Ideea pe care liderii europeni au avut-o, de introducere în Constituţie a ţintei de deficit structural de 0,5%, este una magnifică pentru o ţară ca România, unde chiar şi când economia duduia, pe vremea lui Vosganian, deficitul o luase razna. Este garanţia clară că, în anii electorali, partidele aflate la putere nu vor mai putea arunca în stânga şi-n dreapta cu pomeni electorale, creşteri salariale şi măriri de pensii, pentru că vor fi împiedicate de legea supremă să o facă, aşa cum sunt împiedicate astăzi să ceară venirea urgentă pe tron a prinţului moştenitor de sânge regal şi umori burgheze Radu Duda.
Dacă UE asta chiar ne-ar iubi, ca popor, ar putea propune şi introducerea, tot în Constituţie, a unor legi conexe, care au legătură, e adevărat, mai curând cu Codul Penal, dar care acolo nu sunt respectate. Ar putea cere, de pildă, ca pentru mafioţii vinovaţi de corupţie şi japcă, procurorii să nu mai propună închisoarea cu suspendare, ori ca şmecherii cu bemve care fac ravagii pe şosele şi trotuare să facă puşcărie şi să nu-şi mai omoare victimele ca la Grand Theft Auto, după care să le plătească la reduceri. Dar probabil că asemenea adăugiri nu vor fi făcute nicicând, după cum e la fel de probabil că nici povestea cu deficitul nu va fi introdusă în legea fundamentală.
Ca să fie treaba corectă şi să mai taie macaroana papagalilor guralivi şi negativişti din Opoziţie, ieri un domn de la PDL propunea referendum pentru introducerea ţintei de deficit structural în Constituţie, rostind iarăşi cuvinte mari despre ţărişoară, bobor şi voinţa naţională. Şi când să se organizeze referendumul ăsta decât odată cu alegerile locale şi parlamentare. O să turbeze Iliescu, care, mai deunăzi, zicea că i se pare o bătaie de joc să dai cetăţeanul la ştampilat şase buletine de vot. Acum, pedeleii vor să-l bage şi pe-al şaptelea, să-l căpieze de tot pe alegător. Dar staţi liniştiţi, tovarăşi, la locurili voastre, că alegătorul nu căpiază când vreţi voi. De votat, sunt convins că ar vota, săracul, şi de zece ori într-o zi, dacă ar şti că părerea lui e luată în seamă.
Din păcate nu e. România este ţara unde referendumul se organizează nu ca să se ţină cont de el, ci doar ca să dea impresia bizonilor că sunt băgaţi în seamă. Amintiţi-vă cu câtă râvnă ne-am dus la vot în 2009, să mai deratizăm Parlamentul de nişte căpuşe. Ne-am imaginat atunci că voinţa populară îi va face pe parlamentari să se cărăbănească singuri, de ruşine, din confortabilele săli de şedinţă. Ne-am înşelat amarnic. Noi am zis, noi am auzit. De unicameral s-a ales praful, iar numărul parlamentarilor a devenit acum obiect de troc cu şantajiştii de udemerişti. În mod previzibil, lucrurile vor sta la fel şi la un eventual referendum privind introducerea ţintei de deficit structural în Constituţie: aşa cum politicienii îşi doresc, prezenţa la vot va fi mai mare, dar de voinţa poporului, care chiar ar dori ca scurgerile de la buget să înceteze, nu va ţine nimeni seama.
Sincer, m-am săturat să fim întrebaţi de politicieni ce vrem doar aşa, ca să facem conversaţie. Dacă tot au de gând să facă aşa cum ştiu ei, mai bine să nu ne mai întrebe şi să dea, în ziua alegerilor, un buletin de vot în minus. Iar din hârtia economisită să se facă, în schimb, foi A4 pentru acatiste, că avem mulţi politicieni de pomenit.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.