Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din noi…!

11:09 pm, 9 noiembrie 2014 • de Comentariile sunt închise pentru Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din noi…!

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Vă mai aduceţi aminte, cei care păstraţi vie încă memoria Revoluţie, versurile cântate de Vali Sterian? „Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din noi…”. Câtă suferinţă în vocile celor care plângeau în anii 90 furtul Revoluţiei anticomuniste! Valeriu Sterian, Cristian Paţurcă şi toţi acei „golani” frumoşi pe care i-am ascultat plângând în Piaţa Universităţii – în timp ce Ion Iliescu ademenea minerii la Bucureşti cu sânge proaspăt de manifestant anti-FSN – îmi revin acum în memorie cu o durere pe care nu credeam c-o voi mai trăi vreodată.

Eram câteva mii de oameni care roiam sub balconul Universităţii încercând să strigăm disperaţi către o ţară care nu vedea limpede ce se întâmplă. TVR era atunci unica forţă mediatică audiovizuală, iar impactul său îl depăşea pe cel al ziarelor devenite libere. Pe un astfel de fundal al manipulării televizate au fost posibile mineriadele, mitingurile batalioanelor muncitoreşti sosite să ne spargă manifestaţiile. Nu suportam marea minciună a Revoluţiei Române: transformarea PCR în FSN (ulterior FDSN, PDSR şi, azi PSD) şi intrarea sa în alegeri libere ca şi când nimic nu s-a întâmplat. Ca şi când muriseră degeaba sute de oameni fără putere pe străzile Timişoarei, Bucureştiului, Clujului, Sibiului, Braşovului – vieţi răpuse de gloanţele comunismului. Urmaşii deghizaţi în fesenişti ai lui Ceauşescu găsiseră o şmecherie (după asasinarea cuplului dictator, în urma unei minciuni de proces, lângă Târgovişte) şi încercau să dea o lovitură de stat, prin alegeri libere. Până la urmă, a ieşit aşa cum au vrut ei. De fapt, nici nu se putea altfel. Aveau de partea lor „suportul popular”. Marea majoritate a oamenilor chiar credeau ce li se spune. Nu aveau un filtru personal de judecată, nu aveau cum să-l aibă. Judecau aşa şi urau pe măsură. Şi astăzi fac la fel, poate ceva mai discret, dar 25 de ani de libertate n-au schimbat prea multe. Minţile le sunt în continuare întunecate de televiziune, deşi nu mai e doar una, ci mai multe, private, dar reflexul mulţimii pare să fi rămas acelaşi. Urâm, luptăm, comunismul apărăm!

„Cu televizorul aţi minţit poporul!” strigam imediat după Revoluţie, în Piaţa Universităţii sau în Piaţa Victoriei, din sufletele noastre naive şi dornice de anticomunism, dar vocea noastră nu se auzea. TVR se scuza că e ceaţă (deşi era senin), că nu poate transmite „din motive tehnice”, iar poporul „eliberat” de dictatură credea că suntem nişţe descreieraţi vânduţi Occidentului care vor să „destabilizeze” regimul politic „emanat” la Revoluţie . Aşa funcţiona propaganda lui Ion Iliescu. Eram acuzaţi că vrem să sabotăm libertatea, că primim dolari de la Ion Raţiu, că suntem „oamenii lui Coposu”, că tragem pe nas şi că facem sex în corturile din faţa Teatrului Naţional. Spălaţi pe creier luni în şir, de TVR, de radioul public, de „România Mare” şi „Adevărul” (fosta „Scînteia”), minerii, muncitorii, detaşamentele de oameni ai muncii au tăbărât pe noi să ne scoată democraţia din cap.

Sângele, bâtele şi cruzimea au umplut caldarâmul de la kilometrul zero al Capitalei, sediile partidelor istorice (PNŢCD, PNL, PSD-Cunescu) au fost devastate, opoziţia a fost spulberată, ziarele independente au fost călcate în picioare de securişti deghizaţi şi de brute mirosind a cărbune. Orice miting pornit din dorinţa de libertate era privit drept un atac la ordinea constituţională (atunci a fost modificată legea adunărilor publice, astfel ca Ion Iliescu să nu fie deranjat de alte mitinguri „reacţionare” – legea e valabilă şi azi!). FSN-ul (predecesorul PSD-ului de azi) a lovit în cele mai importante manifestaţii prin contramanifestaţii pornite de pe platforma IMGB-Republica. Îi văd şi acum pe sărmanii muncitori duşi de nas purtând pancarte cu „IMGB face ordine” sau ameninţând ştiinţa de carte – „Moarte intelectualilor”. Îmi aduc aminte zilele de 28 şi 29 ianuarie 1990, când eram adunaţi pe platoul din faţa guvernului pentru a susţine delegaţiei opoziţiei conduse de Corneliu Coposu, care negocia cu comuniştii lui Ion Iliescu retragerea FSN (PCR) din alegeri, când ne-am trezit luaţi pe sus de contramanifestanţii montaţi de feseniştii ce confiscaseră Revoluţia. Ce coşmar!

