ECO vs RAW

3:39 pm, 26 ianuarie 2011 • de 8 Comentarii

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

M-am gândit la acest subiect ieri, când la casieria unui supermarket vânzătoarea m-a întrebat dacă nu prefer o pungă din hârtie în locul celei pe care o luam în mod obişnuit. Mi-am dat seama că a devenit la modă să trăim eco, dar încă nu îmi dau seama dacă cei ce adoptă acest stil o fac pentru că este sănătos sau că « se poartă ». Şi cum totul este trecător, acest eco în materie de mâncare pare să se dorească a fi înlocuit cu raw food, adică mâncare gătită fără foc. Eu sunt foarte pretenţioasă la mâncare şi prefer un mod de viaţă sănătos, astfel încât am făcut o scurtă documentare pentru mine, în urma căreia am să vă prezint avantajele ambelor stiluri de mâncare, eco şi raw, să vedem care este mai sănătoasă sau mai accesibilă atât din punct de vedere al găsirii alimentelor, cat şi costurilor.

Produsele eco sunt bogate în vitamine şi minerale necesare dezvoltării propice a organismului, oferă o varietate a gusturilor şi ajută la protejarea naturii deoarece mâncănd alimente organice, elimini mai puţin dioxid de carbon, care este nociv pentru mediul înconjurător. Ingredientele acestor produse sunt crescute fără a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici, fără organisme modificate genetic sau radiaţii ionice. Carnea, ouăle şi laptele provin de la animale care nu sunt hrănite cu antibiotice sau hormoni pentru creştere. Înainte de a fi denumit şi etichetat ca fiind organic, un produs trebuie să fie certificat de organizaţiile europene de certificare, ECO CERT, BDIH , DEMETER sau BCS OKO GARANŢIE, singurele acreditate în Europa pentru a garanta standardele şi a deveni produse organice.  Toate produsele care nu sunt organice oferă un risc ridicat de apariţie a cancerului. Ingredientele care trebuie evitate la orice fel de produse ( mai puţin cele bio-organice care nu conţin astfel de chimicale) pentru înlăturarea acestui risc sunt următoarele :

* DEA, MEA, TEA

* Petrolatum

* Midazolidinyl urea si DMDM hydantoin

* Isopropyl

* Sodium lauryl sulphate (SLS )

* PVP/VA copolymer , Padimate-O, Methyl, propyl, butyl si ethyl paraben

* Coloranţi sintetici

* Talc

* Parfumuri sintetice

* Extracte modificate genetic

Dezavantajele acestor produse sunt preţurile ridicate şi inaccesibilitatea, deoarece nu le găsim în orice fel de alimentară, doar în hypermarketurile care au rafturi destinate acestor tipuri de produse sau în magazinele specializate.

Mâncarea fără foc este de asemenea sănătoasă însă nu la fel de gustoasă ca cea gătită. Persoanele care consumă o dietă în proporţie de peste 75% crud au observat în timp o energie mai mare, o stare de bine generală şi scăderea stării depresive, lipsa bolilor şi sensibilităţilor prezente anterior şi putere de muncă fără egal. Timpul alocat pentru preparare este foarte mic. Robotul şi blenderul sunt un ajutor de nădejde. O dietă bazată pe tratament cu mâncare vie, plină de enzime, minerale şi vitamine nu le mai întâlnim în mâncarea gătită. În aceasta din urmă, găsim doar cantităţi foarte mici, nesemnificative de minerale şi vitamine care mai rezistă temperaturii ridicate. Deşi pare puţin complicat, cu un search pe google putem găsi până şi reţete de sarmale gătite fără foc ! Trebuie să recunosc că am fost şi sunt adepta stilului eco într-o variantă chiar extremă, adica citesc întotdeauna ingredientele produselor înainte de a cumpara ceva, însă nu am încercat niciodată să gătesc ceva fără foc. În schimb, în Los Angeles şi în California în general, sunt cele mai multe restaurante cu specific de raw food, unde am încercat diferite preparate, unele mai mult sau mai puţin gustoase.

