» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

IntactIn luna mai 2011, dezvaluirile unui jurnalist de la Intact Media zguduiau din temelii grupul lui Dan Voiculescu. Era pentru prima data cand cineva vorbea din interior despre practicile „comerciale” ale acestui trust media aplicate celor care nu semnau contracte de publicitate cu Intact.

Jurnalistul Stelian Negrea, fost senior editor la Antena 3 si sef al unui Departament de Investigatii infiintat special in subordinea lui Codrut Seres, dezvaluia in „Evenimentul zilei” modul in care produsul jurnalistic era folosit pentru santajarea diversilor parteneri ai grupului Intact.

In contextul retinerii de ieri a lui Sorin Alexandrescu, dezvaluirile lui Negrea apar intr-o noua lumina, mai ales ca el declara explicit, in 2011, ca grupul RCS&RDS era definit drept una dintre tintele principale pentru jurnalistii de la Intact.

Stelian Negrea este tarat si acum prin instante de grupul Intact, in mai multe procese, si i se solicita 100.000 de euro daune pentru denigrare. Iata ce spunea atunci Negrea:

 

Seful Intact, indicatii catre jurnalisti: „Arde-i, f….-i in gura, rupe-i…”

Stelian Negrea

Stelian Negrea

EVZ: Pe ce post lucrai la Antena 3?

Stelian Negrea: Pe legitimaţia mea scrie senior editor la Departamentul de Ştiri şi, în acelaşi timp, eram şi coordonator al Departamentului de Investigaţii Media economice şi politice. 

Cu ce se ocupa acest Departament de Investigaţii?

Adunam informaţii, la indicaţiile lor, despre firme cu care nu aveau contracte de publicitate sau cu care aveau litigii în instanţă. Pe partea politică trebuia să adun informaţii despre toţi politicienii care nu se aflau în sfera lor de interes. În general de la putere, dar erau şi de la opoziţie doi-trei.

Cine stabilea subiectele sau ţintele acestor investigaţii?

Iniţial, când am ajuns acolo, mi-au spus că eu urma să mă ocup de politica editorială, să prezint subiecte, să vedem cum le facem. După nici două săptămâni, m-am trezit că sunt bombardat cu cerinţe şi doleanţe din partea lor atât de adunat in formaţii pe partea de companii, cât şi pe partea de oameni politici.

Cine vă cerea aceste materiale?

Fizic era Codruţ Şereş, directorul trustului Intact, dar el participa la rândul lui la şedinţe cu membrii familiei Voiculescu. Acest departament a fost creat la indicaţiile speciale ale doamnei Camelia Voiculescu.

Erau materiale folosite în scop de şantaj?

Erau materiale care puteau fi folosite în acest scop. Materialele erau publicabile, adică ele puteau apărea pe post, şi unele dintre ele au şi apărut, altele ar fi trebuit să constituie o bază de date pe care să o folosească pentru şantaj.

Ai un caz concret în care aţi fost puşi să faceţi materiale despre o anumită firmă?

Am mai multe, nu doar unul. Dintre cele mai mari a fost cel legat de campania dusă pe Antena 1, Antena 3 şi în toate publicaţiile on-line şi print ale trustului împotriva firmei RCS-RDS. După cum se ştie, trustul Intact şi această companie sunt într-un litigiu comercial. RCS-RDS cere Antenei 100 de milioane de euro, iar Antena cere RCS-RDS vreo 60 de milioane.

Tocmai când acest scandal a izbucnit, am fost solicitaţi. RCS-RDS era unul dintre subiectele principale în discuţii. Ei spuneau că RCS-RDS şi un anumit om politic „sunt prioritare”. Eu am furnizat câteva materiale care au apărut pe post. Dar ceea ce este important este că această comandă nu-mi venea numai mie, ca şef al acestui departament. Această comandă, dacă vă uitaţi pe ce a apărut pe acest subiect, era împrăştiată în trust.

O să vedeţi că sunt foarte mulţi alţii din trust care au lucrat pentru a furniza aceste materiale. Materiale care au apărut pe post de dimineaţa până seara, în cadrul acelei campanii. Din punctul meu de vedere, aceste materiale nu făceau altceva decât să pună o presiune uriaşă pe RCS-RDS. Erau pentru apărarea unor interese comerciale ale trustui Intact. Acesta era scopul principal: să aduni informaţii despre această companie care se afla în litigiu cu Intact, pentru a le da pe post şi a le arăta celor de la RCS-RDS cu cine se pun. Aşa văd eu lucrurile.

