Stelian Tănase, REACŢIE la Tolontan: Când întâlneşti un jurnalist te întrebi dacă e om de afaceri, agent sau consilier de taină

11:10 am, 14 octombrie 2015 • de Comentariile sunt închise pentru Stelian Tănase, REACŢIE la Tolontan: Când întâlneşti un jurnalist te întrebi dacă e om de afaceri, agent sau consilier de taină

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

stelian-tanase

Stelian Tănase, fostul director general al TVR continuă seria articolelor publicate pe blog după plecarea sa de la televiziunea publică.  Tănase face dezvăluiri savuroase din perioada din TVR dar nu-i uită nici pe actorii politici care au jucat un rol la debarcarea sa.

Tănase a publicat o reacţie la o declaraţie a lui  Cătălin Tolontan care a vorbit despre „dizolvarea regulilor presei”:

Intr-o anchetă „Adevărul” Cătălin Tolontan spune – ” Pericolul e să dizolvăm regulile presei, iar ceea ce rămâne să numim tot presă“. Mă tem că fenomenul semnalat deja s-a produs. Adesea, cînd privești/citești/asculți un jurnalist, te întrebi cu cine ai de a face. Cine și ce e personajul de fapt. De presupus că e un jurnalist, cel puțin așa se prezintă. Așa scrie pe cartea lui de vizită dar e amestecat in prea multe istorii. Te întrebi dacă e om de afaceri, consilier de taină pe lîngă un lider politic, agent al unui serviciu de informații sau un interlop. E cîte puțin (sau mult) din toate. Cert, acest tip de pretins jurnalist este un personaj sulfuros, un poliedru cu multe fațete și colțuri. Nu e preocupat să informeze – menirea jurnalistului – ci să folosească informația în alte scopuri, strict personale – pentru carieră și înavuțire.

Tănase publică un adevărat „ghid” al depistării falsului jurnalist plecând de la combinaţiile pe care acesta le face:

Cum il depistezi!? Destul de simplu. E mereu băgat într-o campanie, împotriva sau în favoarea cuiva. Nu e neutru, obiectiv, pentru că nu il lasă interesele pe care le servește. El nu dă informații ci transmite mesaje. Scopul lui – să exercite influență, să aibă putere. Il găsești mereu in anturajul unui lider politic. Cei mai abili se învîrtesc chiar prin mai multe cercuri. Pasează informații spre servicii și primește comenzi de la acestea pentru manipulări și diversiuni, pentru diverse combinații operative. Are tot felul de firme prin care derulează afaceri fără nicio legătură cu jurnalismul. Dinamica din conturile lui bancare e un zigzag agitat. Fireste, cind nu ia bani cu plicul sau servieta, cei mai tari. Nu trăiește din salariul de jurnalist. E băgat în tot felul de combinații politico-financiare subterane care ii sporesc influența și prezența în massmedia, dar îi fac praf independența absolut necesară meseriei. În fața camerelor, la microfon, la gazetă, nu face decit să otrăvească spațiul public și să deturneze atenția cu intoxicări  și scorneli. „Adevărul nu e problemă” îmi spunea recent unul dintre acești jurnaliști, dîndu-mi gratis o lecție de supraviețuire.

Mai multe aici.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top