Cozmin Gușă: eu l-am avertizat pe Sorin Ovidiu Vântu de ceea i se va întâmpla

11:22 am, 11 decembrie 2012 • de Comentariile sunt închise pentru Cozmin Gușă: eu l-am avertizat pe Sorin Ovidiu Vântu de ceea i se va întâmpla

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Revenim astăzi, așa cum am promis, cu interviul pe care i l-am luat lui Cozmin Gușă (42 de ani), personaj foarte activ în ultima perioadă pe scena media, atât ca om care deține controlul la Realitatea TV, cât și în calitate de analist în recenta campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Am încercat să lămurim care va fi viitorul Realitatea TV și Money Channel, cum a intervenit ruptura de Sorin Ovidiu Vântu și care va rolul lui Cozmin Gușă – un om care a îmbinat politica, media, consultanța și managementul – pe scena publică.

Cozmin, ce ești tu, de fapt? Ziarist, politician, consultant sau mogul media – și am luat-o în ordinea calităților publice în care te-ai afirmat?

Răspunsul poate să fie și fiecare din toate astea, dar, în mod amuzant, poate să fie și nimic din toate astea. În general, după dezamăgirile pe care le-am avut în activitatea politică, care, să zicem că a reprezentat idealul meu terminus ca persoană publică, mi-am propus să devin un tânăr pensionar activ doar în consultanță politică, zona pe care am început s-o survolez în urmă cu 7 – 8 ani cu relativ succes și chiar cu apariții care s-au remarcat în literatura de specialitate. Din păcate însă, pentru mine personal, parteneriatele de afaceri pe care le am și care te obligă la anumite lucruri m-au făcut să mă reactivez.

Adică cum să „te reactivezi”?

Acum, sunt politician în măsura în care mă pricep la politică și mai stau la masă cu politicienii din când în când, din ce în ce mai puțin și doar cu aceia care intră într-un fel de grilă personală de accesibilitate a mea.
Consultant, tot ocazional, pentru diverși oameni care sunt în politică în România sau în țările din jur, unde mai am niște legături, dar fără nimic instituțional. N-am avut niciun contract, pe consultanță politică plătit în România. Aici am făcut-o doar în virtutea relațiilor personale. Am avut în schimb relații de consultanță plătită în Moldova, Balcanii de Vest, chiar și în Statele Unite.
Iar astăzi sunt mai activ în plan editorial conform acestei obligații pe care mi-am asumat-o de a coordona o perioadă activitatea editorială a trustului Realitatea Media – unde suntem și acționari și creditori majoritar – până în momentul în care o să găsesc o persoană potrivită, care să poată să ducă din 2013 activitatea de coordonare editorială la modul cotidian. Ăsta sunt.

Cum a ajuns relația ta cu Sorin Ovidiu Vântu de la una de prietenie la una de concurență, ca să nu spun chiar dușmănie?

E foarte greu să vorbesc despre relațiile personale care nu mai există, pentru că e o vorbă veche care zice că „dacă nu mai ai un prieten înseamnă că nici nu l-ai avut vreodată”. De Vântu m-au legat foarte multe situații comune, discuții, afinități și în general cred că sau îmi place să cred că în relația cu mine, în marea majoritate a ocaziilor, și-a prezentat fața pozitivă sau luminoasă a personalității sale.

Și, atunci cum de ați ajuns „la cuțite”?

Cred că pe undeva Vântu s-a încurcat din punct de vedere al înțelegerii lui despre felul în care eu îmi administrez relațiile personale și m-a confundat cu vreun colaborator conjunctural față de care nu ai datoria cuvântului dat – cuvânt ținut, pentru că, la urma urmei, interesele de business primează. N-aș vrea să spun foarte direct, dar mi-a lăsat un gust amar, am fost dezamăgit și am rupt această relație la inițiativa mea și, în ciuda unor insistențe normale venite din partea lui, n-am mai dorit s-o reiau vreodată. Îmi pare foarte rău de ceea ce i se întâmplă. L-am avertizat că i se va întâmpla, i-am spus înainte cu câteva luni că i se va întâmpla asta, a considerat că știe mai bine…

Dar cum ai devenit, la un moment dat, partener de business cu SOV?

