
Jurnalista Ramona Ursu a realizat un interviu cu judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a începutul acestei luni a fost exclusă din magistratură. Decizia, care nu este definitivă, a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii.
În interviu, magistratul spune ce motive au stat în spatele acestei decizii controversate a CSM.
Ramona Ursu: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, în 8 februarie, excluderea dumneavoastră din magistratură, motivând că ați predat în afara învățământului universitar. Este decizia cea mai dură pe care o poate lua CSM față de un magistrat. De ce nu ar fi legal să țineți astfel de cursuri?
Camelia Bogdan: În primul rând, este o decizie nelegală, este aplicată pentru o abatere inexistentă, respectiv pentru cumulul de funcții. Însă CSM a decis, în 2008, decizie reconfirmată în 26 august 2016 și publicată pe site-ul instituției, www.csm1909.ro, că este permis ca magistrații să susțină cursuri în afara mediului universitar. Fapta, așadar, este inexistentă, eu nu am cumulat funcții, ci doar mi-am diseminat cunoștințele în calitate de expert, într-un proiect cu finanțare externă.
R.U.: Cu ce firmă ați semnat contractul?
C.B.: Am semnat contractul cu firma care m-a contactat pentru un interviu, pentru a vedea dacă sunt cea mai potrivită alegere pentru a fi expert în acest program. Se căuta un expert care să fie practician. Nu se dorea identificarea unui expert care să citească de pe monitoare, deoarece în materia prevenirii și combaterii corupției este foarte important să identifici problemele care se ridică în practica judiciară. Era o perioadă foarte grea pentru Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), când, în 2014, DNA reținea pe bandă rulantă funcționarii APIA. Am acceptat să particip la procedura de selecție organizată de firma FDI Top Consult, care avea inclus în obiectul de activitate și organizarea de seminarii în materia prevenirii și combaterii corupției.
MAI MULT, aici » PaginadePolitica.ro
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.