Este important de menţionat faptul că CNA, la un moment dat, i-a chemat şi pe cei de la Antene, şi pe cei de la RCS-RDS la o discuţie, să vadă care este problema, de ce această campanie mediatică. Lucrurile păreau că se liniştesc, dar chiar şi după această întâlnire de la CNA, conducerea Intact ne-a spus că subiectul RCS-RDS trebuie continuat. Să căutăm informaţii şi să le convertim în materiale care să apară.

Ce alte cazuri mai ai?

Într-una din primele întâlniri după ce am ajuns acolo, ni s-a spus să adunăm informaţii despre firma Farmec din Cluj. Şi de aici poţi trage concluzia că informaţiile erau date sau nu pe post. Puteai să le dai sau erau folosite în spatele uşilor închise. Să aduni nişte informaţii despre firma asta care avea un conflict între acţionari pentru că firma Farmec avea de ani buni, ne spunea conducerea Intact, contracte cu Pro TV şi nu avea cu Antenele. Ia adună nişte informaţii şi vedem noi cum le folosim. Similar cu Farmec, era şi cazul Albalact, despre care spuneau tot aşa, că au contract cu Pro TV…

Vă spuneau direct: adună informaţii pentru că nu au publicitate la noi?

Da.

Codrut Seres

Codrut Seres

Cine?

Directorul Intact, Codruţ Şereş.

Au existat şi cazuri de şantaj editorial de genul daţi-ne publicitate că dacă nu declanşăm o campanie împotriva voastră?

Nu pot să spun la modul concret. Tot ce am spus până acum le poţi încadra la partea de şantaj editorial, din punctul meu de vedere. După povestea cu RCS-RDS, bănuind cum stau lucrurile în trustul respectiv, m-am dus la Codruţ Şereş cu o listă de firme, Top 25 pe fiecare judeţ, după cifră de afaceri, să ştiu cine e protejat şi cine nu e. S-a uitat pe lista respectivă şi a început: cu ăia avem… contracte de publicitate, la asta mă refer.

Cu Rompetrol aveam, dar ne reproşaseră că am fost prea acizi şi urma o negociere ca să o îndulcească. Pe urmă mai aveau cu CEZ, cu Ford, Toyota. Cu Practiker încă nu aveau, cu Tarom nu era încă sigur, cu Sensiblue nu. După ce s-a uitat pe toată lista asta, erau vreo câteva sute de firme, l-am întrebat încă o dată ca să fiu sigur: domne, în general, tot ce nu avem f…”, că ăsta era limbajul acolo. Şi a spus: da, fără niciun fel de problemă.

Înainte să ajungă la firmele mari din Bucureşti şi Ilfov, a trecut prin firmele din Maramureş, judeţul lui, şi am rămas şocat. A început pe un ton foarte vesel: Unio – rade-i, INI – arde-i, Habitex – arde-i, Viva – arde-i, Witmuller, arde-i, f… în gură să-i f…, Gita, rupe-i. Ce poţi înţelege dintr-un asemenea limbaj decât faptul că trebuie să aduni informaţii despre firmele astea. 

La şedinţele astea, unde se comandau materiale, participau şi persoane din conducerea Antenei 3?

Nu era necesar, pentru că materialele erau transmise mai departe şi ele intrau pe fluxul de ştiri.

Munca ta era 
muncă de jurnalist?

Nu mai era deloc o muncă de jurnalist. Eram un accesoriu la breloc, şi dacă crâcneam, mă dădeau afară şi mai îmi cereau şi câteva sute de mii de euro.

Politica editorială a acestui trust, după cum ai resimţit-o cât ai lucrat acolo, nu era orientată spre informaţiile de interes public, ci spre zona de interese comerciale ale trustului?

Eu încerc să spun ce mi s-a întâmplat mie în aceste două luni. Nu ştiu ce făceau alţii. Eu spun că timp de două luni au existat presiuni editoriale uriaşe. Asta pot să spun cu certitudine.

Dan Voiculescu ce rol avea?