Relația de business pe care, atenție!, n-o mai avem astăzi, a apărut în urma unei tranzacții valabile negociate de partenerul și prietenul meu Maricel Păcurariu, fără mine prezent la acea tranzacție, o tranzacție din care Vântu, în termeni de business, s-a îndestulat și noi am rămas cu speranța că vom reuși ca aceste active pe care le-am cumpărat de la el să le aducem într-o formă din nou normală din punct de vedere juridic, pentru că noi am cumpărat de la el niște active aflate în procedură de reorganizare judiciară, respectiv insolvență. Nu am vreo competiție de business cu Vântu, probabil că situația obiectivă în care se află îi creează niște frustrări. Îmi pare rău de aceste frustrări, le pun la capitolul business și, dacă a fost o luptă de business până acum între noi, este clar că el a pierdut-o. Din punct de vedere personal însă, n-aș dori să discut foarte mult, pentru că într-adevăr regret ce i se întâmplă. Nu vreau să mă gândesc foarte mult la asta, pentru că aș deveni subiectiv. Dacă vreodată în viața lui va fi să aibă nevoie la modul personal de ajutor și o să mi-l ceară, n-o să ezit să i-l acord.

Familia Vântu, prin vocea fiicei, Ioana, susține că Realitatea încă îi aparține. Sorin Vântu va ieși probabil în curând din pușcărie… Ce se va întâmpla atunci? Va reîncepe un război pentru Realitatea TV?

Tatăl ei (al Ioanei Vântu – n.n) știe mai bine adevărul decât ea. Bluelink Comunicazioni, firma la care face referire că ar fi încă proprietar și care este off-shoreul din Cipru care, să spunem, are dreptul de proprietate asupra Realitatea Media la modul majoritar, este o companie care nu le mai aparține. Este un offshore pentru care tăticul Ioanei a semnat un trustee (termen de business în limba engleză, care definește, pe scurt, cedarea unei afaceri în grija unui girant, mandatar, tutore – n.n), într-o anumită perioadă, care trustee are alți proprietari în acest moment și care nu sunt ei, ci suntem noi.

Avem planuri regionale pentru Realitatea TV

 

Ești chiar atât de bogat? Din ce bani susții acum Realitatea? Din ce bani vrei s-o duci mai departe?

Sunt foarte bogat în materie de credibilitate în piață și relații personale. Față de medie sunt un om bogat, dar nu o să spun că astăzi aduc bani de acasă pentru a susține activitățile pe care le avem. Aducem bani din piață și din relațiile de încredere sau instituționale pe care le-am consolidat. Ne-am împărțit foarte bine sarcinile între mine și Maricel Păcurariu, știm exact ce știe unul, ce nu știe altul, capitalul de expertiză este unul complementar și fiind și prieteni, iar discuția fiind tot timpul directă, n-avem deloc hiatusuri în această colaborare. Fiecare știe ce are de făcut. Ca să nu mă laud gratuit, partea de accesare și de finanțare îi revine lui.

Ce se va întâmpla cu Realitatea TV acum, după alegeri? Există un plan pe termen lung, o strategie de dezvoltare?

