O ancheta prin caminele studentesti

11:53 pm, 4 februarie 2009 • de Comentariile sunt închise pentru O ancheta prin caminele studentesti

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Dupa un prim articol, Diana Robu mi-a transmis astazi si o ancheta pentru Tineri Jurnalisti. Mi s-a parut interesanta. Astept si opiniile voastre.

Fie că  îşi vând locuri la cămin sau îşi dezvoltă propriile afaceri, studenţii bucureşteni găsesc modalităţi de a-şi dubla veniturile lunare. Deşi illegal, acest tip de comerţ este tolerat atât de autorităţi, cât şi de administratorii căminelor.

 

 Buticuri în camerele de cămin

 

În camerele din cămine,  studenţii oferă o gamă largă de servicii: fac masaj, alimentează cartele cu credit, spală haine, tund, vând calculatoare sau telefoane, imprimă sau xeroxează. Preţurile sunt de trei ori mai mari decât cele ale magazinelor autorizate.

 În căminele din Grozăveşti, există un student cu maşină de spălat pentru fiecare etaj. Ca să îţi speli automat hainele, te costă vreo cinci lei, însă trebuie să îţi faci programare înainte. Deşi  legea prevede că studenţii care sunt prinşi practicând comerţ ilegal în campusuri vor fi excluşi din cămin, avizierele sunt pline de anunţuri de-ale chiriaşilor la stat. Administratora unui cămin de pe malul Dâmboviţei stie despre afacerile cu maşinile de spălat, însă nu permite şi altor studenţi să îşi achizioneze un astfel de aparat, pentru că “nu este voie”.

 

Căminele din Panduri au spălătorie, însă cei care reuşesc să spele haine o dată pe săptămână se simt norocoşi.  Tot în Panduri, studenţii pot să îşi xeroxeze cursuri sau să îşi imprime referate, illegal, la un preţ de trei ori mai mare decât la un magazin specializat. Şi aici, administratora ştie despre micile afaceri ale studenţilor. Ba mai mult, chiar dânsa îţi indică la ce cameră poţi xeroxa nişte cursuri, deşi admite că “nu…nu este tocmai legal”.

 

Dacă maşinile de spălat şi xeroxurile presupun investiţii, studenţii găsesc şi alte mijloace prin care îşi pot rotunji veniturile. Camerele de cămin se transformă în adevărate buticuri. Micii întreprinzători vând ce apucă: frigidere, haine, parfumuri, bijuterii, alimente. Fetele inventive lipesc anunţuri colorate în care îşi oferă serviciile de maseze contra unei sume de 10 lei. Dacă vrei să fii tuns “la domiciliu”, e de ajuns să suni la numerele de telefon de la avizier şi să scoţi din buzunar 5 lei.

 

Prinzi mai uşor un loc bugetar la facultate, decât prinzi un loc la cămin

 

Mai bine de jumătate dintre studenţii care au depus cereri pentru cămin au rămas fără loc. Alternativa închirierii unui apartament sau a unei garsoniere iese din discuţie, întrucât chiria în Capitală depaşeşte salariul mediu pe economie. Pentru cei care nu au primit un loc în cămin, rămâne posibilitatea obţinerii unuia în mod ilegal.

 

Studenţii îşi depun dosarul la Agronomie doar pentru a primi loc la cămin

 

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară oferă locuri ăn cămine tuturor studenţilor. Pentru a fi siguri că vor avea unde sta în timpul anului unieversitar, provincialii se înscriu şi la Agronomie, fără intenţia de a frecventa cursurile sau de a obţine o diplomă. Andreea este studentă în anul I la două facultăţi. Stia ca Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării nu oferă locuri la cămin bobocilor, aşa că s-a înscris şi la Agronomie. Şi două dintre colegele ei de cameră au ales aceeaşi opţiune. “Una din ele face aşa de câţiva ani. Merge din când în când pe la cursuri, pentru a nu fi exmatriculată”.

 

Prudenţi, administratorii vând locuri doar celor vechi în cămin

 

Colocatara Andreei, mai veche în cămin, s-a înscris anul acesta la o altă secţie la Agronomie. Nu a primit loc, pentru că figura ca fiind exmatriculată, însă a rezolvat cu administratorul. “ … a dat spagă, i-a dat administratorului vreo 5 milioane cred. Dar o ştia, că stă la el în cămin de 3-4 ani”, declară Andreea.

 

Claudia este studentă, în anul I , a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.  Pentru a face rost de loc la cămin, a luat numerele de telefon lipite pe avizierul unui cămin din Grozăveşti. “Am continuat să sun, dar nu am găsit decât câte un loc, eu căutam două. Şi am găsit, mai ales, locuri pentru baieti”.  A aflat de un loc de vânzare în Grozăveşti.A fost cu o prietenă la administratoră să întrebe dacă se poate face o supracazare, voia să stea legal. Iniţial, aceasta a cerut 300 de euro, însă a doua zi, când a venit Claudia cu tatăl ei pentru a plăti, administratora uitase deja de discuţia din ziua precedentă.  Aşa că boboaca şi-a cumpărat loc, în ultima zi, de la o altă studentă. “Era disperată să scape aşa că locul a costat doar 250 de euro. Am aflat mai târziu că ar costa ceva gen 5-600  euro un loc”, a încheiat Claudia. În cazul în care nu va primi loc de la facultate anul viitor, studenta va recurge, din nou, la aceeaşi metodă ilegală.

