Oligarhii ucraineni puşi în umbră de dominaţia „clanului” preşedintelui Viktor Ianukovici dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, relateaza Mediafax, citand AFP.
Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor comise de politişti împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe posturile de televiziune controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până în prezent loiali puterii.
Fie că este vorba de postul de televiziune Inter, legat de magnatul în domeniul industriei chimice Dmitri Firtaş, sau de postul de televiziune Ukraina a lui Rinat Ahmetov (foto), patron al echipei de fotbal Sahtior Donetk, cel mai bogat om din Ucraina şi sponsor al partidului aflat la putere, prim-planul a fost acordat manifestanţilor proeuropeni şi antiregim, mai scrie Mediafax.
Cititi mai multe despre relatia relatia Ianukovici-presa ucraineana AICI.
In timp ce la Kiev pana si mogulii puterii au lasat presa libera, in Romania magnatii de presa arondati USL par sa fi castigat razboiul cu strada urmare a deturnarii realitatii din vizorul trusturilor lor de presa.Pornite cu mare descatusare la inceputul toamnei, manifestatiile impotriva proiectului Rosia Montana au sucombat recent dupa ce guvernul a decis sa retraga proiectul trimis pe tacute in parlament. Intre timp insa, protestele se transformasera intr-o miscare de rezistenta fata de clasa politica in general, dar suflul lor s-a diminuat treptat pe masura ce posturile TV detinute de mogulii Ghita si Voiculescu au mediatizat denaturat si derizoriu miscarile de strada. Erau exact aceleasi posturi TV care nu mai departe de anul trecut au supramediatizat protestele din Piata Universitatii impotriva guvernului Boc, in ciuda numarului mult mai mic de manifestanti prin comparatie cu miscarile sociale de anul acesta.
O alta stratagema privind diminuarea impactului protestelor din 2013 a fost fuga de realitate. Campion la acest capitol a fost postul Romania TV, detinut de Sebastian Ghita, prieten al premierului Ponta, care a batut recordul de subiecte cu Gigi Becali si Elodia, intoarse pe toate fetele inclusiv in momente de tensiune sociala maxima, in care strada luase practic foc. Cel mai elocvent moment s-a petrecut pe 16 octombrie, atunci cand au izbucnit protestele taranilor de la Pungesti; Bucurestiul s-a solidarizat cu satenii din zona Vasluiului, iar manifestatia din Capitala a fost pe punctul sa degenereze. Toate posturile TV de stiri, inclusiv Antena 3, au relatat explozia sociala produsa pe axa Vaslui-Bucuresti, mai putin Romania TV, care era ocupata cu elucidarea cazului „Cioaca”.
Apoi, presa controlata de USL s-a folosit de o alta smecherie menita sa abata atentia publicului de la substanta miscarilor sociale din 2013; a pus lupa pe incidente nefericite si ultraizolate (vezi cazul bruscarii ministrului Culturii Daniel Barbu) si pe pozitia intransigenta a fortelor de ordine, sugerand in final ca manifestantile sunt surse de violenta si ca urmaresc destabilizarea tarii. Erau aceleasi argumente folosite de Ion Iliescu, in anii ’90, atunci cand a chemat minerii din Valea Jiului sa calce Capitala in picioare pentru a distruge manifestatia-maraton din Piata Universitatii. Pe atunci, nu existau atatea televiziuni, iar TVR era instrumentul principal al manipularii; televiziunea publica, spre exemplu, n-a transmis imagini de la o mare manifestatie din Piata Universitatii invocand vremea proasta si…ceata!
Nici de asta data, TVR n-a stat degeaba; postul public s-a alaturat televiziunilor Romania TV si Antena 3 intr-o alianta a izolarii care a reusit in cele din urma sa le insufle manifestantilor sentimentul neputintei. Nu in ultimul rand, masinaria mediatica USL a primit o puternica mana de ajutor din partea populatiei comode si neimplicate, care a preferat fotoliul din fata televizorului iesitului in strada.
Drept urmare, protestele au insumat din ce in ce mai putini manifestanti, saptamana de saptamana; numarul celor aflati in Piata Universitatii a scazut la cate sute, fata de aproape 20.000, cati s-au adunat pe strazile Capitalei in momentele de varf ale protestelor. Asa se face ca, desi manifestantii au preluat pe parcurs si cauza taranilor din Pungesti (Vaslui), oponenti ai explotarii gazelor de sist, la ultima miscare civica petrecuta duminica, in Capitala, abia daca s-au strans cateva sute de oameni. In plus, represiunile si abuzurile provocate de fortele de ordine la Pungesti impotriva unui grup minuscul de manifestanti, in majoritate sateni lipsiti de putere, au fost trecute cu vederea de presa arondata USL, dupa modelul „TVR-ceata-Piata Universitatii”.
Pe urmele lui Putin?
Un model pentru Romania ar putea fi presa din Federatia Rusa. Presedintele Vladimir Putin a reusit sa aduca la tacere jurnalistii de opozitie, iar controlul asupra mass-media publice este practic total. Ultima masura luata de Putin priveste cunoscuta agentie de stiri RIA Novosti. Potrivit Mediafax, preşedintele rus Vladimir Putin (foto) a decis să închidă agenţia de presă RIA Novosti şi să înfiinţeze în locul său agenţia de ştiri internaţionale Rossia segodnia, a anunţat, luni, Biroul de presă de la Kremlin.
Rossia segodnia îşi va desfăşura activitatea în fostul sediu al RIA Novosti şi va include în structura sa compania publică de radio Golos Rossii (Vocea Rusiei), care a fost la rândul său dizolvată prin decret prezidenţial, mai relateaza Mediafax.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.