
Toti, dar absolut toti directorii de scoala din intreaga lume au preluat aceasta deschidere a anului scolar ca o provocare a capacitatii lor de administratori, de buni manageri. O trampenie! Din Tartasesti, Dambovita si pana in Cluj, din Bucuresti si pana in Haga, din Napoli si pana in Oslo, asta ca sa nu mai vorbim de alte continente, toti directorii au inceput sa faca planuri de readucere a copiilor la scoala odata cu noul an scolar. Aveau ceva de dovedit.
„De ce?”, ar intreba unii.. De ce atata stress? De ce atata risc?
Revenim in Romanica dar am vrut sa subliniez ca prosteala asta este mondiala.
Cheltuieli ametitoare cu dezinfectant, cu masti, reguli stupide de pauze nesincronizate, ore de sport sau macar sporturi interzise, nesocializare intr-un loc (scoala) construit pentru socializare, profesori transpirati, instalatii de climatizare nepornite, probleme in mare parte din Romania cu toaletele scolilor, desenat pe jos prin scoala reguli de trafic imaginar, metri per copil inexistenti, numar de copii in clase imposibil de atins. Mai continui pana maine…

Toate astea ca doamna directoare (estimez ca majoritatea directorilor de scoala din Romania sunt femei, poate 70%) sa arate cat de bun manager este. Asa a vazut la televizor ca fac altii prin Germania sau Suedia, prin Franta sau Ungaria si s-a trezit spiritul nationalist si managerial in dansa.
Ministerul tace chitic, la fel si guvernul. Alegerile ii apasa, dilema e mare. Ne asumam riscul? Cat e de mare? Creierul bun le spune sa le potoleasca pe tovarasele directoare in avantul lor stupid dar creierul prost, ala ocupat cu politica si alegerile le spune ca trebuie sa PRETINDEM CAT DE CAT NORMALITATEA PANA LA ALEGERI. Dupa aia, mai vedem…

Situatia este identica in universitati dar merita o nuantare. Una este sa vorbesti cu un copil de 7 ani si sa-i explici ca trebuie sa poarte masca si sa nu intre in toaleta decat pe rand plus sa-l inveti sa se spele pe maini si alta discutie se poarta cu studentii de 20 de ani, e usor de inteles ce spun eu aici. Mai mult, am observat in universitati o abordare mai prudenta, concentrata pe studentii de anul I. Asadar cred ca vorbim de alt nivel si aici lucrurile trebuie tratate ca atare.
Ar trebui sa existe niste reguli generale pentru tot invatamantul gen „la 3 infectari simultane se inchide toata institutia pentru 3 saptamani de la confirmarea ultimei infectari” iar apoi o serie de reguli pentru invatamantul pre-universitar. Detaliate, realiste, cu banii de investit pe masa nu cu vorbe goale. Asta doar daca exista banii. Si nu pentru orase ci pentru toate scolile din tara. Adica impui o regula alta decat „shut down” numai si numai dupa ce te asiguri ca exista banii pentru respectarea normelor de „non-shut-down”.
Nu, cum se va intampla dealtfel, facem povesti frumoase pe hartie, dezinfectant, masti, metri per copil, toalete container, etc si apoi constatam ca nu s-a implementat decat 50% din lipsa de bani.
Acum sa vedem de ce sustin eu ca este un fason periculos aceasta moda de deschidere a scolilor.

1.Provocarea pentru tovarasele directoare ma lasa rece. Mie personal imi dovedesc ca sunt buni administratori daca procentul de infectare este tinut jos si/sau daca se iau masuri eficiente imediat ce apar evenimente. Iar infectari vor aparea. Intrebarea e „cand” si nu „daca”.
Ce fac ele acum este o joaca cu vietile celor din jur. De ce? Simplu! Copiii sunt ASIMPTOMATICI in general vorbind. Deci greu de depistat. Majoritatea regulilor de non-socializare nu vor functiona decat poate in primele 3 zile. Vor fi incalcate constant si 1 caz/scoala este suficient sa omoare 10 bunici. ASTA IN CAZUL FERICIT IN CARE VA FI DEPISTAT.
Profesionalismul directoarelor il vom evalua dupa astfel de criterii si dupa notele si mediile la BAC de pilda. Nu dupa cum imi deseneaza sageti pe gresia de la intrare si fac planuri nerealiste care contravin conceptului general de scoala.
Tanguiala ca „ce fac parintii cu copiii acasa” este stupida. Fac ce au facut si alte generatii, le pun cheia de gat si ii educa sa stea singuri pana vin parintii acasa. Hai sa fim seriosi, este perfect rezolvabil daca in cealalta balanta sta sanatatea copilului, parintilor, bunicilor.