Din păcate, n-am putut să punem în aplicare o strategie de rebranding și de reorganizare, tocmai din cauza faptului că a fost un context precar din punct de vedere juridic, din punct de vedere managerial, pe care l-am găsit acolo. Din pricina acestui context și a suprapunerii cu o perioadă preelectorală, respectiv electorală, am amânat aceste lucruri, dar bineînțeles că prima prioritate anul viitor va fi asta pe care ai sugerat-o și, în plus, sigur că o să vrem să ne și recapitalizăm din punct de vedere al brandului, Realitatea TV și Money Channel fiind două branduri care au suferit lovituri nepermise sub centură, care niciodată nu trebuie lăsate fără replică, indiferent că va fi azi, va fi mâine sau peste un an. Deci, clar că este un proiect de viitor, ne interesează să-l dezvoltăm, să-l dezvoltăm chiar și într-un plan regional, în zona Balcanilor de Vest, cu o licență regională pentru care am depus deja cerere. Dar, tot așa, pentru asta vom activa după ce se termină febra electorală și post-electorală, ca să nu se interpreteze în context politic. Aici este vorba despre cuvântul și dedicația noastră contra zvonurilor din piață venite de la mulții prieteni, în ghilimele, pe care îi avem. Așa că orice aș zice eu acum, comentariile de pe Reporter Virtual bineînțeles că o să fie amestecate. Dar eu asta vreau să fac. Cine mă crede, bine, rămâne cu noi, cine nu – e liber să plece în altă parte. În fond, așa și e în viață, credibilitatea unuia contra credibilității altuia…

Există încă o problemă salarială la Realitatea TV. Este vorba despre oamenii trecuți în vară pe o altă firmă, timp de trei luni, și apoi reveniți pe Realitatea Media. Oamenii ăia nu și-au văzut banii nici până acum. Ce se întâmplă cu ei?

Există aceste restanțe de salarii pe o societate care nu ne aparține, nu aparține Realității Media, ci aparține unor apropiați ai lui Elan Schwartzenberg. Or el fiind plecat din țară este foarte complicat să discutăm cu el, să vedem care ar fi o procedură normală, ce-și asumă el din povestea asta și ce putem face noi pentru oamenii noștri în așa fel încât să existe la un moment dat un rezultat pozitiv. Îmi pare rău de toți oamenii aceștia, sunt unii cu probleme personale, sunt și diferite ziariste tinere pe care le cunosc și care sunt însărcinate sau care au născut și care aveau mare nevoie de banii aceia, dar este o situație obiectivă pe care, dacă o tratezi în stil de business pari cinic, dar dacă o tratezi în stil uman pari prost în business…

Ok, dar oamenii respectivi au lucrat în acele trei luni tot pentru Realitatea TV, nu pentru altcineva…

E adevărat că oamenii aceia au activat tot pentru Realitatea în acel timp, numai că noi nu am avut controlul acelei societăți și nu noi suntem cei care i-au păcălit să se ducă pe acele societăți să se angajeze. Au fost niște persoane din trust care au făcut aceste lucruri greșite, reprobabile și pe care nici nu și le-au asumat și, pe românește, și-au pus palma în fund și au plecat fără să le pese. Aștept si eu să se întoarcă Elan Schwartzenberg în România și cu apropiații săi, să stăm la masă, să vedem ce soluții găsim, pentru că un angajament pe care și l-a luat din punct de vedere juridic în fața acestor oameni – poate îl și ajutăm cu ceva – să poată să-l ducă la capăt.

Money Channel, cealaltă televiziune a trustului, emite acum doar reluări, presupun că pentru păstrarea licenței? Vă mai investi cineva în renașterea acestei televiziuni? Va mai exista Money Channel în forma în care s-a afirmat, de televiziune de business?

