INTERNAŢIONAL. Ameninţări teroriste la Soci. Ce spun americanii.

3:06 pm, 1 februarie 2014 • de Comentariile sunt închise pentru INTERNAŢIONAL. Ameninţări teroriste la Soci. Ce spun americanii.

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

imagine repreyentativaToţi ochii sunt îndreptaţi spre Rusia unde săptămâna viitoare  încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Evenimentul marchează cel puţin două premiere demne de consemnat: este prima Olimpiadă de iarnă găzduită de Rusia  şi cea mai scumpă competiţie de acest fel din istorie.

Moscova a cheltuit cu organizarea sa 51 de miliarde de dolari, banii au fost folosiţi în mai multe scopuri: de la modernizarea infrastructurii, la construcţa de noi hoteluri, localuri sau arene sportive.

Ameninţări de la separatişti, jihadişti şi “văduve negre”

islamist threatsCel mai mediatizat aspect al evenimetului a  fost însă securitatea. Cu câteva săptămâni înainte de debutul competiţiei, două atentate teroriste s-au produs în oraşul  Volgograd, situat destul de aproape de Soci. Deflagraţiile au ucis 34 de oameni iar autorii au fost identificaţi drept doi militanţi separatişti din regiunea islamistă Dagestan. Asta a ridicat numeroase semne de întrebare cu privire la capacitatea Moscovei de a securiza zona de desfăşurare a Jocurilor Olimpice. În plus, cel puţin o grupare extremistă din nordul Caucazului a lansat ameninţări la adresa Olimpiadei. Ea a publicat un filmuleţ pe Internet în care avertiza că va comite atacuri sângeroase în timpul competiţiei. Organizaţia e cunoscută sub numele de “Imarat Kavkaz” (sau “Emiratul Caucazian”) şi a mai pus la cale atentate şi în trecut.  Ea a lovit însă ţinte mai uşoare, iar analiştii spun că e puţin probabil să aibă resursele necesare pentru a ataca un loc atât de bine securizat cum e Soci. În plus, “Imarat Kavkaz” nu a lovit niciodată ţinte occidentale deoarece disputa sa este cu Rusia şi nu cu statele vestice. (Reţeaua îşi are cartierul general în Cecenia şi, la fel ca şi militanţii din Dagestan, ea luptă pentru independenţa faţă de Moscova şi pentru instaurarea legii islamice.)

putin sociExistă totuşi unele premise puternice care ar putea determina organizaţia teroristă să încerce un atac la Olimpiadă. În primul rând, competiţia este un test important pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin iar o baie de sânge în tribune ar reprezenta o lovitură grea pentru el. Astfel, extremiştii ar putea sabota Jocurile Olimpice, ca să lovească, indirect,  în Putin.

În al doiela rând, printre membrii grupării se numără aşa zise “văduve negre” – femei care au fost căsătorite cu militanţi iar soţii lor au fost ucişi de trupele ruseşti. Ele sunt motivate de răzbunare şi şi-ar putea asuma riscuri mai mari decât de obicei pentru a comite un atentat.

poye vaduve negreDe altfel, autorităţile ruse au dat în urmărire patru astfel de văduve negre, bănuite că s-ar fi infiltart în zona olipmică de la Soci înainte de deschiderea competiţiei. Fotografiile lor au fost distribuite la hoteluri, baruri, restaurante şi chiar pe străzi în încercarea de a le descoperi înainte să fie prea târziu. O altă ameninţare ar putea veni din partea luptătorilor jihadişti de origine rusă, care se întorc din Siria. Specialiştii spun totuşi că numărul lor e destul de mic deoarece conflictul sirian e în plină desfăşurare şi e nevoie de ei acolo mai mult decât la Soci.

Totuşi, pericolul nu poate fi ignorat dat fiind că  nu mai puţin de cinci comitete olimpice naţionale, printre care cele din Ungaria şi din Slovenia, au primit în ultima vreme, mesaje de ameninţare.  Autorităţile din ţările participante şi-au sfătuit sportivii să nu iasă din zona securizată în timpul competiţiei, iar dacă ies, să nu poarte uniformele oficiale pentru a nu fi recunoscuţi.

Parcul Olimpic, înconjuart de zone de foc

vedere de susSoci este o staţiune de pe malul Mării Negre, care e considerată, în general, liniştită. Ea este însă înconjurată de focare de instabilitate unde conflictele stau să izbucnescă în orice moment.

La est, la aproximativ 480 de km distanţă, se întind regiunile separatiste islamiste Cecenia şi Dagestan. Chiar dacă nu sunt foarte aproape de Soci, cele două republici pot reprezenta o problemă pentru Olimpiadă deoarece militanţii pot parcurge uşor distanţa până la Marea Neagră.

