liderii celor două partide pe atunci de opoziție, PSD și PNL, Ponta și, respectiv, Antonescu, n-au făcut decât să se folosească de ”marfa” produsă de Antena 3 în societate. Voiculescu avea dreptate. El a fost părintele uselismului politic al anului 2012. Din vrerea și din ura sa a apărut USL, alianță care a forțat și mai mult nota populist-iresponsabil-demagogică, ajungând la putere după o tentativă nereușită de răsturnare a președintelui, care a întors țara pe dos și a dat România înapoi cu ani buni.

USL s-a destrămat, iar ”moștenitorul” acelui discurs a rămas PSD, cu Victor Ponta în rol de dirijor de plăcere. Antena 3 a devenit aliatul cel mai de nădejde. Am fi nedrepți să spunem că Victor Ponta nu s-a schimbat câtuși de puțin, din 2012 încoace. Luăm doar exemplul discursului anti-justiției, anti-DNA, de la începutul mandatului (mai țineți minte când îi apăra în public pe corupție, pe baroni, pe miniștri condamnați) și putem admite că acum Victor Ponta a învățat să-și dea singur peste gură. Nu de plăcere sau din convingere, ci pentru a evita prejudicii considerabile în plan extern. Dar tot Victor Ponta este cel care a continuat să încurajeze presa-unealtă, de tip Antena 3. Din motive de pragmatism (folosirea audienței mari a postului TV în interes propriu, politico-electoral), premierul a alimentat discursul ”anti”, populismul, manipularea, fuga de realitate – domeniu în care excelează ca nimeni altul. Ponta avea șansa de a deveni om de stat dacă găsea puterea de a se rupe de traiul politic în minciună, cel care l-a adus la putere, dar care nu-l va menține peren în vârful ierarhiei – mai devreme sau mai târziu, acest limbaj aburitor, profitabil pe moment, se poate întoarce ca un uragan împotriva sa atunci când prostimea va realiza că vorbele nu țin de foame. Și s-ar putea să fie chiar mai dureros decât își poate imagina. Deocamdată însă, încurajat și periat deopotrivă de către cei interesați să-l stoarcă de bani până-n ultima zi a puterii sale, Victor Ponta se hrănește încă naiv din acest fruct otrăvit al adulației și al poziției privilegiate, ca de altfel mulți dintre predecesorii săi care au crezut în nemurirea funcției…

B 1 TV nu e Antena 3 pe dos

Ponta: Adrian Sârbu a fost la mine în birou ca să opresc niște controaleDacă primul-ministru ar avea o revelație și ar realiza că a profita de un instrument media cu mare impact, dar hrănit mișelește împotriva naturii democrației sănătoase, este, la final, un câștig pervers și periculos, probabil că ar decide să se îndepărteze de acest profil de presă periculos pentru democrație. O țară cu o competiție corectă de presă asigură o competiție onestă între actorii politici. Acum, ce face Antena 3 în raport cu restul majoritar al presei care contează în formarea opiniei politice este să trișeze. Amestecă producții editoriale corecte, naturale (știrile zilei, reportajele lui Carmen Avram, emisiuni cu vedete care nu realizează că sunt folosite într-un joc malefic), cu nenorociri media, tip linșaje la ”Sinteza zilei” împotriva capilor justiției, a liderilor de opinie care nu și-au însușit ”linia Voiculescu” privind considerarea procesului ICA drept unul politic. Restul presei, cu mici excepții, nu-și permite un asemenea abuz. B 1 TV, considerat de cei care se pretind ”echilibrați” ca opusul Antenei 3, n-a fost niciodată o oficină a răului. Are linia sa pro-Băsescu (unii ar spune pro-lege, pro-UE&SUA), dar nu e nimic în neregulă cu asta. E o poziție editorială asumată, ușor implicată și constant critică cu guvernarea de stânga reprezentantă de PSD și asociații. Însă ați văzut cumva la B 1 TV linșaje împotriva oricui, oricum și din orice motiv? Ați văzut subiecte inventate, trase de păr, albul prezentat ca negru și invers? Nu, B 1 TV nu trișează. Își joacă propria carte, poate nu pe gustul majorității, dar o face pe față, nu pe sub masă.

Desele atacuri pe frontul anti-Ponta sau anti-USL, de pe B 1 TV, au fost porniri editoriale legimite, provocate de forțarea limitelor statului de drept (suspendarea președintelui) sau de un stil de guvernare care afectează viața fiecărui individ, indiferent de simpatiile sale politice (suprataxarea mediului privat, acordarea contractelor publice pe criterii politice – cazurile Ghiță, Voiculescu etc. -, baronizarea provinciei de către superpotenți penali gen Duicu, Nicolescu, Cozma, Nicușor, Mazăre, Oprișan etc.). Cum să te faci că nu vezi așa ceva, ca jurnalist?! În plus, am văzut deseori la B 1 TV, în studiourile talk-show-urilor, invitați de la PSD. Însuși Victor Ponta a intrat de multe ori live, spre disperarea publicului ”băsist” fundamentalist, care s-a temut că astfel PSD a pus mâna și pe B 1 TV. Ați văzut vreo urmă de echilibru în dezbaterile Antenei 3 din prime-time, în special? Vă puteți imagina vreo emisiune acolo în care Traian Băsescu să-și poată prezenta punctul de vedere, chiar și într-un mediu ușor ostil, așa cum are ocazia Ponta pe B 1 TV? Sună fantasmagoric, desigur.

