UPDATE. Ziariștii, șantajați la “Adevărul” lui Burci. Taxe neplătite din 2011. Adevarul.ro, în picaj

3:21 pm, 28 noiembrie 2012 • de Comentariile sunt închise pentru UPDATE. Ziariștii, șantajați la “Adevărul” lui Burci. Taxe neplătite din 2011. Adevarul.ro, în picaj

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Deşi proprietarul s-a schimbat, iar jurnaliştii aşteptau vremuri mai bune, „teroarea” patronală la „Adevărul” continuă să fie aceeaşi. Sub „regimul Patriciu”, corpul redacţional a trecut prin reduceri drastice de personal și de salarii, lucru care se întâmplă şi acum după preluarea companiei Adevărul Holding de către omul de afaceri Cristian Burci.

Redactorii care au refuzat să semneze noile contracte de muncă, cu numai 750 lei trecuţi în Cartea de Muncă, iar restul pe Drepturi de autor, au ajuns pe lista de disponibilizări, de fapt o concediere mascată. „Vrei? Bine! Nu vrei? Îţi reducem postul”, au spus mai-marii trustului.

În această situaţie se află, printre alţii, Mariana Bechir, jurnalist cu state vechi în presa de investigaţii, dar pe cine mai interesează acest lucru? În plus, jurnaliştilor li s-au impus „clauze de confidenţialitate” în valoare de mii de euro dacă divulgă informaţii din interiorul companiei. În redacţii, toţi se tem pentru viitorul locului de muncă, mai ales din 2013 când e posibil ca „Adevărul”, ziar fondat în 1871, să rămână exclusiv online, după cum Tiberiu Lovin a scris AICI.

Mariana Bechir: „E o problemă de principiu, nu de bani”

Prima măsură după preluarea ziarului de către Burci a fost reducerea salariilor ziariștilor cu 15% (750 de lei, pe Cartea de muncă, restul – pe drepturi de autor). Angajaților li s-au pus în față și câteva anexe la noile contracte, cum ar fi plata drepturilor salariale pe luna septembrie eșalonat, până în luna martie 2014, și clauza de confidențialitate, care prevede daune de până la 8.000 de euro în cazul divulgării de informații, dar fără a se preciza nimic concret.

Mariana Bechir, reporter în cadrul departamentului “Eveniment/ Social” povestește: “Le-am spus că sunt de acord cu reducerea salariului cu 15%, că înțeleg criza prin care trece trustul, însă n-am vrut să semnez clauzele privind salariul pe luna septembrie și pe cea privind confidențialitatea. Mi s-a răspuns că nu se poate, că nu se pot face excepții pentru nimeni. Ori semnezi, ori pleci, mi s-a răspuns. Luni, 26 noiembrie, am primit acasă, prin poștă, documentele prin care eram anunțată că mi s-a desființat postul”.

În aceeași situația cu Mariana se află și Ioana Oancea, redactor la Departamentul Web, care a refuzat să semneze hârtiile impuse de conducerea Adevărul Holding. Și ei i-a fost desființat postul, cei de la Resurse Umane fiind mulțumiți că au doar două cazuri de refuz de semnătură. Ceilalți au plecat capul și au acceptat condițiile umilitoare impuse de companie.
“Nu sunt o victimă și nu vreau să fiu prezentată ca atare”, spune Mariana Bechir, “însă este o problemă de principiu, nu una de bani, pe care nu vreau să o las așa”. Mariana Bechir și Ioana Oancea au decis să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar și unui avocat, care să acționeze în instanță Adevărul Holding.

Spre desființarea drepturilor de autor în presă?