El, fizic, nu părea prezent nicăieri. Dar dădea telefoane. Odată, când eram la Codruţ Şereş, l-a sunat ca să-i explice sau să-l întrebe ceva ce a apărut în presa economică. Deci el era prezent în mintea lor, avea discuţii cu ei. Nu trebuia neapărat să-mi spună mie Dan Voiculescu pentru că avea în jurul lui aceşti oameni de încredere care transmiteau mai departe mesajele care susţineau interesele politice şi economice ale domnului Dan Voiculescu. Pentru mine e fără echivoc. Nu am niciun fel de dubiu.

Se poate spune că el cunoştea aceste practici şi le aproba sau erau nişte iniţiative ale lui Codruţ Şereş?

Eu nu cred că erau iniţiativele personale ale lui Codruţ Şereş. El participa la şedinţe cu Camelia Voiculescu, presupun că şi cu domnul Dan Voiculescu şi mă îndoiesc că acolo nu vorbeau de partea economică, pentru că pe o piaţă atât de dinamică cum e media întrebi cu cine avem contract de publicitate, cu cine nu şi încerci prin tot felul de metode să obţii bani din piaţă. Şi asta e una dintre metodele care mi-a fost impusă mie.

După o întâlnire a lui Codruţ Şereş cu directorul Gaz de France, m-a chemat la el şi mi-a dat o hârtie din partea GDF Suez prin care ei cereau majorarea preţului la gaze. Ştiţi că e o întreagă discuţie, toată lumea pe Antene plânge pe umărul oamenilor săraci, un discurs socialist în care se spune uite ce face guvenul, iar noi le luăm apărarea amărâţilor.

Codruţ Şereş m-a chemat la el şi mi-a spus: „Uite, m-am întâlnit cu directorul de la Gaz de France şi au o rugăminte la mine. Ştii că ei sunt într-o campanie de lobby la nivel guvernamental şi vor neapărat o majorare a preţului la gaze. Şi, uite, să faci un material, dar din care să nu se înţeleagă că noi, trustul Intact, dorim majorarea preţului la gaze, dar cei de la Gaz de France şi celălalt mare operator de gaze sunt nevoiţi, nu au altă şansă decât să majoreze preţul la gaze”.

Am simţit-o ca pe o discrepanţă uriaşă între discursul public al celor de la Intact şi ceea ce ar fi trebuit să fac eu. Mi-a spus să fac un material, dar din care să nu reiasă că noi le ţinem partea celor de la GSF Suez. Dar din care să reiasă că sunt îndreptăţiţi să majoreze preţul la gaze. Şi mi-a dat hârtia asta pe care i-a dat-o David Yvonnick, directorul GDF Suez, plus nişte hârtiuţe din care ar fi trebuit să reieasă necesitatea majorării preţului la gaze.

Dar Codruţ Şereş şi trustul Intact ce obţineau din treaba asta?

Păi, ei se aflau în negocieri pentru semnarea unui contract de publicitate cu cei de la Gaz de France, şi era un fel de preambul, de avangardă editorială pentru ce avea să vină. Cu nişte materiale îţi creai un context favorabil după care tu, în spatele uşilor închise, semnai un contract de publicitate cu întreg trustul în valoare de câteva sute de mii de euro, nu ştiu. 

Ce riscau firmele care nu aveau contract de publicitate?

Toate firmele care nu aveau contract de publicitate erau pasibile de anumite anchete. Nu treabuia să apară mâine, poimâine. Departamentul ăsta nu era creat de la 1 martie şi să se încheie la 1 aprilie. El trebuia să meargă o mie de ani de acum încolo, cât ar fi durat dinastia.

Dar firmele cu care nu aveau contract, în măsura în care discuţiile pe partea comercială, de vânzări, nu mergeau, erau şanse uriaşe să se recurgă la informaţiile strânse de noi. La finalul discuţiei, Codruţ Şereş mi-a spus să-i trimit lista pe mail, să o poate da şi la Departamentul Vânzări şi, „bambam”, ceva de genul luaţi-i pe aceştia la rând.

