Susținătorii lui Crin, nemulțumiți de cenzura lui Ponta
Candidatul cu cea mai întinsă rețea de conturi, grupuri și pagini de Facebook care-l susțin pentru Cotroceni este șeful PNL Crin Antonescu. De așteptat de altfel, având în vedere că e deja un candidat cu vechime și în politica reală. Grupul cel mai numeros de susținători de pe Facebook este „Crin Antonescu Președinte”, cu aproape 10.000 de membri. „Acest grup este administrat de oameni care nu au interese politice , nu au candidat la alegerile din 2012, nu sunt plătiți pentru a face campanie electorală”, îi îmbie administratorii paginii pe cei care o vizitatori. E interesant însă că administratorii nu ezită să atace PSD, partidul care în teorie îl susține pe Antonescu la președinție. „În ultima vreme roșul a devenit băsist , Victor a devenit Boc, PSD a înghițit broasca, porcul și pisicul (…) În acest grup nici măcar Victor Ponta nu ne poate cenzura, cenzurează destul în alte grupuri”, spun susținătorii lui Antonescu. Cum aminteam, în afara acestui grup, există și altele, mai puțin numeroase, care sprijină candidatura lui Antonescu pentru președinție („Crin Antonescu este președintele meu”, „Crin Antonescu – președintele României”, „Crin Antonescu și prietenii lui” și altele, care seamănă între ele, având destul de mulți componenți comuni). Există însă și grupuri adverse, precum „Crin Antonescu un tiran” (750 de membri) sau grupul deschis „Dacă nu veți fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viața politică” (250 de membri).
Ponta, candidatul „fără pete comuniste”
Foarte activ pe Facebook, unde deține o pagină pe care scrie frecvent, premierul Victor Ponta se bucură și de existența paginii „Victor Ponta președinte”, care a strâns aproape 6000 de aprecieri. Poate nu întâmplător, pagina a fost creată pe 4 noiembrie 2013, chiar de ziua lui Traian Băsescu. Trebuie remarcat că administratorii au construit pagina pe ideea unei antiteze între Ponta și Băsescu (de pildă sunt prezentate față în față o fotografie cu Ponta participând la Gala UNICEF și o captură de pe celebrul filmuleț făcut în timpul campaniei din 2004, cu Traian Băsescu bruscând un copil). „E timpul pentru un președinte fără –escu în coadă”, sunt anunțați cei care vizitează pagina. „Victor Ponta este singurul politician fără pete comuniste în trecutul său. Toți oponenții săi au făcut parte din diferite structuri”, se mai spune acolo. De asemenea, pagina abundă de grafice ale unor sondaje de opinie care-l indică invariabil pe Ponta fie pe primul loc în topul încrederii, fie conducând clasamentul potențialilor candidați la prezidențiale. „Victor Ponta rămâne favorit în cursa pentru alegerile prezidenţiale. În schimb, marele contracandidat din partea opoziţiei, Cătălin Predoiu, se încadrează în marja de eroare a sondajului. Până şi Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu ar obţine scoruri mai bune.”, se arată într-o postare de săptămâna aceasta, care prezintă un sondaj CSCI (institut condus de Dan Sultănescu, unul din consilierii lui Ponta) ce-l creditează pe Ponta cu 33 la sută din intenţiile de vot. De remarcat că administratorii paginii nu fac nici o referire la Crin Antonescu (situat în sondajul respectiv al doilea, cu 22 la sută), ci preferă să-l aducă în discuţie pe Cătălin Predoiu, candidatul PDL!
Pe Facebook se manifestă, pe de altă parte, și un fenomen de contestare a primului ministru. De la existența unor conturi false pe numele acestuia (într-unul dintre ele, de pildă, Ponta e prezentat drept absolvent a două clase) și până la înființarea unor grupuri anti-Ponta. Unul dintre acestea este grupul deschis „Victor Ponta – Rușinea României”, care a strâns deja aproape 1500 de membri. „Victor Ponta este cea mai mare mizerie care a fost aruncată pe obrazul României”, se arată în scurta descriere a paginii.
Adepții lui Ungureanu nu permit mesaje scrise cu litere mari
Un politician care și-a exprimat deseori dorința de a candida este fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Grupul închis „Mihai Răzvan Ungureanu Președinte” are 239 membri și se adresează „tuturor celor care îl doresc pe Mihai Răzvan Ungureanu președinte al României, astfel contribuind la dezvoltarea democrației, la regenerarea clasei politice și a reformei instituțiilor statului român”. Ca și în alte cazuri, inițiatorii grupului menționează că „nu aparțin unui partid politic”. „Vă chemăm pe toate cele și pe toți cei care credeți în viitorul României să vă adresați inițiativei noastre. E o luptă pe care trebuie să o ducem azi. Mâine va fi prea târziu. E o luptă pe care trebuie să o ducem împreună. Singuri, am pierdut-o deja”, se arată în textul de prezentare. Grupul „Mihai Răzvan Ungureanu Președinte” funcționează după anumite reguli, utilizatorii fiind avertizați că vor fi șterse „mesajele intolerabile” (înjurături, atacuri la persoane, postări pornografice, vulgare, rasiste, defăimătoare) precum și mesajele repetate sau „lipsite de sens”, cum ar fi „hoții”. De asemenea, administratorii atenționează că vor fi șterse atacurile și mesajele scrise cu litere mari, „indiferent de conținut”.