Aşa cum spuneam şi la început, cei care adoptă acest stil de viaţă ar trebui să se gândească în primul rând la sănătate. Ambele variante, eco sau raw, oferă produse bogate în vitamine, minerale însă şi cele eco îşi pierd din aceste componente cât timp sunt gătite, iar cele raw le pot pastra, însă oricum pot conţine şi ingrediente nocive atât timp cât nu sunt organice. Varianta ideală ar fi să mâncăm produse eco gătite raw, ceea ce ar fi mai complicat însă cu puţină grijă putem totuşi exclude produsele cu conţinut nociv în vederea unei vieţi pline de energie şi bună dispoziţie.

 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

8 comentarii

  1. Mami spune:

    A trai BIO ar trebui sa insemne mai mult decat alimentatie si produse, ar trebui sa fie cea ce simtim in adancul sufletului, tot ceea ce lasam in urma noastra trebuie sa fie cat mai curat

  2. Ligia Pop spune:

    Buna,

    In legatura cu alimentatia fara foc, nu stiu cine a spus ca nu este la fel de gustoasa ca mancarea gatita. Multe persoane care consuma cantitati mari de carne au incercat-o la demonstratiile mele, si au fost chiar impresionati de gustul special, total delicios. O sa va rog sa incercati singuri cateva retete rapide, si am sa va recomand deserturile prima data dupa care si ceva preparate sarate. Video-urile de mai jos va vor ajuta sa le preparati mai usor.

    http://www.youtube.com/watch?v=1HTihRG4yH4

    http://www.youtube.com/watch?v=yevebP2xAc4

    http://www.youtube.com/watch?v=wd8V8wKVIJ8

    Va provoc de asemenea la o campanie, sa Manancam Sanatos o Zi pe Saptamana, mai ales acum in perioada postului.

    Numai bine!

  3. kolo spune:

    bla,bla,essa esti proasta rau. Exact cum ma asteptam si nu are nici o legatura cu poza (photo, ca sa intelegi si tu). Bianca, ai legatura

  4. cristina spune:

    In SUA, cel putin, intrebarea „hirtie sau plastic” vizavi de ambalarea produselor e veche de zeci de ani. Nu are nici o legatura cu ecologia.

  5. lisbeth spune:

    Acum un an si ceva , intr-o scoala…
    Personaje : Eu , Getta ( o colega plinuta spre grasa , nu fumeaza , bea cafea doar la ocazii ). Avem „fereastra” amandoua.
    Getta : ai vazut ce preturi au produsele bio ?
    Eu ( fumand si cu paharul de cafea in cealalta mana ):nu…dar tu ai parinti la tara !
    Getta : s-au schimbat toate , draguta. Porcii mor prin asomare iar gainile nu trebuie stresate !
    Eu : da…
    Getta : pe ce lume traiesti ? N-ai auzit de incalzirea globala ? De gauri in stratul de ozon ?
    Eu : ba da…
    Getta : trebuie sa avem grija ! Sa ne hranim sanatos !
    Eu : parintii si bunicii nostri…
    Getta ( ma intrerupe furioasa ): nu era stres , draguta !
    Eu : da…
    Getta : trebuie sa fim atenti ! Ce le spui tu elevilor ?
    Eu : ii intreb : bio sau prajit ?
    Mi-am terminat cafeaua . Se aude soneria.

  6. La ce supermarket ti s-a intamplat chestia asta? E din Romania?

    • Vanessa Marco spune:

      in Londra mi s-a intamplat insa povesteam cu o prietena din Romania pe tema articolului si mi-a spus ca si la BILLA in Romania se poarta treaba asta cu pungile! Daca cumva ajungi sa imi spui si mie daca ai patit si tu la fel:) sunt chiar curioasa si m-as bucura sa inceapa romanii sa ia o astfel de atitudine:)

  7. lisbeth spune:

    Spinoasa problema ! Voi reveni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top