Sex, spionaj şi poliţie politică în «Epoca de aur» (I)| Îi aranja vizitele lui Ceauşescu la marile cancelarii şi se iubea cu nevestele spionilor din ambasade

12:30 pm, 1 februarie 2015 • de Comentariile sunt închise pentru Sex, spionaj şi poliţie politică în «Epoca de aur» (I)| Îi aranja vizitele lui Ceauşescu la marile cancelarii şi se iubea cu nevestele spionilor din ambasade

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

„Sex, spionaj şi poliţie politică în «Epoca de aur»“, cartea ziaristului Emil Berdeli, apărută la Editura Virtuală (ediţia electronică) şi la Editură Amazon (ediţia tipărită), cuprinde 15 poveşti despre operaţiunile din interiorul ori din exteriorul României ale fostului Departament al Securităţii Statului.

carte berdeliCine au fost spionii lui Nicolae Ceauşescu – omul care a condus România cu o mână de fier din 1965 până în 1989? Ce operaţiuni desfăşurau, pe cine urmăreau,  ce slăbiciuni aveau agenţii secreţi ori pe cine iubeau? Sunt întrebări la care autorul încercă să răspund în acest volum.

Amorul şi spionajul se aseamănă, mai ales în ce priveşte sincronizarea, însă, dacă veţi citi volumul,  cu siguranţă,  o să descoperiţi mai mult decât atât.


În fiecare duminică, Reporter Virtual va publica un capitol, o povestire din această carte. Azi, despre craiul Vasile Pungan, omul care, după ce-i aranja vizitele lui Ceauşescu, se iubea cu nevestele agenţilor din rezidenţele de spionaj:


 

Îi aranja vizitele lui Ceauşescu la marile cancelarii şi se iubea cu nevestele spionilor din ambasade

În 2009, Ion Nuică, consulul României la Chişinău, a fost filmat în timp ce se zbenguia într-o cameră de hotel cu o jună din Republica Moldova, goală ca şi el, dezinhibată, dar mult mai suplă. Imaginile apărute şi în presă, prin bunăvoinţa serviciilor secrete din Republica Moldova, declanşează un scandalul de pomină care zguduie Ministerul de Externe de la Bucureşti. Ziariştii şi-au amintit atunci şi de ambasadoarea Manuela Vulpe, femeia care depăna amintiri, pe e-mail, după o baie în jacuzzi, ocupată în acelaşi timp de ea şi de Teodor Baconschi – ulterior ministru de externe.

Nicolae Ceaușescu, primit de Regina Elisabeta a Marii Britanii

Nicolae Ceaușescu, primit de Regina Elisabeta a Marii Britanii

Se ştie însă mai puţin faptul că protagoniştii întâmplărilor de mai sus au avut predecesori cu palmaresuri de invidiat. Unul dintre aceştia a fost Vasile Pungan. Pe lângă el, Nuică este doar un biet copil.

Pungan, şeful consilierilor lui Ceauşescu, ambasador şi ministru, cel care aranja vizitele lui Ceauşescu în marile cancelarii ale lumii, a fost demnitarul  care se şi culca, de-a valma, cu nevestele spionilor români din rezidenţele aflate în marile metropole. Culmea, soţii încornoraţi ţineau cu dinţii de postul din străinătate, în pofida onoarei de familist. Ba chiar îi organizau petreceri cu surprize amantului focos.

Poate că Vasile Pungan i se va atribui şi un rol important în rândul eminenţelor cenuşii ale comunismului românesc, dar verdictul îl vor da istoricii. Cert este că el a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Ceauşescu, retras, fără valuri, sub protecţia celor care au preluat puterea după 1989.

Din 1971 până în 1976, la pupitrul rezidenţa de spionaj de la Londra stătea Vasile Tilincă. Omul bea din când în când. Însă nu acest aspect îi intriga pe agenţii acoperiţi din Anglia ori pe şefii Centralei de la Bucureşti, cât faptul că Tilincă avea o relaţie excelentă cu ambasadorul Vasile Pungan, care, la rândul său, întreţinea o relaţie, să-i zicem fierbinte, cu soţia celui care conducea rezidenţa de spionaj de la Londra. Relaţia a fost şi de durată pot spune, bazându-mă pe faptul că respectiva consoartă s-a întâlnit cu ambasadorul, ani buni, şi în ţară. Aşa că şefii spionajului românesc de atunci, Nicolae Doicaru şi Ion Mihai Pacepa, n-au scăpat prilejul să ordone „plantarea“ de microfoane în casele conspirative ale Departamentului de Informaţii Externe de la Bucureşti (spionajul românesc) – acolo unde doamna Tilincă şi Pungan petreceau clipe de neuitat, ca şi în locuinţa doamnei, pe care o împărţea cu Vasile Tilincă, atunci când cel din urmă nu se afla în misiune. În acest timp, Pacepa păstra aparenţele, oferindu-i în continuare ambasadorului, un tovarăş foarte influent, tot felul de cadouri. Însă, la rigoare, în funcţie de interese, putea schimba foaia şi… pac la Războiu’!