În afara grupului menționat, pe Facebook funcționează și pagina „Mihai Răzvan Ungureanu Președintele”, cu peste 1300 de aprecieri, care pare să fie administrată de apropiați ai fostului premier, ea distribuind în general mesajele și fotografiile postate de Ungureanu pe contul personal. De altfel, fostul prim ministru este prezent pe Facebook și prin alte grupuri care îl susțin, precum grupul deschis MRU (peste 500 de membri) sau grupul Forza Mihai Răzvan Ungureanu (900 de membri). Tot pe Facebook există și un grup al opozanților fostului premier, intitulat „Mihai Răzvan Ungureanu – Președintele la Paștele Cailor” (grupul are peste 500 de membri, dar vârful de activitate al acestora s-a produs în vara anului 2012).
„Propun Emil Boc – Candidat la Prezidențiale 2014”
O pagină de Facebook apărută recent în spațiul virtual este cea care susține candidatura la președinție a unui alt fost premier, democrat-liberalul Emil Boc. Deși acesta a declarat până acum că nu se va înscrie în cursa pentru Cotroceni, posibilitatea ca Boc să candideze totuși a fost afirmată (și încurajată) public de președintele Traian Băsescu, dar și de Elena Udrea. În acest context, pe 30 decembrie 2013 era lansată pagina „Propun Emil Boc – Candidat la Prezidențiale 2014”, care a strâns aproape 900 de aprecieri. „Propun Emil Boc – Candidat la Prezidențiale 2014 este un proiect civic cu valoare de sondaj, fără nici o implicație sau legătură politică”, se arată în prezentarea paginii. Aceasta este destul de des actualizată, cuprinzând fie distribuiri ale celor postate de Boc pe pagina personală, fie linkuri către articole despre realizările fostului premier în calitate de primar al Clujului. Există, de asemenea, o poză cu Emil Boc și Monica Macovei, dedesuptul căreia se poate citi: „Doi oameni care – cel puțin la prima vedere – par a face parte dintre cei care ar putea duce țara asta într-o direcție mai bună”.
Isărescu sau cum „învie flori pe care le credeam moarte”
Un potențial candidat la prezidențiale a fost socotit multă vreme (și încă mai este, în ciuda declarațiile sale în care neagă orice intenție în acest sens) guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Așa se explică faptul că în prima parte a anului trecut a fost creat pe Facebook grupul „Mugur Isărescu președinte”. „Mugur Isărescu ar fi un bun președinte. Ar fi o șansă ca România să reziste economic în perioada post-Băsescu. Cu o bună echipă, ar putea câștiga”, se arăta în prezentarea grupului, care a reunit 160 de utilizatori de Facebook. Activitatea în grup a fost abandonată în ultima jumătate de an. Pe rețeaua de socializare au fost inițiate însă grupuri anti-Isărescu, așa cum sunt cele două grupuri deschise intitulate identic – „Cerem demisia guvernatorului BNR Mugur Isărescu” (și care reunesc fiecare în jur de 300 de persoane). Prezentarea uneia dintre ele conține un citat din Nicolae Iorga în care se face aluziv trimitere la eventualitatea unei candidaturi a lui Isărescu la funcția de președinte: „După furtunile sufletului, ca și după ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte”.
Geoană, susținut de la Segarcea
Un alt politician foarte activ pe Facebook este Mircea Geoană, fost candidat la președinție în 2009. Titular al unei pagini unde postează în mod frecvent, Geoană pare că este și pe Facebook, la fel ca și în politica reală, în căutare de susținere pentru o nouă candidatură. Din păcate pentru el, încercările virtuale nu sunt foarte prizate de internauți. Grupurile „Susțin Mircea Geoană”, „Susținători Mircea Geoană” și „Mircea Geoană președinte” nu depășesc niciunul 30 de membri. Ceva mai numeros este grupul „Susținători Mircea Geoană – Segarcea”, care numără 290 de membri.
Tăriceanu, „singurul care s-a împotrivit actualului tiran”
Dacă ne-am lua după ce se întâmplă pe Facebook, candidat la prezidențiale ar putea fi și fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu. Pe de o parte există Grupul „Tăriceanu (fost) prim-ministru și viitor președinte al PNL”, actualizat destul de des și care numără 355 de membri și este format din „susținătorii celui care a contribuit la relansarea economiei românești, singurul care s-a împotrivit actualului tiran și care merită să revină la guvernarea țării”. Pe de altă parte, ceva mai restrâns, cu numai 50 de membri, se remarcă și grupul „Călin Popescu Tăriceanu premier și președinte liberal”.
Absențe
Surprinde absența din rândul prezidenațiabililor de pe Facebook a lui Cătălin Predoiu, candidatul desemnat de PDL pentru Cotroceni. Acesta nu are pagină de susținere a candidaturii, dar dispune de un cont și de o pagină pe care își postează opiniile politice. De asemenea, nu există pagini sau grupuri pentru susținerea unor candidaturi care au fost vehiculate la nivel de zvon pe piața politică – Elena Udrea, George Maior sau (mai nou) Teodor Meleșcanu.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.