Avocatul celor două studiază și posibilitatea deschiderii unui proces de mai mare amploare, care ar putea să aibă implicații multiple pe piața presei din România. Astfel, unul din subiecte ar putea fi desființarea modalității de plată a ziariștilor prin contracte de drepturi de autor, care nu sunt decât contracte de muncă mascate, ziariștii fiind astfel retribuiți pentru activitatea de bază pe care o desfășoară la locul de muncă. Astfel, conform Codului Fiscal, asemenea contracte pot fi încadrate la categoria “muncă dependentă” nefiind nicidecum vorba despre “activități independente” în sensul în care le definește legiuitorul.
Vom reveni cu amănunte.

Contribuțiile sociale, neplătite din luna august 2011
UPDATE 1. Un angajat din zona comercială ne-a transmis astăzi următoarea precizare: “contractele jurnaliștilor de la Adevărul au fost trecute pe altă firmă. Marți s-au semnat noile contracte și așa cred ei că au rezolvat toate problemele: au lăsat Holdingul cu probleme în insolvență, ITM n-ar mai trebui să găsească anexele (că e altă firmă)
și-au țepuit și partenerii și angajații.
Ce credibilitate mai poate să aibă un astfel de „câine de pază” al societății?Adevărul nu a mai virat niciun fel de contribuții la stat, pentru veniturile angajaților, din luna august 2011, dar banii s-au reținut banii reprezentând cotele salariaților. Deci, cum poate în această situație să trimită Adevărul un angajat în șomaj?”

Cum a ajuns adevarul.ro în cădere liberă
UPDATE 2. Un alt angajat al “Adevărul”, reporter, ne-a transmis un adevărat rechizitoriu la adresa situației în care se afundă compania la care lucrează, dar ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, pentru că nu-și poate permite să fie concediat având și copii în întreținere:

“Primele rezultate ale lui Razvan Ionescu cu adevarul.ro, marele “specialist” în online adus de noul patron Cristian Burci: acum o luna (saptamana 15-21 octombrie), adevarul.ro era:
– Pe locul 5 la afisari, la site-uri de „stiri generale” (3.488.903 afisari/ saptamana)
– Avea 293.779 afisari peste concurentul direct, evz.ro (3.195.124 / saptamana)
– La „clienti unici” adevarul.ro statea si mai bine decat evz.ro: 639.248 (adevarul.ro) – 421.385 (evz.ro)
– La „clienti unici” adevarul.ro era pe locul 4, evz.ro era pe 6
– In luna octombrie, la „clienti unici”, adevarul.ro a fost pe locul 5 la „stiri generale” (1.934.518 unici), fata de evz.ro care a fost pe 8 (1.303.688)
– In luna octombrie, la „afisari”, adevarul.ro a fost pe locul 6 (15.636.951), fata de evz.ro (14.638.438), locul 7

Incepand cu luna noiembrie, adevarul.ro e in cadere libera:

– In prima saptamana (5 noiembrie – 11 noiembrie), concurentul direct, evz.ro a micsorat diferenta la „unici”: 564.799 (evz.ro) – 607.418 (adevarul.ro)
– Tot in prima saptamana (5 noiembrie – 11 noiembrie), pentru prima data dupa foarte mult timp, evz.ro a depasit adevarul.ro la „afisari”: 3.555.380 (evz.ro) – 3.116.627 (adevarul.ro).
– In doar 3 saptamani, adevarul.ro a pierdut 31.830 de „unici”, iar evz.ro a crescut cu 143.414!
– In doar 3 saptamani, adevarul.ro a pierdut 372.276 de „afisari”, in timp ce evz.ro a crescut cu 360.265 de „afisari”

Caderea libera a continuat si in a doua saptamana a lunii noiembrie:

– adevarul.ro a mai pierdut 55.663 „afisari”, in timp ce evz.ro a mai crescut cu 244.768 de „afisari”
– In clasamentul siteurilor de „stiri generale”, adevarul.ro a cazut pe locul 7 la „afisari” si a fost depasit de ziare.ro si evz.ro
Toate aceste date pot fi verificate la sati.ro. In timp ce adevarul.ro e in cadere libera, Razvan Ionescu tine sedinta peste sedinta si vorbeste la foc automat despre aceasta „noua minune a web-ului”, care este adevarul.ro.
Aceasta relansare falimentara a siteului aminteste de o alta relansare falimentara a printului, in 2011, sub girul lui Peter Imre. In vara acelui an, cu Grigore Cartianu Redactor-sef si cu Razvan Ionescu Director editorial, „Adevarul“ s-a relansat in plin sezon de concedii, desi toti, de la ultimul reporter pana la femeia de serviciu au avertizat ca relansarea oricarui ziar in vara e sinucidere curata. In fine, „Adevarul” s-a relansat in luna iunie, si-a marit numarul de pagini la 64, a investit milioane de euro intr-o campanie agresiva de publicitate cu sloganul „Adevarul – ziarul tau complet de 64 de pagini”.
Marea „relansare” gandita de Cartianu si Ionescu a tinut fix trei luni. La 1 septembrie 2011, „Adevarul” si-a redus numarul de pagini la 48.
In oras erau peste tot bannere cu „Adevarul, ziarul tau complet de 64 de pagini”. Cine a platit pentru incompetenta si lipsa de viziune a cuplului Cartianu – Ionescu? Bineinteles, ziaristii. La 19 septembrie 2011, la „Adevarul” a venit un val masiv de concedieri. Peste 30 de ziaristi si-au pierdut locurile de munca. Nici un sef, nici un redactor sef, nici un redactor sef adjunct n-a fost atins.

La „Adevarul” e cea mai jenanta situatie din presa romaneasca: ziarul a avut acelasi numar de sefi si la 64 de pagini, si la 48 de pagini, si la 32 de pagini si acum la 24 de pagini. Ziaristii au fost nimiciti, dati afara cu sutele, sefii au ramas. Singurul sef „sacrificat” a fost Lucian Pop, abia luna trecuta, dar concedierea lui a avut doua explicatii:
1. Nu era din gasca Cartianu – Ionescu
2. L-a facut zob pe Ionescu in sedinta in care acesta le-a cerut oamenilor sa dea declaratii in fals si sa semneze niste acte din care sa reiasa ca lumea a fost in concediu fara plata in luna septembrie 2012!
Plecarea singurului sef, Lucian Pop, a fost imediat compensata de venirea lui Mihnea Maruta, redactor sef. Grigore Cartianu a fost avansat in functia de director editorial al ziarului, funcție care nu existase până atunci, ci doar cea de Director editorial al trustului!
In momentul de fata, la „Adevarul” exista o organigrama absolut ridicola, unica in presa din Romania:

1 director editorial – Grigore Cartianu
1 redactor sef – Mihnea Maruta
1 prim redactor sef adjunct – Sabin Orcan
3 redactori sefi adjuncti – Andrei Velea, Alin Paicu, Liviu Avram
1 redactor sef pe „Adevarul de weekend” – Laurentiu Manolache
1 redactor sef adjunct pe „Adevarul weekend” – Matei Udrea

Vorbim de opt sefi cu salarii colosale pentru:
– 24 de pagini de luni pana joi
– 64 de pagini vineri
– Fara aparitii sambata si duminica

E absolut jenant ca echipa asta de „sefi” a existat in aceeasi componenta (mai putin Pop) si cand ziarul avea 64 de pagini, si cand a ajuns la 48 de pagini, si cand a ajuns la 32 de pagini, dar si acum la 24 de pagini. La „Adevarul” sunt opt sefi si departamente de cate unu-doi ziaristi!
Bineinteles, cand printul va disparea, undeva in luna martie (se poate si mai devreme!), si cand adevarul.ro va fi ingropat de noua echipa, acesti sefi, dar si altii din gasca lui Cartianu – Ionescu isi vor pastra locurile.
De concediat, vor fi concediati cei care acum sunt obligati sa munceasca cate zece ore pe zi”.

 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top