Ceaușescu, vizită în Spania, primit de Regele Juan Carlos

Ceaușescu, vizită în Spania, primit de Regele Juan Carlos

Într-o notă strict secretă a Securităţii din 20 august 1979, publicată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care cenzurează însă tocmai pasajele cu momente fierbinţi, stă scris: „În rapoartele altor cadre, cum sunt: Dumitru Vasile, Toma Ion, Silinescu Constantin, se menţionează că tovarăşul Vasile Pungan a întreţinut relaţii intime cu mai multe femei, atât în perioada când a fost ambasador în Anglia, cât şi după aceea, soţii ale cadrelor aflate la post şi altele, fapte cunoscute şi comentate de lucrătorii ambasadei, de familiile acestora şi de alte cadre. De exemplu, Tilincă Vasile, consilier, şi soţia sa nu făceau un secret că erau «protejaţii» tovarăşului Vasile Pungan, care le-ar fi propus funcţii în aparatul central… (text cenzurat). Silinescu Constantin raportează că despre aceste relaţii cunoştea şi Tilincă Vasile, deoarece îşi instruia soţia că la sosirea în ţară să-l caute pe tovarăşul Vasile Pungan pentru a-i oferi diverse cadouri“. Faptul că Pungan primea „cadourile“, în timp ce se afla în concediu, chiar în casele conspirative ale Securităţii ori în locuinţa soţilor Tilincă reiese atât din documentele studiate de Mihai Pelin la mijlocul anilor ’90, cât şi din nota C/1595 din 20 august 1979, publicată în 2009 de CNSAS.

„De asemenea – arată respectiva notă –, în perioada în care a fost ambasador la Londra, tovarăşul Vasile Pungan a întreţinut relaţii… (text cenzurat), fapt ce a creat disensiune, atât în familia Radu, cât şi între şofer şi ambasador. Manolescu Vasile, făcând referire la faptul că trădătorul Pacepa Mihai cunoaşte relaţiile… (text cenzurat) şi deţine unele înregistrări pe benzi magnetice – făcute prin mijloace speciale la locuinţa familiei Tilincă, presupune că trădătorul ar putea oferi aceste date unor servicii de spionaj străine spre a fi folosite împotriva tovarăşului Vasile Pungan sau păstrate în vederea utilizării lor ulterioare“.

Ceaușescu, primit de Regina Elisabeta la Londra

Ceaușescu, primit de Regina Elisabeta la Londra

Straniu! Pentru Securitate nu era important faptul că Pungan se combina cu nevestele spionilor de la Londra, producând tensiuni majore în sânul uneia dintre cele mai importante rezidenţe de spionaj ale Bucureştiului, cu consecinţe greu de anticipat. Mult mai arzător, el ar fi putut fi şantajat de către generalul Pacepa, pe baza informaţiilor oferite occidentalilor, după ce a defectat în 1978.

Cornel Burtică, fost ministru al comerţului exterior, fost preşedinte al Uniunii Studenţilor Comunişti, fost ambasador în Italia şi în Maroc, a ridicat întrucâtva vălul în ce-l priveşte pe misteriosul Pungan. „Apoi – susţinea Burtică – a venit Pungan (la minister – n.m.), care fusese colonel şi cred că mai era ofiţer de securitate. Acest Pungan a deschis larg porţile intrării securiştilor în Comerţul Exterior şi a colaborat la înfiinţarea de întreprinderi ale Securităţii.“

Preţioasă mărturie, dar cu o mare doză de ipocrizie. Afirmaţia lui Burtică dă impresia că, de fapt, Securitatea conducea comerţul exterior. Greşit. Securitatea punea în practică indicaţiile Partidului Comunist Român legate de comerţul exterior, ceea ce era cu totul altceva (Partidul Comunist Român – PCR – a fost singurul partid politic oficial din România între 1947 şi 1989, „forţa politică conducătoare a întregii societăţi“, aşa cum stătea scris în Constituţie).

De numele lui Pungan sunt legate multe vizite importante ale liderului de la Bucureşti în străinătate care, se pare, au fost bine organizate. Mă refer în mod special la vizita din Marea Britanie, unde Ceauşescu a fost primit de Regina Elisabeta, ori la cea din SUA, atunci când preşedintele Carter l-a tratat pe „Geniul din Carpaţi“ (aşa era numit Ceauşescu de propaganda vremii) ca pe un adevărat prieten.

Aşa că, după fuga lui Pacepa, Pungan a rămas tot în eşalonul superior al partidului, în ciuda rapoartelor defavorabile ale Securităţii. Altceva este însă cu totul necunoscut: consecinţele aventurile amoroase ale lui Pungan cu nevestele agenţilor români asupra rezidenţei de spionaj de la Londra.

Cert e că Pungan dispreţuia cutumele oricărui serviciu secret. Altfel, n-ar fi pus în pericol prin comportamentul său infantil – cel puţin asta reiese din documentele Securităţii – o întreagă rezidenţă de spionaj, fiind convins că totul i se cuvine, chiar şi nevestele spionilor din subordine.

După ce a părăsit postul de ambasador în Marea Britanie, Pungan a devenit nostalgic. Aşa că, în 1976, descinde la Londra, „pentru o gură de aer proaspăt“ împreună cu Ştefan Andrei, pe atunci secretar al Comitetului Central al PCR cu probleme internaţionale, şi cu Vasile Şandru, director în Ministerul Afacerilor Externe.

Cred că bănuiţi, însuşi Vasile Tilincă, şeful rezidenţei de spionaj, a organizat un chef de pomină în cinstea reîntoarcerii lui Pungan, amantul soţiei sale. Dar şi Traian Pascu, ofiţer de contrainformaţii la ambasadă, a stat cu ochii în patru, raportând în ţară: pipăieli pe sub masă, ciupeli posterior doamne, scăpat mâna prin decolteuri, şoapte înfierbântate de alcool. ş.a.m.d. Însă Pungan şi amicii veniţi de la Bucureşti s-au purtat până la urmă ca nişte gentlemeni. Doar se aflau la Londra, nu? Aşa că, dimineaţa n-au convocat o şedinţa de partid în care să le critice pe tovarăşele soţii din ambasadă de comportament imoral pe parcursul petrecerii care tocmai avusese loc.


Nu ratați duminica viitoare:

Sex, spionaj şi poliţie politică în «Epoca de aur»  (II)

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top