Ziarul pe care Tolontan îl conduce a decis să renunţe la un parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) de pe urma căruia ar fi avut de câştigat aproximativ 100.000 de euro! Citiţi mai jos explicaţiile lui Cătălin Tolontan, alături de crezul său despre cum va surmonta „Gazeta” pierderile financiare provocate de o astfel de decizie, luată în sprijinul conservării valorii jurnalistice, dar în detrimentul bugetului redacţiei:
„După întîlnirea oamenilor de la comercial cu MTS, am discutat proiectul între noi, management și ziariști, în sediul companiei care editează Gazeta. A fost o întîlnire grea, de aproape o oră, cu oameni care vorbeau despre reguli în timp ce tocmai și-au redus salariile.
Am lăsat menajamentele deoparte și ne-am contrat. Nimic patetic, doar impresii și necazuri umane. Am fost participanți de formații și de meserii diferite. Fiecare cu perspectiva lui. Suma era mare, în jur de 100.000 de euro. Erau de făcut siteuri, conținut specific, mentenanță tehnică și editorială, publicitate marcată ca atare și multe altele. Și de muncit cam pînă la finalul anului cu MTS și cu vreo 40 de federații.
S-au aruncat pe masă argumente pro din studii internaţionale. “Presa nu are altă soluţie decît să se bazeze pe finanţări agnostice, diverse și mai puţin riguroase. De la ONG-uri la diverși Mecena și de la guverne la strîngeri de fonduri publice, aici e viitorul”, scrie un excelent raport recent al Universităţii de Jurnalism Columbia, New York.
Cei din tabăra contra au sărit: “Da, dar ce o să spună oamenii?”. În final, am decis. Nu putem lua bani din buget în formula asta. Adică legal putem, dar nu, mulţumim, nu!
Invitaţia de parteneriat a fost corectă, sîntem, la urma urmei, singurul ziar de sport al ţării, și nu le suspectăm pe Carmen Tocală și pe Gabi Szabo de vreo agendă ascunsă. Ele știu foarte bine că n-ar fi cumpărat nici o indulgenţă din partea noastră. Nici ele, nici federațiile, de la care de altminteri, de-a lungul timpului am mai refuzat bani.
Însă, pur și simplu, România n-a ajuns la gradul de încredere în autoritate în care să accepte un astfel de parteneriat derulat pe bani publici. Peste tot în Europa ar fi benefic sportului și firesc, la noi, nu.
Publicitatea de stat în sine e altceva, apare în ziare și va mai apărea pentru că e girată de agenţiile de publicitate, dar parteneriatele directe presă-guverne sînt greu de explicat publicului.
Am declinat oferta, am mulțumit, le-am explicat. Dacă vor apărea parteneri privați care să susțină nevoia MTS, vom vedea. Oricum, vă vom ține la curent. Poate că nu am luat cea mai bună decizie, dar am preferat să vă explicăm cum am gîndit.
Modelele vechi de finanțare a presei mor mai repede decît pot să le înlocuiască cele noi.Dar, pînă la urmă, redacțiile vor găsi calea de a-și continua munca pentru că publicul are nevoie ca cineva să filtreze cu discernămînt informațiile și să dea un sens lucrurilor care se petrec în jurul nostru. Sînt optimist.”
Citiţi textul integral, AICI
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.