În vreme ce PSD (Partidul-Stat Discreționar) se pregătește să-și dea jos al doilea guvern în mai puțin de un an, mergând pe principiul ”lucrul prost la șase luni se cunoaște”, oamenii cinstiți din țara asta se pregătesc să decarteze bani grei la ANAF, nu de alta, dar de acum riscă să facă și pușcărie dacă nu oferă guvernanților fonduri suficiente, să aibă ăștia ce fura. Cum va arăta anul fiscal 2018 pentru buzunarul românului muncitor am încercat să aflăm de un specialist în fiscalitate, domnul Gabriel Biriș.
Domnule Biriș, când ajung la Fisc cetățenii știu că trebuie să lase la intrare toate speranțele. Sunt plimbați de colo până colo și când li se spune că nu au nimic de dat, când li se spune că au de dat mii de lei. Care credeți că ar fi principalul motiv pentru care la ANAF nu știe niciodată stânga ce face dreapta?
Sunt multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Unul ar fi acela că legile sunt făcute fără că cineva să gândească și la implementarea lor, la urmările lor practice. Am văzut ce s-a întâmplat cu D088 – stres pentru contribuabili, stres pentru oamenii de la ghișeu, muncă în zadar. Zilele acestea vedem un alt lucru degeaba: D600, care putea foarte ușor să lipsească. Legile proaste, lipsa de voința politică pentru simplificare și eficientizare, dar și informatizarea redusă, fac că relația dintre noi și ANAF să nu fie deloc una bună. Putem vorbi și de lipsă de training, de demotivarea profesioniștilor din cauza implicării politicului în promovări. Să știți că – așa cum în sistemul medical sau de educație vedem adevărate clanuri ce nu pot fi ocolite – la fel stau lucrurile și în alte domenii, inclusiv ANAF. Întrebarea dvs îmi aduce aminte de o întâmplare din 2016, când eram secretar de stat. Am avut o discuție aprinsă cu persoanele responsabile de D088 din ANAF. Eu susțineam că până scăpăm de “evaluarea intenției și capacității”, formularul trebuie simplificat, ca să nu mai cerem tot felul de tâmpenii. Ei susțineau că dimpotrivă, formularul este foarte bun și ei au nevoie de toate informațiile alea. Am sunat câțiva șefi de administrație de la ANAF și m-am dus să discutăm, să înțeleg cu ce îi ajută pe ei nenorocitul ăla de formular. Răspunsul a fost că nu îi ajută cu nimic, doar le ocupă timpul și le atrage scuipații contribuabililor enervați. Am întrebat de ce nu spun asta și șefilor din ANAF. Răspunsul a fost simplu: nu au fost întrebați și, chiar dacă le-ar spune, nu îi ascultă nimeni. Unul din ei chiar mi-a spus că de când lucrează în administrația aia am fost primul demnitar care i-a trecut pragul să ceară un feedback. Cum naiba să meargă lucrurile dacă cei care fac regulile nu discută cu cei care le aplică? Cu simplificarea legislației și cu informatizare, lucrurile s-ar putea rezolva însă repede și bine.
Guvernul a decis mărirea contribuției la pensii la 25%, liniștindu-i pe angajați că banii ăștia tot la ei se vor întoarce. Îi pune Tudose la saltea (că pe card nu-i ține, ne-a spus!) și ni-i dă când ieșim la pensie sau banii merg, de fapt, în altă parte?
Asta e o poveste de adormit copiii. A majorat CAS, ceea ce va duce la un deficit mai mic la fondul de pensii, dar a scăzut în compensație impozitul pe venit, ceea ce lasă mai puțin bani la bugetul de stat. Per total, este un joc cu sumă zero. Practic, a mutat banii dintr-un buzunar în altul. Nu ești mai bogat când faci asta. Un lucru trebuie să știm cu toții: sistemul de pensii așa cum îl știm noi se va prăbuși cel mai târziu în 2030, când «decrețeii» ies la pensie. Mutatul contribuțiile nu ajută nici măcar la amânarea acestui deznodământ… În schimb, o altă măsură luată recent (de Grindeanu, nu de Tudose), și anume eliminarea plafonului la bază de calcul a CAS (5 salarii medii) duce la mărirea deficitului viitor. Practic, acea măsură adoptată prin OG3/2017 ia banii angajaților azi, iar în schimb le da puncte de pensie, adică promisiunea că atunci când ies la pensie vor primi mai mulți bani. Dar de unde, căci ce plătim azi se mănâncă tot azi și nu rămâne nimic pentru mâine!