Nu poți apăra democrația de alegători…

Oare Victor Ponta realizează această diferență de tratament? Și dacă da, i se pare cinstit să încurajeze o presă-unealtă într-un mediu în care presa-putere abia dacă mai supraviețuiește? Se întreabă unde poate duce pentru societatea românească, într-un târziu, viețuirea unui stil de presă de tip Antena 3? Își dorește să stăpânească etern peste o țară cu mase mari de alienați audio-vizual sau mai are încă în conștiință un minim resort care să-l facă să creadă într-o României de tip european, una în care poate pierde azi puterea, dar în care la fel de bine poate reveni mâine, și fără ajutor de la unelte de presă care pot îmbolnăvi mințile oamenilor? Preferă o țară în care el să fie prea-potentul Putin al unei Românii în genunchi sau o societate în care, cu o presă dură dar corectă, riscă să ajungă un înfrânt înainte de vreme, precum socialistul Holande, într-un stat care va găsi însă resurse pentru a supraviețui în adevăr, nu în minciună și prin abuzarea altora, precum fac azi Putin sau Erdogan?

Victor Ponta nu va face însă mișcări bruște. Contează pe sprijinul Antenei 3 pentru prezidențiale, iar orice deranj al publicului respectiv îl poate costa în lupta pentru Cotroceni. Însă Ponta știe la fel de bine că o cumetrie cu Antena 3 poate fi mană cerească ”la bine” (vezi ajutorul dat USL), dar devine imediat bombă cu efect devastator în cazul în care nu mai ești prietenul televiziunii cu pricina; Crin Antonescu este cel mai bun exemplu, a fost favoritul lui Gâdea&comp., dar a devenit țintă-piept soră cu moartea atunci când PNL a ”trădat” cauza părăsind USL și guvernarea. Dar asta nu pare a fi o grijă importantă pentru Victor Ponta. Așa cum Năstase domina arogant presa, la fel trăiește confortabil și Victor Ponta, la gândul nemuririi sale politice. O viziune pe cât de relaxantă pe atât de autodistructivă. Totuși, există voci din societatea civilă care cred că Ponta a ”învățat” din lecțiile ratate de Adrian Năstase și că puterea sa de a poseda presa o depășește pe cea a părintelui său politic. Într-un excelentă analiză din ”Dilema veche”, Cristian Ghinea notează:

Cristian Ghinea”Victor Ponta a construit pe nesimțite un ghem de legături în instituții și afaceri media, care îl fac mai periculos pentru presă decât Năstase. Mai ales că Năstase domnea într-o epocă în care trebuia să demonstreze în exterior bună purtare democratică, pentru a intra în UE. Ponta e aproape să domnească într-o epocă în care populiștii amenință democrația liberală în jurul Europei, prin Ponta și Erdogan, și o amenințare din interior, prin Victor Orban. Vom mai avea o ancoră externă pentru apărarea libertății? Oricum, a te declara campionul libertății presei, în aceste condiții, este grețos”

Cu această din urmă frază, Ghinea face referire la postarea pe Facebook a premierului de imediat după aflarea veștii privind condamnarea la 10 ani de închisoare a mogulului Antenei 3. Atunci, într-adevăr grețos, Ponta spunea:

ponta”Atât timp cât voi fi lider politic și cetățean al României sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliștii Antenei 3 și toți jurnaliștii din țara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-și poată desfășura activitatea conform dreptului constituțional la liberă exprimare și independența presei”.

Citind cu atenție vorbele de mai sus putem trage  o primă concluzie privind dilemele legate de viitorul presei-putere, enunțate în acest articol. Anume: Victor Ponta nu dorește să schimbe nimic în materie de Antena 3 și de felul în care această televiziune intoxică zilnic media curată, fie ea și implicată, dar și societatea în general. Și nu doar vorbele neclare de pe Facebook ale premierului susțin această perspectivă deprimantă pentru democrație, ci și moartea clinică a instrumentului legal înființat special pentru a feri ochii și urechile societății de abuzuri mediatice: CNA. Acest organism – plătit din banii contribuabililor și pentru a nu fi posibile atacuri împotriva statului de drept și a echilibrului social – există doar cu numele. Poate că nu toți membrii CNA au primit ordin de la Victor Ponta să menajeze Antena 3, dar unii dintrei ei au ajuns la un asemenea stadiu de alienare a simțurilor profesionale încât nici nu mai e nevoie să primească vreun semnal de pe adresa PSD; oamenii ”știu singuri ce au de făcut”.

Acestea fiind zise, ce șanse mai are Românie pentru ca presa-putere să nu moară, iar presa-unealtă să devină ultramajoritară? Puține. Prea puține. Există vreun antidot care să poată răsturna această ordine malefică a lucrurilor atâta vreme cât liderul puterii actuale nu dă vreun semn că e capabil de revelații democratice occidentale, ci, dimpotrivă, cultivă abil terenul media indigen pentru o viitoare putinizare a României? Nu se întrevede, în acest moment, un astfel de miracol. Iar dinspre societatea civilă nu sunt semne că poate veni o presiune atât de mare încât să-l oblige pe Victor Ponta ”să întoarcă armele” de partea bună a democrației. O populație sedată zilnic cu doze toxice produse în laboratoarele Antenei 3 nu poate sta bine pe picioare. Caz în care nici votul nu mai oferă o soluție. Vorba jurnaliștilor germani de la cotidianul berlinez Die Welt (citați în editorialul lui Petre M. Iancu, de pe Deutsche Welle, despre care vom vorbi mâine): ”Nu poți apăra democrația de alegători”. O expresie pe cât de sarcastică pe atât de profundă, după votul masiv pro-Erdogan, de la recentele alegeri din Turcia, care s-ar putea să fie valabilă și în România, nu peste mult timp…

Laurențiu Ciocăzanu

Ciocazanu

Citiți, LUNI, ora 12.00: Cine are dreptate în disputa Stelian Negrea-Cătălin Tolontan privind sursele de finanțare ale ”Gazetei Sporturilor”

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top