 

Studenţii împart căminul din Măgurele cu o familie care locuieşte acolo de 15 ani

 

Cosmin  a fost ceva mai noros, i s-a reparizat de la facultate un loc la cămin, însă în Măgurele.  Printre colegii de cămin ai acestuia, se numără şi o familie, care locuieşte acolo de 15 ani.  “Nu îi deranjează nimeni, când ai o istorie de 15 ani în acelaşi cămin, eşti mai respectat decât administratorul.”, conchide Cosmin. Cei doi membri ai familiei au strâns bani pentru a-şi cumpăra o casă, însă au preferat să râmână chiriaşi ai căminului studenţesc. “Ei stau în duplex, vor să aibă ei tot apartamentul, că mai locuiesc cu nişte studenţi. Dau impresia că vor să facă viaţa insuportabilă oricui, numai să plece să rămână doar ei în modul. Şi şi-au mobilat frumos. E ca o garsonieră..au covor persan pe jos, mobilă nouă probabil luată în rate.”, mărturiseşte, oarecum invidios, Cosmin.  

 

De asemenea, bobocul este nemulţumit de condiţiile proaste din Măgurele. Un alt impediment îl constituie faptul că face două ore până la facultate. “Dar am descoperit o rută mişto. Cu maxi-taxi din Măgurele până în Rahova, de acolo iau iau două staţii 32, iar apoi 139 până la Leu” , afirmă, mândru, Cosmin.

 

Altă sursă  a declarat că are cunoştinţe care au obţinut loc în cămin doar pentru că erau înscrise în PD-L, iar cineva important din PD-L le-a făcut rost de loc. De asemenea, aceeaşi sursă afirmă că ştie o fată care a avut locul asigurat de cineva din PSD.

 

 

 

Firmele au sedii în camerele studenţesti

 

Într-o cameră de la ultimul etaj al căminului C din Grozăveşti îşi are sediul firma Aries. Aceasta furnizează Internet studenţilor din complexul Grozăveşti. Chiriaşilor le este interzis să apeleze la alţi furnizori. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Panduri. Aşa că singura soluţie este ca studenţii să plăteasca 18 lei pe lună la Aries Network, deşi toate căminele de stat din Cluj şi majoritatea celor din Iaşi au Internet gratuit.

 

Lucrarile de renovare continuă şi la sfârşitul lunii noiembrie

 

Deşi lucrările de renovare trebuiau finalizate până la 1 octombrie, la sfârsitul lunii noiembrie, căminele din Regie sunt pline de muncitori şi de camere nelocuibile. Dacă vrei să ajungi de la un capăt la altul al holului, trebuie să sari peste saltele care stau sprijinite de uşi. Apoi trebuie să te fereşti de grămezile de moloz, nisip şi scânduri. Muncitorii stau la bustul gol şi fumează, calm, câte o ţigară. Cum observă că cineva priveşte iscoditor, aruncă ţigara şi închid uşile.

 

Timpul trece, leafa merge

 

Oana Păduraru, studentă în anul doi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a înoptat, imediat după Crăciun, la căminul din Panduri, unde locuieşte legal. Deşi era vacanţă şi nu erau studenţi în cămin, studenta a intrat în cămin fără a i se cere niciun fel de act. “Paznicul moţăia, ca de obicei. Oricine intră fără probleme… nu m-a întrebat nimic.” , a mărturisit Oana.

 

În Grozăveşti şi în Regie, deşi există interfon, uşa este mereu deschisă. Şi aici poate intra oricine, fără a i se cere niciun document.  Dar indolenţa paznicilor merge mai departe. Panourile de curent electric sunt deschise, astfel încât orice poate avea acces la acestea. Odată infiltrat, intrusul poate opri curentul electric  întregului cămin. Nici corespondenţa chiriaşilor nu este în siguranţă. Teancurile de plicuri sunt aruncate pe calorifele de la intrare sau zac pe gresia murdară. “ Avem şi paznic, dar nu prea stă el aşa…oricum avem bar în interiorul căminului, aşa că el degeaba mai e paznic, nu intră nimeni aici”, declară o căministă.

 

Tot din cauza paznicilor, băile de la parterul căminelor din Grozăveşti sunt aproape nefuncţionale. Clienţii celor două localuri din compelx şi muncitorii intră în cămin, nestingheriţi, pentru a folosi baia studenţilor. Gresia spartă, toaletele veşnic murdare, uşile care nu se închid  şi  lipsa bateriilor de duş  fac diferenţa între băile de la parter şi cele de la etajele superioare.”

 

 

Diana Robu

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top