Nu va mai fi exact în acea formă, dar va fi o televiziune de business, privat și administrativ. Suntem pe cale să finalizăm în scurt timp planul de rebranding și de reorganizare pentru Money Channel. Am primit o lovitură nepermisă și aici, când toată echipa televiziunii – pe modelul patentat de către Sebi Ghiță și Răitaru TV – au vrut să procedeze la fel și atunci singura noastră soluție a fost să ne salvăm emisia și brandul și locul în grilă, lăsându-i pe ei să se descurce cum doreau… Iar noi să așteptăm momentul potrivit, care, bineînțeles, nu putea să fie în noiembrie sau decembrie, pentru că s-ar fi interpretat, deci să așteptăm momentul potrivit, care va fi începutul anului viitor, ca să relansăm postul MC. Până atunci, bineînțeles, vom difuza reluări, fel de fel de programe ale lui MC filmate în alte perioade; totul este legal, din păcate nu e cum mi-aș fi dorit, pentru că nu puteam să ne ocupăm și de Realitatea și de trust cu problemele care sunt și cu acest incendiu pe care ni l-au creat niște oameni cărora nu le doresc succes, pentru că nu-l merită, dar le doresc sănătate, pe care o merită fiecare.

Tatulici scuipă acum unde a lins, dar așa e el

 

De ce te-ai certat cu Mihai Tatulici? Cum s-a produs ruptura de echipa lui?

Nu m-am certat cu Tatulici deloc, numai că el fiind obișnuit să peroreze în fața unor patroni fără expertiză media și să-și obțină niște onorarii nemeritate, cred că m-a confundat… a uitat cine sunt. Eu l-am avertizat de la început să nu uite ca sunt un fost jurnalist cu suficientă experiență, un fost manager de media care cunoaște toate detaliile și să nu încerce să mă păcălească. Și a încercat, după care tot el s-a supărat și a vrut să destabilizeze structura de la Realitatea folosindu-și statutul lui de bunic al mass-media. Asta n-a mai reușit s-o facă, pentru că se pare că i-a scăzut credibilitatea. În schimb, în general a încercat să scuipe acolo unde altădată a lins, ceea ce este o apucătură de utecist cu experiență și n-avem cum să ne supărăm pe aceste lucruri care sunt în gena omului respectiv… Asta-i gena lui Tatulici – îmi aduc aminte, râdeam cu Doru Bușcu zilele trecute referitor la o etichetă pe care i-o dăduseră ei lui Tatulici în anii 90 și care suna foarte simpatic: „Mi-hai Ta-tu-lici, o limbă colo, una ici”… Așa că de câte ori îmi vine să mă enervez pe Tatulici, îmi aduc aminte de ceea ce ziceau cei de la Cațavencu în alte vremuri, așa că nu, nu m-am certat cu Tatulici, dar îi doresc multă sănătate.

Sunt adevărate salariile imense care se vehiculau în legatură cu vechea echipa (Reporter Virtual a dat publicității câteva AICI)?

Sunt relativ adevărate. Plus-minus puțin. Cam acelea sunt sumele, cele pe care le-ați dat voi. Erau salarii nemeritate, date de către manageri ușor iresponsabili, acceptate de niște patroni care nu vroiau să facă un business de succes, ci vroiau să folosească acele persoane ca pe niște scule care, fiind plătite foarte bine, nu mai crâcnesc și nu mai pun în față argumentul profesional. Evident că nu putea să rămână nimeni cu acele salarii, pentru că asta este piața. Un manager cu experiență se adaptează la o piață. Ori știm cum e piața românească astăzi. În plus, conta foarte mult din punctul nostru de vedere și expertiza și aportul pe care fiecare din aceste persoane le aveau. În presă, în general, și în televiziune, în special, sunt salarii mari. În continuare sunt destule salarii mari și la Realitatea, dar ele sunt luate pe merit, conform performanțelor fiecăruia, care se măsoară foarte simplu, în audiență, prestigiu și așa mai departe.

Ce urmează să se întâmple după parcurgerea procedurii de insolvență? Falimentul?

Realitatea TV nu poate să falimenteze. Putea până acum, pentru că mulți s-au chinuit. Realitatea nu poate să falimenteze dintr-un simplu motiv: creditorii, în mare lor majoritate, suntem tot noi. Realitatea nu mai are o presiune din partea creditorilor și asta este o plasă de siguranță importantă pentru o televiziune. Va parcurge toate etapele reorganizării până în momentul în care, conform negocierilor care vor avea loc cu creditorii, adică cu alte entități juridice, se va putea discuta despre ieșirea din insolvență și continuarea activității pe niște criterii juridico-administrative normale, de piață.

