La 3.000 de ani-întuneric de civilizaţie

12:25 pm, 20 august 2011 • de Comentariile sunt închise pentru La 3.000 de ani-întuneric de civilizaţie

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

 “Luminează-te şi vei fi!”, spuneau iluminiştii şi lumina civilizaţiei s-a revărsat asupra lumii, măturând bezna a veacuri întregi de opresiune şi tiranie. La aproape trei secole de atunci, tinerii noştri, miştocari şi miserupişti, se laudă că nu mai au nevoie de lumina cărţii, fiindcă au lanternă la telefonul mobil, iar în cluburi şi discoteci, unde domneşte penumbra promiscuităţii, se orientează, oricum, mai mult după miros. Aduşi cu anasâna pe băncile şcolii şi trecuţi prin anii de gimnaziu, liceu şi facultate ca gâsca prin apă, junii cocalari şi junele piţipoance nu vor juca totuşi rolul gâştelor din vechime. Şi asta pentru că, deşi fac gălăgie cât cuprinde, ei nu salvează Capitoliul, de vreme ce nu-s în stare să salveze nici măcar un capitol din manual în mândreţea aia de cap care le stă pe umeri pe post de acoperiş pentru gât. Culegem azi roadele a decenii întregi de impostură, a deceniilor când timpul trecea, iar leafa mergea, a deceniilor când Ceauşescu scotea, pe bandă rulantă, bacalaureaţi numai buni de trimişi la sapă sau la şaibă. După Revoluţie, lucrurile nu s-au schimbat deloc, doar că nu megalomania oltenească i-a făcut pe noii stăpâni să-şi dorească rate de promovare maxime la bac, ci dorinţa de îmbogăţire: liceenii cu patalamaua luată pe copiuţe erau numai buni de umplut amfiteatrele facultăţilor particulare şi buzunarele unor dascăli veroşi. Singurul ministru care a îndrăznit să se atingă de nimbul particularelor, Ecaterina Andronescu, a zburat în secunda doi, decapitată de propriii ei colegi de partid, cărora le încurca afacerile. Căci, se vede de pe Lună, mafia învăţământului s-a dezvoltat, în principal, pe osatura PSD şi nu mila faţă de elevii puturoşi l-a determinat pe Ponta să le ţină partea, ci mila faţă de colegii lui de partid, profesori pe la particulare, rămăşi fără fazani de jumulit.

Venirea lui Funeriu pare să limpezească apele învolburate ale unui învăţământ în care o mie de nebuni au aruncat cu piatra până acum, dar niciun înţelept nu s-a încumetat să-i oprească. Măsurile luate de noua conducere a ministerului au băgat spaima în elevi şi, din câte se anunţă, nici la următoarea sesiune de bac camerele de supraveghere nu vor închide ochii. Dar ar fi ideal ca aceste măsuri să nu se oprească aici, deoarece ministerul nu trebuie să vrea moartea la bac, ci îndreptarea, pe parcursul a patru ani de liceu, a păcătosului de elev român. Iar îndreptarea asta nu se poate face cu vorba bună, întrucât nişte elevi care abia ştiu să se exprime şi să se semneze, iar de citit, citesc doar tabloidele, nu ştiu decât de bici. Ce înţelegere poţi să ai faţă de o generaţie care a acumulat, potrivit statisticilor, într-un singur semestru, peste 30 de milioane de absenţe, adică echivalentul a 3.457 de ani? Aceste trei milenii şi jumătate reprezintă, de fapt, distanţa dintre noi şi civilizaţie. Nu-s ani-lumină, ci ani de întuneric, de beznă totală a minţii, în care elevii români s-au complăcut şi au fost lăsaţi să se complacă. Nu asprimea supraveghetorilor, nici gradul de dificultate a subiectelor, ci absenteismul masiv, delăsarea, nepăsarea au fost cauzele dezastrului de la bac.

Dacă vor fi luate, aşa cum se preconizează, măsuri dure pentru combaterea absenteismului, sunt convins că, peste patru ani, examenul de bacalaureat nu va mai produce apocalipse în rândul liceenilor. Iar măsurile sunt simplu de luat şi mai simplu de aplicat: se ştie că există o mafie a scutirilor, în care sunt implicaţi, deopotrivă, elevi, medici şi profesori. Cei care vor avea curiozitatea să cerceteze ştampilele de pe scutiri vor descoperi, cu uimire, că un singur doctor a putut consulta, într-o săptămână de şcoală, mii de elevi. E suficient să se dea în vileag câteva cazuri de asemenea falsuri, ca şi în privinţa pensionărilor medicale făcute pe curcani şi ouă, şi, în mod garantat, medicii se vor gândi de două ori înainte de a pune o mie de diagnostice de gripă din burtă. Evident, nici profesorii chiulangii n-ar trebui scutiţi: mai ales în zonele rurale, există veritabile concursuri neoficiale între elevi şi profesori: cine acumulează mai multe absenţe. Suspendarea din şcoală şi, în ultimă instanţă, exmatricularea i-ar descuraja şi pe unii, şi pe alţii să mai tragă chiulul.

Nu-mi fac iluzii că, peste noapte, o generaţie care s-a delectat cu Salam&Minune va lua cu asalt sălile Operei. Dar sper din tot sufletul ca mentalitatea elevilor şi profesorilor să se schimbe şi, deopotrivă, şi unii, şi ceilalţi să înţeleagă că nimic nu se poate obţine prin chiul, indiferenţă şi lipsă de performanţă. Ministrul Funeriu a aprins, în peştera întunecată a educaţiei româneşti, o făclie, făcând liliecii, şerpii şi tot soiul de lighioane care-au prosperat, de atâţia ani, aici, să se ascundă prin coclauri. Să ne rugăm însă să nu vină, peste un an-doi, vreo pală de vânt bezmetic şi s-o stingă.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top