2.Dupa sezonul estival, o tampenie guvernamentala aceasta decizie a guvernului de a nu inchide litoralul, deci dupa aceasta infectare in masa si exportare de cazuri nu din Italia ci din Constanta, 15 septembrie este o data prea rapida. Strategic vorbind, un om cu creier ar fi amanat cu cel putin 2 saptamani inceperea scolii dand timp asimptomaticilor care au zburdat pe litoral sa se faca bine sau sa fie depistate cazurile. Si au fost multi, multi, multi.
Bref, scoala trebuia sa inceapa la 1 octombrie nu la 15 septembrie! Eventual cu corectarea unor vacante. Universitatile asa incep deci sa nu faca cineva mare caz din asta….
Ca o culme a trampeniei am vazut si scoli particulare care s-au gandit ei sa inceapa chiar la 1 Septembrie. Cum ziceam, prostia ne inconjoara, ne apasa, ne striveste. Ministerul greseste nu ametitii din scoli care viseaza cai verzi pe pereti. Ministerul trebuia sa faca reguli aici. Pentru ca la final recunoaste diplomele deci etapele de acumulare. De ce sa-i dai voie unei scoli particulare sa inceapa de la 1 septembrie? Ca sa sublinieze ea ca e diferita? In pandemie?

3. Iminenta aparitiei vaccinurilor, chestiune de luni de zile ne pune in situatia de a face planuri si tinand cont de asta. in 2-3-4 luni de zile ar trebui inceputa vaccinarea, de unde?, din scoli si universitati. De ce? Pentru ca ei sunt periculosi, asimptomatici si greu de convins sa respecte regulile, in plus pentru ca este natural ca ei sa fie primii protejati. Impreuna cu tot corpul profesoral. Pai cand vorbim de 10-15 saptamani pana la vaccinare, 2 saptamani amanare a inceperii scolii inseamna 20% mai putine riscuri, lejer.

4. Aceasta digitalizare si proces de „learn from home” trebuie continuat. Nu numai ca tembeli chinezi ar putea lua maine pe bocanci din labolatoarele armatei alti virusi dar partea buna (exista, ura!) a ultimei perioade a fost o deschidere mentala a elevilor si profesorilor catre conexiunile digitale. Anumite ore ar trebui continuate asa. Anumite activitati si after-school, pregatit teme pentru a doua zi, etc.
Acum cativa ani ma uitam cu jind la Brazilia unde oamenii erau la capitolul digitalizare muuuuuult inaintea altor tari cotate net superior economic. Romania nici nu incapea in comparatie. De la a plati taxele online pana la a-ti vedea notele digital (nu mai sunt pacaliti parintii cu povesti despre note netrecute in carnet), de la job-uri efectuate de acasa pana la eficientizarea costurilor companiilor care plateau sume grele pe transport si spatii, lumea s-a schimbat si se poate schimba.

Dar! Trebuie convinsi sau eliminati din sistem profesorii care refuza sa invete unde este butonul de pornire al calculatorului. Exista! Ati fi surprinsi cat de multi. Unii se plang ca n-au calculator si asteapta Para Malaiata in gura lui Natafleata. Adica ce au invatat ei din comunism cel mai bine : sa ne dea statul! O mizerie! Stiu profesori care NU AU FACUT NICIO LECTIE ONLINE in toata aceasta perioada. Zero! Astia urla acum pe unde ii asculta cineva cum ca guvernul nu a crescut salariile profesorilor. Poftim? De ce , ma rog? Pe ce baza si pe ce performanta?
Daca ne ducem in biserica si rostim adevarul despre asta admitem imediat ca viata profesorilor, lejera in buna masura si inainte de pandemie, s-a usurat si mai mult in ultimele 6 luni. Asa ca lasati-o moarta pe asta cu salariile, cel putin cei bine si mediu platiti.
Pe scurt, in sistem trebuie sa ramana oameni cu mintea deschisa, care sunt dispusi nu numai sa-i invete pe altii dar sa invete si ei. Pentru ca lucrurile se misca.

