» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Valentin Jucan, una dintre foarte puţinele voci independente rămase în CNA după plecarea Narcisei Iorga, le-a adresat posturilor TV de ştiri (Antena 3, Romania TV, B 1 TV, Realitatea TV şi Digi 24 TV), precum şi televiziunii publice TVR, o scrisoare deschisă în care le cere să respecte la sânge regulile audiovizuale şi deontologia jurnalistică în această ultimă săptămână de campanie electorală. Mesajul lui Jucan e clar: dezinformarea, partizanatul, radicalizarea opiniilor, violenţa sunt sinonime cu fraudarea alegerilor.

„Vă solicit să tratați cu responsabilitate modul de comunicare cu publicul dumneavoastră, cu românii, înainte ca încrederea în presă (scrisă sau audiovizuală) să fie spulberată.”, afirmă Jucan.

Prezentăm mai jos, integral, textul-recomandare dat publicităţii de Valentin Jucan (foto jos):

jucanAvând în vedere că ne aflăm la începutul ultimei săptămâni de campanie electorală, ținând cont de încălcările grave ale legislației audiovizuale manifestate, până acum la cele mai multe dintre posturile centrale de știri, vă transmit, prin prezentul comunicat, câteva dintre principalele obligații pe care le aveți, în sensul respectării legii, obligații pe care le-ați acceptat la momentul solicitării unei licențe audiovizuale.

Vă reamintesc că informarea corectă a publicului este esențială, cu atât mai mult într-o perioadă electorală. Fraudarea alegerilor, prin dezinformare și manipulare, nu are nicio legătură cu esența „statului de drept” la care faceți referire cu fiecare ocazie.

Prin radicalizarea orientării politice a conținutului editorial și prin derapajele care decurg din această stare lipsită de jurnalism obiectiv vă poziționați în afara normelor unei democrații consolidate. Prin imitație, mulți politicieni înțeleg că violența verbală, minciuna sau calomnia sunt elemente esențiale în transmiterea unui mesaj politic, ceea ce reprezintă o gravă eroare. Faptul că aceste comportamente sunt tolerate, preluate, multiplicate, chiar încurajate la posturile de televiziune, transformă libertatea presei într-un deziderat ratat.

Vă solicit să tratați cu responsabilitate modul de comunicare cu publicul dumneavoastră, cu românii, înainte ca încrederea în presă (scrisă sau audiovizuală) să fie spulberată.

 

VALENTIN-ALEXANDRU JUCAN

membru C.N.A.

 

1.INFORMAREA CORECTĂ A PUBLICULUI

LEGEA AUDIOVIZUALULUI NR. 504

– art.3(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

– art. 26(1) Pentru încurajarea şi facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial.

– art. 40 Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.

 

CODUL DE REGLEMENTARE AL CONȚINUTULUI AUDIOVIZUAL

– art. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

– art. 43(1) Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor.

– art. 40(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

-Art.47(2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, RELIGIE, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

– ART. 64(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

 1. a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
 2. b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

– art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

 1. a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;
 2. b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

– art. 66(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:

 1. a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

(2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii.

– art. 72 Radiodifuzorii trebuie să precizeze calitatea politică a persoanelor care îşi exprimă punctele de vedere în probleme de interes public.

 

DECIZIA CNA 528 DIN 2014 PRIVIND REGULILE DE DESFĂŞURARE ÎN AUDIOVIZUAL A CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU ALEGEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

art. 3(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii:

 1. a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
 2. b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate – tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.

 

 1. OBLIGAȚIILE MODERATORILOR (ȘI JURNALIȘTILOR SAU INVITAȚILOR)

 

CODUL DE REGLEMENTARE AL CONȚINUTULUI AUDIOVIZUAL

– ART.40(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

(4) Este interzisă utilizarea cu rea-credinţă a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană în programele audiovizuale.

– art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

DECIZIA CNA 528 DIN 2014 PRIVIND REGULILE DE DESFĂŞURARE ÎN AUDIOVIZUAL A CAMPANIEI ELECTORALE PENTRU ALEGEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

– art.3(3) Realizatorii, prezentatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au şi următoarele obligaţii:

 1. a) să asigure menţinerea dezbaterii în sfera tematicii electorale;
 2. b) să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile prevăzute la alin. (2); în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, după caz;
 3. c) să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi, astfel încât publicul să îşi poată forma o opinie corectă.

 

CODUL DE DEONTOLOGIE AL CLUBULUI ROMÂN DE PRESĂ

 

– art. 1 Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.

– art. 3 Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale.

– art. 9 Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini tv si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

3 comentarii

 1. olga spune:

  OTV a revenit in eter pe cablu tv in Romania. Cum este posibil domnule de la CNA Jucan? Parca nu mai avea licenta Dan Diaconescu sa emita in Romania pe cablu tv.Sunt abonata la TELEKOM ROMANIA IPTV si azi la ora 15.30 am dat un restart la set-box si butonand telecomanda am sesizat ca au reintrodus postul tv OTV.Nu vrem aceasta mizerie de post pe cablurile noastre tv.Se vede ca VICTOR VIOREL PONTA ia indeplinit dorinta lui DAN DIACONESCU de i se reintroduce in grila de programe a societatilor de cablu tv postu tv+tomberon, in sachimbul voturilor unor………..!!!!!CNA ce are de spus domnule JUCAN cu privire la acest lucru.Cu GIGA TV ati procedat la fel pana i-ati ridicat licenta tv definitiv.Asa trebuie si cu OTV sa dispara complet din grila nu sa ne trezim iarasi cu acest post tv, groapa de gunoaie, in grila noastra de programe.Noi la TELEKOM ROMANIA facem de luni de zile solicitari sa se introduca AMC TV, PARAMOUNT CHANNEL si FILMBOX EXTRA, dar in schimb ni se ofera un gunoi de post tv OTV.Este valabil ce a scris si Paul mai sus.O zi buna domnule de la CNA Juncan.Va rugam sa luati masuri..

 2. Alexul spune:

  – art. 1 Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.
  – art. 9 Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini tv si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.

  Și de ce, cel puțin antena 3 și romania tv…nu au fost sancționate până acu? de club? Sau sunt scrise în doru lelei ca să își justifice existența clubul? Și dacă nu, CNA ul nu so sesizat până acu? sau o dau băeții pe laura georgescu și alții și de asta nu s-a putut?
  Ar trebui arși cu amenzi grele fiecare post care o derapat, nu cu 10 lei….

 3. paul spune:

  Cel mai bine ar fi sa luptati domnule Jucan si pentru dezOTV-zarea televiziunilor private, care produc niste deseuri de emisiuni ce trebuie aruncate definitiv in tomberon odata cu Dan Diaconescu.O zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top