Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind și CSDR participă până în 21 aprilie la conferința internațională organizată de Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) cu sprijinul Comisiei Europene, în Thessaloniki, Grecia. Citiți mai jos comunicatul Mediasind.
Printre problemele dezbatute de reprezentantii organizatiilor afiliate din Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxembourg, Macedonia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Suedia si Irlanda s-a aflat si modul in care criza economica si dereglementarile din domeniul relatiilor de munca au afectat drepturile jurnalistilor, permitand angajatorilor sa savarseasca mai multe abuzuri impotriva propriilor salariati.
FEJ a constatat o dramatica crestere a angajatilor nedeclarati, fara contract de munca, cu venituri foarte scazute, incheierea unor contracte de munca pe termen scurt desi lucratorii au sarcini de angajati permanenti, neincluderea jurnalistilor care lucreaza in mediul on-line, a freelancerilor, in contractele colective de munca, precum si incalcarea mai multor drepturi colective ale jurnalistilor din intreaga Uniune Europeana. Conform afirmatiilor presedintelui Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Jim Boumelha, in ultimii ani numarul freelancerilor a crescut cu 30 la suta iar OIM trebuie sa ia masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca si pentru protectia acestora.
Modalitatile care ar permite sindicatelor sa eficientizeze rolul lor de voce colectiva a angajatilor in fata angajatorilor si guvernelor, precum si strategiile de contracarare a abuzurilor patronale au fost probleme dezbatute cu prioritate de catre participanti. Potrivit presedintelui Federatiei Europene a Jurnalistilor, Arne Konig, jurnalismul are nevoie de o noua abordare deoarece criza economica a contaminat intregul sector de media si a dereglementat relatiile de munca in intreaga Europa. Deoarece multi patroni refuza sa mai negocieze si sa mai respecte drepturile jurnalistilor, este nevoie urgenta de masuri de contracarare a acestora prin masuri ferme si prin solidarizarea tuturor organizatiilor componente ale FEJ – a sustinut Arne Konig.
La randul sau, reprezentanta Organizatiei Internationale a Muncii, Karen Curtis, coordonatoarea Departamentului de norme ale muncii din OIM, a sustinut nevoia de solidaritate si a promis organizatiilor jurnalistilor tot sprijinul OIM pe langa institutiile europene pentru solutionarea problemelor din mass-media. Aceasta a anuntat ca OIM lucreaza la stabilirea unor standarde minime privind conditiile de munca care sa fie obligatorii pentru toate tarile deoarece trendul guvernelor si al angajatorilor este sa minimalizeze negocierile colective.
O Europa care nu respecta drepturile angajatilor nu este o buna Europa iar drepturile jurnalistilor trebuie respectate si sa fie egale in toate tarile din Uniune – au fost principalele concluzii desprinse din dezbateri.
Federatia Internationala a Jurnalistilor a fost reprezentata de presedintele acestei organizatii, Jim Boumelha iar Federatia Europeana a Jurnalistilor de Arne Konig, presedinte, Marc Gruber, director si de Stephen Pearse, secretar general. Delegatia FRJ MediaSind a fost condusa de Cristi Godinac, presedinte si Gabriel Grosu, secretar general. Acestia au prezentat colegilor europeni mai multe cazuri de nerespectare a libertatii de exprimare si a drepturilor jurnalistilor din institutii private si publice din Romania, (cum ar fi dictatura din cea mai mare agentie publica de presa din tara – ANP AGERPRES) si au propus mai multe strategii de contracarare, cu sprijinul organizatiilor afiliate la FIJ si FEJ, a abuzurilor patronale.
Departament Comunicare FRJ MediaSind.”
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.