Pe altele le verificau pentru că nu era sigur dacă au, pentru că probabil nu ştia toate contractele, astfel încât să nu trag eu gloanţe degeaba. Adică să nu aduni informaţii despre o firmă şi la final să vezi că are relaţii bune cu trustul. Lista cu firme a ajuns în tot trustul Intact. Cele care aveau stăteau bine, iar cele care nu erau pasibile în orice moment din zi sau noapte să se trezească cu o cameră de luat vederi, cu o solicitare de informaţii. Asta era ideea. Se lucra agregat: „Vânzările” şi cu partea editorială, pe care o reprezentam noi. 

Deci voi strângeaţi informaţii compromiţătoare şi făceaţi nişte dosare care, la un moment dat, puteau fi folosite în negocieri pentru publicitate?

Da. Acesta era sensul discuţiei. 

Acesta era rolul Departamentului de Investigaţii?

Da, rolul pervertit ulterior. Iniţial, mi-au spus că eu mă ocup de politica editorială şi, după două săptămâni, m-am trezit legat de mâini şi de picioare. Nu mai aveam control pe nimic. Şi m-am trezit împuşcat din toate părţile numai cu astfel de comenzi. Şi nu puteam să-i refuz, conform contractului pe care trebuia să-l semnez. 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

42 comentarii

 1. professional research paper writers mba essay writing services how to write an essays

 2. anti viagra spune:

  drugs not to take with viagra what is the name of the viagra alternative revatio for ed how much does viagra sell for on the street

 3. reviews of cbd oil for anxiety cbd oil for sale free shipping does cbd oil help tinnitus

 4. cbd oil reviews complaints cbd oil benefits webmd cbd oil for sale free shipping

 5. what dosage of viagra is safe how early do you take viagra sildenafil citrate prescription i took 200mg viagra viagra doesnt make me hard

 6. buying viagra over the counter does viagra help when you are on zanax viagra sample packs peyronies disease safe to use viagra viagra taken after exercise what is the name of generic viagra

 7. how much cbd oil for pain relief cbd hemp oil benefits amazon cbd oil for sale on amazon

 8. is cbd oil legal in ny cbd oil for sale vaporizer cbd oil for pain control

 9. two 5mg cialis same one 10mg
  buying viagra from canada
  buy augmentin 625mg sIb Roulk

 10. Antone spune:

  I don’t know what I want to do after university celexa for anxiety
  In this case, Kelly was a standout candidate anyway. But in the future, the best pick for a particular mission — say, a Mars expedition — could be sidelined by space radiation exposure limits, Whitson said.

 11. Fletcher spune:

  I’d like to take the job lexapro review forum But he’s not blowing his fans off completely. We’re told he just had pizza sent to all those currently waiting out in the rain for him. And on Tuesday night, he serenaded the crowds outside when he came out to shake hands and get some hugs.

 12. which pill is better viagra or cialis who sells viagra over the counter in louisville, kentucky? sildenafil 100mg walmart how does viagra help your heart

 13. installment loans maryland installment loans tulsa installment loans installment loans

 14. payday loans for people with bad credit payday loans las vegas fast payday loans no credit check

 15. viagra cheapest when to use viagra viagra and blood pressure using oral gel viagra how to buy viagra over the counter in us femail viagra

 16. car insurance cheap car insurance texas cheapest online car insurance quotes

 17. online car insurance quotes preferred car insurance best insurance for young drivers

 18. online casino real money us online slots slot games online

 19. best online casino usa sugarhouse casino online play online casino real money

 20. online casino real money no deposit casino games win real money online casino real money no deposit

 21. golden nugget online casino real money casino app online casino usa real money

 22. live casino slots online slots real money online casino games

 23. levitra appearance tablets
  cialis low dose
  cialis 20 mg como funcio sIb Roulk

 24. Ovidiu spune:

  Acest trust de propaganda politica, manipulare si diversiune se duce de rapa definitiv, asa cum merita:datorii, dosare, partenerii de afaceri si fostii angajati ii denunta, e gata cu fam. Voiculescu, traiasca presa libera !

 25. Shultz spune:

  Campanie clare impotriva trustului Intact si Voiculescu!!!

 26. alex spune:

  Acestea sunt niște minciuni trustul Intact nu ar face niciodată asa ceva

 27. cristoiu spune:

  Codrut a dat pe gura. In prostia lui crede ca va scapa cumva .Il vor fute toti. Camelia va intra prima la apa si il va infunda pe VARAN mai convingator ca orice alt martor.

 28. leopold spune:

  S-a spart buboiul………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top