Interviu. Soprana Mariana Nicolesco, la revenirea din China: „M-am bucurat să fiu invitată ca una dintre marile voci ale timpului nostru…”

10:26 am, 3 iunie 2017 • de Comentariile sunt închise pentru Interviu. Soprana Mariana Nicolesco, la revenirea din China: „M-am bucurat să fiu invitată ca una dintre marile voci ale timpului nostru…”

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Soprana de renume mondial Mariana Nicolesco vorbește în exclusivitate pentru ReporterVirtual.ro despre vizita recentă din China, unde a susținut programul de Măiestrie Artistică, Master Classes, pentru tinerele generații de artiști din această țară.

Văzând peste 2.500 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée pe parcursul a peste două decenii, am întrebat-o pe Mariana Nicolesco cum percepe artiștii lirici chinezi în comparație cu cei din alte părți ale lumii.

Trebuie spus că profitând de prezenţa sa alături de Mariana Nicolesco, Universitatea din Shenzhen i-a cerut istoricului de artă Dr. Radu Varia să susţină o conferinţă despre Constantin Brâncuşi, prima consacrată vreodată în această ţară sculptorului român, prezentat ca piatră de hotar în istoria artei

Totodată, Mariana Nicolescu explică cum se vede România în rândul elitelor din cultura globală, în contextul reuniunii Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris, la care a participat recent și soprana româncă.

Cum vi s-au părut artiştii lirici chinezi din noile generaţii în comparaţie cu cei din alte părţi ale lumii, cum ar fi Europa de Vest?

Am ascultat multe voci frumoase, m-au încântat multe adevărate talente, asta şi la Concursul Internaţional de Canto al Chinei din 2014, din Juriul căruia am făcut parte, şi la ultima ediţie a Concursului Darclée, unde au venit 30 de tinere talente din această ţară, şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, pe care le-am oferit recent la Universitatea din Shenzhen.

Concertul participanţilor la cursurile Master Class Mariana Nicolesco la Shenzhen Grand Theatre

Artiştii chinezi au o mare rapiditate în asimilarea a ceea ce li se propune să facă mai bine, iar pentru viitorul apropiat au nevoie de un mare efort în învăţarea limbilor străine, a limbii italiene în primul rând, căci adoră repertoriul italian, iar cuvântul înseamnă sensul, semnificaţia a ceea ce sunt chemaţi să exprime prin cânt.

Au dificultăţi obiective, printre care structura fonetică a limbii lor atât de diferită de limbile repertoriului liric. Iar opera chinezească este cu totul altceva decât opera în înţelesul pe care-l cunoaştem noi.

I-am făcut pe tinerii artişti şi pe profesorii acestora să descopere un întreg univers, fascinaţi, o lume nouă, o anvergură şi o bucurie a cântului de care nu ştiau că se pot apropia.

Înainte de-a se îmbarca spre Europa, Mariana Nicolesco şi Radu Varia îi îmbrăţişează cu drag din Hong Kong pe numeroşii lor prieteni din China şi de pretutindeni

Are China capacitatea de a deveni o forţă pe scena lirică mondială?

China a surprins lumea în atâtea şi atâtea domenii, de ce n-ar surprinde şi în repertoriul universal al muzicii de operă? Premizele există: voci admirabile, dorinţa de a se apropia de cei care au atins culmi în acest domeniu, pasiunea asimilării valorilor, respectul, adevăratul cult al raportului Maeştri – Discipoli care e cheia perpetuării unei arte care a adus un nou orizont de viaţă, mai frumos, mai nobil, mai elevat atâtor oameni de-a lungul secolelor.
Asta în timp ce în Europa sau America asistăm adesea, în zilele noastre, la denaturarea sensului spectacolului de operă, în care regizorii – în dispreţul libretului şi al partiturii – vor să treacă înaintea compozitorului, înaintea cântului, mutilând capodopere.
Ce imagine are România în China, la nivelul elitelor din domeniul culturii?

România are o mare prietenă în China, mezzosoprana Baoyi Bi, personalitate de prim plan în domeniul muzicii de operă, a cărei participare la Concursul Darclée acum peste zece ani, apoi la Cursurile mele de Măiestrie Artistică, Master Classes, a însemnat o revelaţie care a dorit să fie împărtăşită cu noile vocaţii lirice din ţara sa. Şi nu e de mirare că zecile şi zecile de participanţi la aceste Master Classes au înregistrat totul, absolut totul cu tabletele şi telefoanele mobile trimiţând filmele în toate orizonturile Chinei.

M-am bucurat să fiu invitată ca una dintre marile voci ale timpului nostru şi primită cu atâta simpatie şi apreciere la o universitate de înalt nivel, unde erau invitaţi atâţia tineri artişti, maeştri de canto şi profesori de la numeroase conservatoare şi universităţi din toată China.

Două lucruri sunt deosebit de grăitoare în acest sens: faptul că Doamna Guo Shuzhen – care întruchipează în China, la 90 de ani, muzica de operă – a fost prezentă în rândul întâi, cu încântare, la toate orele mele de măiestrie artistică, ceea ce însemna deja o recunoaştere fără egal a importanţei evenimentului. Apoi faptul că numărul extrem de mare de tineri artişti care vor să vină în acest an la Concursul Darclée de la Brăila determină organizarea unui concurs naţional de selecţie!

Săptămâna petrecută în China a fost încărcată de semnificaţie şi de bucuria împlinirilor deosebite, prestigioase pentru cultura noastră, dovadă şi succesul conferinţei susţinută de o personalitate de renume ca Radu Varia, care cu brio a vorbit despre Brâncuşi, piatră de hotar în istoria artei , fascinând publicul cu cele spuse de el şi cu imaginile operelor brâncuşiene; prima conferinţă despre marele sculptor prezentată vreodată în China.

Dr. Radu Varia vorbind despre opera lui Constantin Brancusi

Cum contribuie vizitele dumneavoastră la Reuniunea Ambasadorilor Onorifici UNESCO de la Paris sau în China la eforturile organizării Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée din acest an?

Sunt moduri şi moduri de-a considera onorurile ce ţi se acordă. Eu am avut dintotdeauna sentimentul că fiecare titlu primit, Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, titlul de Artist UNESCO pentru Pace, acela de Ambasador Onorific UNESCO, puteau contribui la prestigiul, la renumele acţiunii în care m-am angajat cu tot sufletul, aceea a prezervării şi perpetuării adevăratelor tradiţii ale artei cântului care mi-au fost transmise de Maeştrii mei şi de iluştrii artişti alături de care am cântat pe scenele lumii.

Mariana Nicolesco împreună cu Irina Bokova, Directorul General UNESCO

Faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, UNESCO, mi-a acordat Înaltul Patronaj pentru întreaga mea activitate şi pentru Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée are o rezonanţă mondială, fiind cunoscut prin urmare şi în China.

Sunt mândră, aşadar, că pornind de la ideea de-a onora memoria legendarei soprane Hariclea Darclée am transformat Brăila într-o capitală mondială a artei cântului, reunind din 1995 încoace peste 2500 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente, toţi făcând progrese remarcabile, mulţi dintre ei afirmându-se cu succes pe scenele naţionale şi internaţionale.

Iar acum ne pregătim pentru ediţia 2017 a acestei minunate sărbători a muzicii şi a Artei Cântului, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, ce va avea loc între 25 iulie şi 6 august.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (20 voturi, media: 4,75 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top