De asemenea, ei sunt expulzaţi cu miile în fiecare an dar se întorc mereu, în speranţa că vor avea o viaţă mai bună. Potrivit statitsticilor, în Hexagon trăiesc în prezent, aproximativ 20.000 de romi, majoritatea de origine română sau bulgară.
Ei nu reuşesc însă să se integreze în societatea locală deoarece au un nivel redus de educaţie şi nu vorbesc limba franceză.
În plus, mulţi cetăţeni din Hexagon îi percep ca pe nişte infractori, care nu vor să muncească, astfel că romii nu sunt primiţi cu prea multă bunăvoinţă.
O povară socială
În aceste condiţii, autorităţile de la Paris recurg adesea la expulzări în masă pentru a scăpa de comunităţile nedorite. “Stilul lor de viaţă este complet diferit de al nostru. Destinul lor e să se întoarcă în România sau Bulgaria”, a declarat anul trecut, Ministrul francez de Interne, Manuel Valls. Astfel, numai în 2013, au fost deportaţi 11.000 de romi originari din ţara noastră.
Ei sunt, oficial, cetăţeni UE, dar acest statut nu îi protejează prea mult deoarece legile permit expulzarea anumitor grupuri, dacă sunt considerate o povară socială. Potrivit BBC, Franţa este singurul stat comunitar unde se practică politica expulzărilor şi a demolării taberelor improvizate. Asta face din Paris capitala cu cele mai dure reguli din UE, în acest domeniu.
Greu de integrat
Autorităţile franceze spun însă că nu fac discriminări pe criterii rasiale ci aplică doar legea. Poliţia dărâmă taberele improvizate, la ordinul instanţelor, din motive de igienă şi de siguranţă. Oficialii susţin că statul nu are resurse suficiente pentru a le oferi romilor locuinţe adecvate sau servicii sociale dar nu îi pot lăsa nici în caravanele lor ambulante, deoarece pun în pericol comunităţile locale.
În plus, integrarea lor este îngreunată de mai mulţi factori precum lipsa de educaţie, necunoaşterea limbii şi tendinţa de a circula în grupuri mari. “Romii vin aici cu toată familia, ceea ce îi face mai greu de absorbit decât imigranţii anteriori. Africanii şi cetăţenii din Europa de Sud care au sosit în Franţa în anii 60-70, găseau un loc unde să stea pe la rude şi prieteni. Se mutau apoi după ce îşi găseau de lucru şi abia după aceea îşi chemau si familiile aici”, a declarat Claude Reznik un oficial local din Paris.
Organizaţiile pentru drepturile omului susţin însă că politicile de expulzare nu vor duce niciodată la integrarea romilor ci vor perpetua doar problema de la un an la altul şi de la o ţară la alta.
“Trăiesc în condiţii din ce în ce mai precare, care îi împiedică să se integreze. Sunt forţaţi să rămână la stilul lor de viaţă nomad” a afirmat etnologul Martin Olivera.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.