Bun, ne îndreptăm spre final… Care sunt planurile de viitor ale omului Cozmin Gușă? În ce domeniu te vezi activând peste vreo cinci ani?

Am un plan de fugă din București, cel puțin trei-patru zile pe săptămână, în sensul în care vreau să-mi construiesc o cabană de lemn într-o pădure din zona Bihorului.

Ce pădure?

Nu spun exact care-i pădurea, că după aia o să crească prețurile intsantaneu, că nu mi-am cumpărat încă terenul… Fiul meu e acolo la lotul național de judo și s-a mutat și cu liceul, apa termală îmi place foarte mult, sunt și piste de alergare acolo, fiică-mea are și ea un liceu german unde să meargă și aș vrea să devin un vizitator în București, două-trei zile pe săptămână, să fiu un navetist cu o bază foarte importantă la granița de vest a României, ca să pot alerga foarte repede spre Occident, în general spre zona de ski din Austria.

În timpul liber, pe motocicletă

Cu una din cărțile scrise

Mai curând un pensionar tânăr, care, la cererea partenerilor, să se activeze din când în când. Cred că mi-a ajuns perioada destul de stresantă și fără mari recompense în plan uman, pe care am trăit-o, și aș vrea să pot să mă dedic în perioada asta a pubertății sau a adolescenței copiilor mei mai mult lor și să mai pot să scriu. În ultimii ani am început să scriu, am terminat a treia carte, vreau să scriu în continuare; e o activitate care-mi face mare plăcere și-mi dă satisfacțiile intelectuale pe care mi le-am dorit în visele mele de licean naiv, decrețel ce eram și pe care mi le-am satisfăcut doar în jurul vârstei de 40 de ani.
Aș vrea să mă duc în continuare pe linia asta, așa că peste vreo 5 ani aș vrea să pot să fiu o persoană respectată în domeniul geopoliticii în regiune, lucru la care mă pricep destul de bine. Dacă pot să influențez în bine viața publică din România prin participațiile media pe care le avem și pe care vrem să le extindem, iar va fi un lucru… e o chestiune la care țin, eu cred că anormalitatea asta de care dă dovadă comportamentul public al românilor își are rădăcinile în atitudinea și conținutul mass-media din ultimii 15 ani. Dacă reușim să facem o masă critică de trusturi sau minitrusturi normale, care să poată să renormalizeze într-un fel comportamentul românilor, care este haotic, aproape disperat, ar fi o mare satisfacție peste 5 ani – dacă tot m-ai întrebat. Deci nu mă văd ca rentier de lux, ci ca un pensionar tânăr activ.

 

CARTE DE VIZITĂ
> Născut pe 2 iulie 1970, la Câmpia Turzii, în județul Cluj
> Este căsătorit și are doi copii
> A fost creierul campaniei Alianței DA în 2004 (și șef de campanie al lui Traian Băsescu), pe listele căreia a fost ales deputat de București
> A terminat, în 1994, Facultatea de Fizică în Cluj
> A absolvit cursuri de media și administrație în SUA și Franța
> Între 2001 și 2003 a fost Secretar general al PSD, după care a trecut în tabăra lui Traian Băsescu
> A mai lucrat în calitate de consilier pentru milionarul basarabean Vlad Plahotniuc, pentru Mircea Geoană (PSD), pentru Adrian Năstase (PSD), dar și pentru Marian Vanghelie
> În 2010 și-a făcut publică relația cu Sorin Ovidiu Vântu, devenind „consilier pe probleme de extindere externă” al acestuia și alături de care a înființat institutul GeoPol
> În 2012, preia, în calitate de principal creditor, alături de omul de afaceri Maricel Păcurariu, controlul asupra Realitatea Media

 

 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top