Asta va face aproape imposibilă instrumentarea cazurilor de violenţă conjugală sau de abuz asupra minorilor deoarece toate agresiunile de acest fel se produc în interiorul familiei. “Cei mai vulnerabili oameni din ţară vor rămâne fără posibilitatea de a li se face dreptate”, a declarat, pentru The Guardian, Manizha Naderi directoarea unei organizaţii pentru protecţia drepturilor femeilor.
Ea spune că noua lege va închide pur şi simplu gura victimelor într-o ţară în care cazurile de violenţă în familie sunt, oricum, muşamalizate şi ajung rar în instanţă.
Noul act normativ mai are nevoie de semnătura preşedintelui Hamid Karzai (foto medalion) pentru a intra în vigoare. Militanţii pentru drepturile omului spun că îl vor bombrda pe şeful statului cu mesaje şi telefoane, pentru a-l convinge să nu promulge o asemenea prevedere ruşinoasă. Ei speră să repete succesul celebrei campanii din 2009, când au reuşit să-l convingă pe Karzai să modifice o lege a familiei care declara violul un drept marital.
Drepturile femeilor din Afganistan sunt adesea încălcate, în pofida eforturilor depuse de activişti în ultimii ani. Timp de decenii întregi, ţara s-a aflat sub conducerea Talibanilor care au impus reguli islamice stricte ce îngrădeau serios libertatea femeilor.
După începerea operaţiunii militare din zonă, activiştii pentru drepturile omului au depus eforturi susţinute pentru a îmbunătăţi situaţia. Progresele au fost însă lente iar brezultatele instabile. Un raport publicat luna trecută de Human Rights Watch avertizează că lucrurile s-au înrăutăţit în 2013 iar drepturile femeilor afgane sunt încălcate din ce în ce mai des. “Pe măsură ce interesul comunităţii internaţionale pentru Afganistan scade, opozanţii emancipării femeilor profită de oportunitate pentru a neutraliza progresele făcute de la îndepărtarea Talibanilor de la putere”, se arată în document.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.