La Sud, la doar 40 de km distanţă, de află Abhazia şi Oseţia de Sud, două provincii care aparţin, oficial, de Gerogia dar care şi-au declarat unilateral independenţa în urmă cu câţiva ani. Ele se bucură de sprijin financiar şi de protecţie militară din partea Rusiei care le-a şi recunoscut ca ţări de sine stătătoare. Statutul lor e însă neclar pe plan internaţional.  Astfel că, cele două republici sunt adevărate  focare de instabilitate în zonă. Ele au tenisonat atât de mult relaţiile dintre Georgia şi Rusia încât, în 2008, Moscova şi Tibilisi au dus un război în toată regula din cauza lor. 

Rusia, nepregătită pentru o criză la Olimpiadă

Ameninţările teroriste nu sunt singurele care planează asupra Olimpiadei de la Soci. Autorităţile americane au afirmat recent că staţiunea nu are infrastructura necesară pentru a face faţă crizei generate de un eventual atac. Potrivit oficialilor de la Washington, drumurile din Soci nu sunt suficient de bine adaptate pentru evacuare iar spitalele sunt prea puţine şi prea slab echipate pentru a primi un număr mare de răniţi.

Soci, “cel mai sigur loc de pe Pământ”

securitzÎn pofida acestor pericole, şeful comitetului de organizare a Olimpiadei, Dmitry Chernyshenko, spune că staţiunea Soci este în prezent “cel mai sigur loc de pe Pământ”.

Nu mai puţin de 50.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi pentru a păzi parcului olimpic. Printre ei se numără şi sute de cazaci pe care autorităţile i-au recrutat ca să ajute la asigurarea securităţii. În plus, oficialii au instalat mai multe puncte de control, cu detectoare de metale şi de materiale explozive, la intrările în staţiune.

Oficialii spun că  zona olimpică a fost înconjurată de un adevărat  “cerc de metal” care ar trebui să ţină pericolele în afară. În plus, Moscova a creat o zonă-tampon de securitate ce se întinde pe câţiva km în jurul arenelor sportive, pentru a-i proteja mai bine pe participanţi. Pentru asta a iscat chiar un conflict diplomatic cu Georgia după ce şi-a mutat efectiv graniţa 11 km pe teritoriul ţării vecine, în republica separatistă Abhazia. Autorităţile de la Tblisi au reacţionat prompt la acest gest şi au acuzat Moscova de expansiune ilegală.

Nave americane în Marea Neagră

Washingtonul s-a oferit şi el oferit să ajute Moscova la securizarea Jocurilor Olimpice de iarnă. Două nave americane de război vor patrula în Marea Neagră în apropiere de staţiunea Soci, gata să intervină la nevoie. De asemenea, mai multe avioane militare vor fi pregătite de decolare în orice moment. Oficialii americani spun că ar putea fi nevoie de aceste echipamente la evacuarea cetăţenilor sau la transportul ajutoarelor sau al altor materiale.

Apel la calm şi răbdare

punct de controlCu un asemenea dispozitiv de securitate, organizatorii se aşteaptă la aglomeraţie şi uneori la întârzieri ceva mai mari. Din acest motiv, ei le-au cerut turiştilor ce vor veni la eveniment să dea dovadă de înţelegere şi de răbdare.

Veţi vedea mii de agenţi de securitate peste tot dar trebuie să înţelegeţi că Olimpiada este un eveniment global care necesită măsuri globale de siguranţă. Autorităţile încearcă să facă din Soci un loc cât mai sigur, pentru toată lumea”, a declarat Dmitry Chernyshenko, şeful comitetului de organizare a Olimpiadei.

Festivităţi umbrite de legea anti-gay

rusia gayNumeroşi lideri occidentali au anunţat că vor lipsi de la festivităţile de deschidere a Olimpiadei în semn de protest faţă de unele politici ale preşedintelui Vladimir Putin. Printre aspectele cele mai contestate se află o lege promulgată în iule 2013, prin care se interzice „propaganda homosexuală” ce ar putea fi accesibilă minorilor.

Actul normativ e privit de organizaţiile internaţionale ca o încălcare a drepturilor minorităţilor sexuale şi a stârnit numeroase proteste în întreaga lume.
De asemenea, regimul de la Kremlin este acuzat de nerespectarea drepturilor omului şi de oprimarea disidenţilor politici.

“Colţul oratorilor”

În aceste condiţii, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach a anunţat că sportivii vor putea să-şi exprime viziunile politice la conferinţele de presă din timpul jocurilor. (În mod normal, Carta Olmipică le interzice orice gesturi sau demonstraţii politicie pe podiumuri, la festivităţile de premiere sau la alte evenimente specifice.)
Această dezlegare nu a fost privită însă cu ochi buni de organizatori. “Nu cred  că sportivii ar trebui  să exprime viziuni ce nu au legătură cu competiţia olimpică, în timpul conferinţelor de presă. Cei care au ceva de spus o pot face în oraş la <Colţul Oratorilor> o zonă de protest instalată special în acest scop”, a afirmat  Dmitry Chernyshenko.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top