Motivul găsit de această dată de Voiculescu este „implicarea lui Băsescu în nerecuperarea tezaurului de la Moscova”, pe care o califică drept „înaltă trădare”. Cu alte cuvinte, Voiculescu dorește ca Băsescu să fie pus sub acuzare nu pentru că a făcut ceva, ci pentru că n-a făcut.
„Când Traian Băsescu, din calitatea de președinte, spune public, fără argumente, că Guvernul României este corupt, se poziționează împotriva interesului național. Și dacă tot vorbim de interese naționale, poate ar fi cazul să înceapă ancheta mult așteptată de români legată de tezaurul României de la Moscova și de implicarea lui Traian Băsescu în nerecuperarea acestuia. Trădarea intereselor naționale se încadrează perfect în art. 96 din Constituția României”, scrie Voiculescu pe blogul său.
Articolul 96 din Constituția prevede că în ședință de comună, Camera Deputaţilor şi Senatul, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a președintelui României pentru înaltă trădare. Conform legii fundamentale, de la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mai spune Constituția, potrivit căreia preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Încă o capcană pentru liberali?
Lansarea de către Dan Voiculescu a tezei punerii sub acuzare a preşedintelui Băsescu ar putea fi, dacă va cunoaşte o dezvoltare, o capcană în plus pentru PNL. Pentru a iniţia propunerea de punere sub acuzare, este nevoie de semnăturile a jumătate plus 1 din numărul total de parlamentari. Acest număr ar putea fi strâns teoretic numai de la PSD, PC şi UNPR, dar s-ar solicita cu siguranță și sprijinul PNL . În plus, pentru ca punerea sub acuzare să devină efectiv, este nevoie de votul a două treimi din parlamentari. Şi cum e cu totul improbabil ca PNL să susțină un asemenea demers, liberalii pot fi din nou acuzaţi că sunt „băsişti”.
Scenariul unei noi suspendări a lui Băsescu (cu variaţiunea punerii sub acuzare) nu este nou în spaţiul politic. El a mai fost vehiculat exact în contextul discuţiei despre strategiile pe care PSD le-ar putea adopta pentru a-şi maximiza şansele electorale, prin atragerea la urne a electoratului anti-Băsescu. Dacă acest scenariu va fi îmbrăţişat acum – la propunerea destul de ciudată a lui Voiculescu – sau pe o altă speţă, nu se poate ști încă. Intervenţia liderului PC este însă încă un semn că Voiculescu nu este străin de strategiile gândite în zona PSD.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.