Am vazut si reversul. Profesori universitari care s-au ascuns in fata calculatorului de la vilisoara dinafara Bucurestiului si cand ii rogi sa mai faca si niste minime activitati care le solicita prezenta fizica te intreaba de taxi si sa le dai adresa Universitatii ca’ au uitat-o. Zau? Pai banii pe care ii dadeati pana acum pe transport nu i-ati salvat destul? Educatia inseamna o combinatie si o flexibilitate de care toata lumea trebuie sa dea dovada. Pe elevi si studenti nici nu ii pomenesc pentru ca flexibilitatea lor este o lema dar aceste miscari „in valuri” trebuie sustinute si de profesori. Iar unii caposi, increzuti, aroganti, Dumnezei in lumea lor, neadaptabili decat la regulile lor ar face bine sa plece din sistem. Pentru ca viata va deveni din ce in ce mai grea pentru ei.
A scazut calitatea invatamantului in Pandemie? Absolut! Se poate reveni, recupera, poate nu tot dar mare parte? Absolut! Universitatile sunt repere aici, multe idei ar putea fi traduse si exportate catre celelalte zone.

Inchei, ca sa nu ma lungesc prea mult spunand acelasi lucru in forme diferite:
- este o greseala inceperea anului scolar la 15 septembrie. Ar trebui inceput online.
- directorii de scoli ar trebui sa vada planurile pe termen mediu si lung si sa se asigure intai ca au banii pentru masurile discutate
- protocoale si reguli ar trebui asumate de Guvern si Minister. Minimal comune plus detaliat pentru invatamantul pre-universitar. Excesul de defilare cu „autonomia universitara” este deasemenea toxic.
- in scolile normale in care oricum se invata in ture din lipsa de spatiu nu ar trebui inceputa scoala fizic decat pentru anii terminali in cel mai bun (rau) caz
- ar trebui amanat totul cat mai aproape de vaccinare si facut un plan serios pe tema asta si sincronizarea asta
- facute protocoale stricte si nemiloase la aparitia de cazuri (inchiderea intregii scoli/universitati)
- avute in vedere planuri de back-up (vor aparea cazuri cu siguranta)
- instruirea si convingerea profesorilor sa se adapteze la realitatile anului 2020, nu numai sa ceara altora sa se adapteze, in caz contrar inlocuirea lor
- continuarea si accelerarea planurilor de facilitare (nu gratis) a cumpararii de tablete si laptopuri. Vorbesc de sute de mii, milioane de produse distribuite in conditii exceptionale in scoli si facultati in paralel cu suspendarea oricarei investitii in desktop-uri in scoli.
Aici mai vreau sa spun ceva. Copilul, parintele trebuie lasat sa-si aleaga ce vrea sa cumpere. Dar sa fie mobil: laptop, tableta. Un sistem de creditare cu dobanda mica si pe termen lung, facil si controlabil (prin scoli si facultati cu numar limitat per persoana) ar ajuta enorm. Gratis e rau. Daca ar lega cumva si o minima (subliniez) subventie de rezultatul scolar ar fi si mai bine. Sa aleaga altcineva configuratia device-ului e rau. Sa inceapa coruptia in jurul produselor distribuite gratis este deasemenea rau. E plan mare, greu, bani multi, trebuie facut de oameni destepti si incoruptibili. N-avem! Conditia cumulativa ne omoara…

In 3 martie 2020, dupa ce fusesem primul om din Romania care a avertizat serios inca din sfarsitul lui 2019 ca aceasta Pandemie ne va lovi rau, dupa ce am scris nenumarate articole in care incercam sa le deschid ochii unor somnolenti vesnici, imploram sa se inchida odata scolile si universitatile.
Au facut-o tarziu, nesigur, cu daune necalculabile.
Pentru numele lui Dumnezeu, închideți imediat școlile și universitațile! Luați măsuri serioase, neserioșilor! Altfel, ne nenorociți pe toți. Am mari dubii cu kituriule Covid-19 produse la Matei Balș
Mi-as pierde vremea cerand sa nu se deschida scolile la 15 septembrie. Sunt prea multi prosti implicati in acest fason mondial iar politicul alimenteaza aceasta aberatie din cauza proximitatii alegerilor.
Copiii se vor infecta la scoala si vor infecta si pe altii. Cazurile vor avea rasunet, ironic, tot din cauza alegerilor.

Dar le transmit directorilor de scoli si mutilor din Minister (niste pesti tacuti si alunecosi):
Lasati fasoanele, ignorati moda! Veti avea cazuri, veti fi raspunzatori, veti da socoteala! Alegerile trec dar faptele raman. Nu va jucati cu sanatatea copiilor nostri pentru ca nu exista nimic mai pretios decat asta!

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.