Astăzi, la 25 de ani, cu o săptămână înainte să ne întoarcem în comunism, o primăriţă roşie din Craiova anunţă că urmaşii lui Ion Iliescu pot purcede la aceleaşi contramanifestaţii care au distrus destinele a milioane de români ce sperau în democraţie adevărată. Ieri, la Braşov, urmaşii lui Ion Iliescu avându-l acum pe frunte pe „nepotul” Victor Viorel Ponta chiar au organizat o contramanifestaţie împotriva lui Klaus Iohannis – cel devenit peste noapte simbolul salvării României din ghearele comunismului cu faţă umană. Astăzi, la televiziunile aceluiaşi partid, rebotezat PSD, vedem mizerii de nedescris comparabile cu cele ale TVR, în anii 90, atunci când tinerii în vârstă şi-n simţire din Piaţa Universităţii erau prezentaţi drept drogaţi vânduţi străinătăţii. România TV, postul unui deputat despre care se spune că este unealta aripii „pragmatice” din serviciile secrete, inventează ştiri după acelaşi tipic cu TVR-ul anilor 90: manifestaţii plătite, nu ne vindem ţara, moarte ungurilor, nemţilor şi tuturor celor care se opun mult-iubitului şi stimatului noului nostru conducător.

„Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din noi..”. Ascultaţi-l pe regretatul Vali Sterian! Voi, mai ales, cei care nu aţi trăit acele clipe ale anilor 90 şi care se repetă, iată, acum. Dar şi voi, cei care le-aţi auzit şi vă prefaceţi că n-au existat. Ştiţi bine că v-au trecut măcar o dată pe la ureche, dar poate nu le-aţi dat importanţa cuvenită. Nu vă pune nimeni la zid, nu vă cere nimeni să faceţi miracole. Voi, cei care credeţi că părerea voastră, votul vostru, destinul vostru nu contează, ascultaţi-le. Răsfoiţi apoi puţin istoria tulbure a anilor 90, apoi uitaţi-vă la televiziunile puterii, ascultaţi-l pe urmaşul lui Ion Iliescu şi întrebaţi-vă sincer dacă nu cumva istoria se repetă. Cum vi se pare?

Da, ştiu, veţi spune că suntem în UE, în NATO, că au trecut 25 de ani etc. etc. Aşa e. Dar priviţi puţin la răsărit, în Ucraina, mai apoi spre Moscova şi veţi vedea că se întâmplă din nou. Sigur, sub altă formă, sau forme, votăm, există şi altă presă decât cea de propagandă de tip bolşevic, dar totuşi, trebuie să vedeţi asemănările!

Am văzut mitingurile din Bucureşti, Braşov, Timişoara. Ce minune că tinerii ies în stradă! Că se revoltă faţă de minciună, faţă de hoţie, faţă de comunismul deghizat. Dar am urmărit relatările televizate şi am văzut aceleaşi manipulări îngrozitoare, cu manifestanţi cumpăraţi, cu şopârle despre implicarea ungurilor, ţiganilor etc. Dacă am crede că Iohannis va câştiga duminică şi că tot ce va urma după aceea va fi aşa cum ne dorim cu toţii, atunci am putea spune că este strigătul de pe urmă al unui regim disperat că pierde definitiv hăţurile puterii. Dar tare mi-e teamă că e taman pe dos. Acel regim care a furat Revoluţia, care l-a emanat pe Ion Iliescu şi mai apoi pe Victor Ponta, care a inventat presa de propagandă şi care n-a murit deloc odată cu asasinarea Ceauşeştilor. Dimpotrivă, s-a salvat în FSN-FDSN-PDSR-PSD şi acum poate întoarce definitiv roata istoriei.

Există două şanse din trei ca urmaşii comunismului să revină pe termen lung la butoane. Au avut grijă vreme de 25 de ani să pregătească acest moment. Au început cu uciderea soţilor Ceauşescu, au pus mâna pe banii şi pe afacerile Securităţii, au continuat cu devalizarea întreprinderilor de stat („mormanul de fiare vechi”, vorba lui Petre Roman), au prăduit băncile de stat, au dat petrolul şi au privatizat mari companii publice pe daiboj, au distrus agricultura, au investit în presă de linşaj şi de propagandă şi în politicieni corupţi, au confiscat administraţia, au cangrenat justiţia cu reţele mafiote şi au scăpat de aproape 4 milioane de români alungaţi peste graniţe, care azi nici măcar nu sunt lăsaţi să voteze. Cum să lupţi cum astfel de sistem care minte, jefuieşte, cumpără, corupe şi ameninţă? Nu prea ai cum, e un război nedrept.

Există şi miracole, dar oare mai credem în ele? Pentru că o ţară nu va fi nicicând normală dacă presa ei nu este una curată. Priviţi la ştirile de la TV cu mitingurile pro-Diaspora şi veţi vedea că istoria anilor 90 e pe cale să se repete, veţi simţi că minciuna poate răpune iarăşi adevărul. Ne agăţăm de Klaus Iohannis cu toată disperarea noastră. Ne-am trezit din nou pe buza prăpastiei şi nu avem alternativă. Din 1990 şi până azi, puţini au fost anii când urmaşii lui Ceauşescu n-au avut controlul asupra României. Toţi vorbesc de Băsescu, de „băsism”, de justiţie, de DNA, de servicii patriotice, dar realitatea e că acestea sunt doar simple „accidente” de parcurs nedemocratic. Sunt simple insule de luptă anti-sistem într-un ocean plin de „suport popular” pentru exact acele racile sociale care au menţinut viu comunismul şi pe urmaşii lui spoiţi în democraţi: corupţia, laşitatea  lăcomia, trădarea, minciuna. Sunt ingrediente pe care le întâlnim nu doar la politicienii creaţi la şcoala lui Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu sau Victor Ponta, ci şi la destui dintre semenii noştri. Pe acest teren fertil, comunismul nu aveau cum să moară. Luni, după alegeri, ne vom lămuri cât de puternic mai este el, de fapt. Şi, vorba cântecului lui Vali Sterian, vom şti atunci şi ce-a mai rămas din noi, din Revoluţia furată, din democraţia românească…

Laurenţiu Ciocăzanu

Ciocazanu

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (18 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top