O întrebare pe care probabil ați mai auzit-o de multe ori: de ce se chinuiește statul să hăituiască sute de mii de contribuabili cu datorii de câteva sute de lei la Fisc, când i-ar putea vâna pe marii datornici, gen Negoiță, Voiculescu, Becali, alergând mai puțin și scoțând mai mulți bani?
Mai țineți minte ce ne îndemna un alt mare gânditor în viață? “Întăriți-vă statul”? Un stat slab e precum șmecherașul de clasa a cincea: nu ia pachețelul de la găliganii de clasă a opta, se duce la picii de la clasa întâi!
De anul acesta, contribuabilii cu profesii liberale trebuie să spună în ianuarie ce bani vor câștiga până în decembrie și să-i și plătească odată la trei luni. Dar să luăm un caz concret: în 2017 un contribuabil a câștigat peste 22.800 lei, cât e plafonul și a completat declarația 600. Însă în iulie 2018, să zicem, el își pierde colaborarea sau abandonează activitatea din care a câștigat banii ăștia anul precedent și la final de an veniturile lui vor fi sub 22.800 lei. Îi mai dă statul înapoi banii deja plătiți?
Nu, dar poate depune o altă declarație, prin care să anunțe încetarea activității și nu mai plătește restul.
Alt caz concret: un contribuabil cu profesie liberală este angajat cu carte de muncă, dar are și două colaborări pe drepturi de autor. Mai este el obligat să plătească și contribuțiile la sănătate, și pe cele la pensie, o dată pe trimestru, pentru veniturile obținute din cele două colaborări sau nu – pentru că deja le plătește la firma unde este angajat cu carte de muncă și, la o adică, dacă ajunge la spital, nu are parte de trei asistente, ci tot de una?
Da. Și CAS și CASS. Mai țineți însă minte cum în septembrie 2016 mi se cerea demisia și de către PSD și de PNL și de o mare parte a presei? Motivul pentru care am propus acea soluție (inclusiv mutarea CAS și CASS la angajat și a restului la angajator – adică ce a făcut acum PSD) era tocmai acesta: ca nici CAS și nici CASS să nu mai depindă de CUM, ci doar de CÂT câștigăm, iar baza de calcul a contribuției să fie plafonată, în funcție de suma veniturilor, nu așa cum era atunci și cum e și acum (încă și mai inechitabil). Aceasta cred că e soluția, nu ce avem acum – discrepanțe uriașe între obligațiile cetățenilor, funcție de cum câștigăm… Divide et impera, că tot suntem în anul în care sărbătorim centenarul Marii Uniri! Repet un exemplu pe care l-am tot dat: eu sunt avocat, obțin venituri din activități independente. Câștig de aproape 20 de ori mai mult decât secretara mea. Plătim amândoi CASS 10%, numai că eu plătesc la salariul minim (1.900 lei, adică 190 lei/luna) iar ea la salariul brut, adică de 3 ori mai mult decât mine. Beneficiem amândoi de asigurare medicală. Asta e solidaritatea socială promovată de guvernul nostru social-democrat…
Guvernul a decis să premieze angajații ANAF cu 15% din ce încasează. Nu era mai ușor să-i angajeze direct pe frații Cămătaru, Clămparu, Sadoveanu sau Duduianu, că ăia sunt mai eficienți în recuperări?
Este o măsură greșită, care trebuie eliminată cât mai repede. Să spunem însă că și asta e o promisiune care nu are cum să producă bani în buzunarul inspectorilor mai devreme de 3-4 ani, pentru că se referă la sume rămase definitive în instanță și colectate efectiv. Cine știe, poate că așa inspectorii vor fi mai rezonabili, nu vor mai veni cu interpretări absurde, ca firmele să nu mai conteste și să ajungă banii în fondul de premiere mai repede… Vom vedea ce va fi, deși aș prefer să nu…
Credeți că ”revoluția fiscală” va declanșa, până la urmă, și o răscoală?
Dacă prin “revoluție fiscală” înțelegem mutarea contribuțiilor, răspunsul meu este că nu va fi răscoală. Nici nu ar fi de ce, nu se schimbă mai nimic… Răscoală ar fi fost dacă OG 23 (split TVA) rămânea așa cum a adoptat-o guvernul. Din fericire însă deputații PSD au fost mult mai rezonabili decât Ministerul de Finanțe/guvernul și au îndulcit mult pilula aruncată de domnii Mișa și Tudose.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.