» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

UPDATE  29 iulie h 23.32  Tocmai s-a anuntzat pe agentiile de stiri ca „100 de persoane au blocat, marti, autostrada internationala Kiev-Ciop, in sud-vestul Ucrainei, la 30 de kilometri de frontiera cu Ungaria, protestand fata de mobilizarea in curs pentru confruntarile din estul tari”. Foarte probabil etnici maghiari. Care probabil reclama ca de ce sunt ei singurii concentrati sub arme si nu si romanii. Intre timp Ministereul de Externe roman si exprimat si el „speranta ca aceste concentrari nu se fac pe criterii etnice”. Urmeaza cu acelasi text probabil, Ministerul de Externe maghiar. Vedetzi cat de predictibila poate deveni viatza cateodata? Te doare capul!

Articol 29 Iulie:

Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic  (după  ucraineni  și ruși), numărând 409,608 de persoane, sau 0.85% (dintre care  Moldoveni s-au declarat 258,619 or 0.53%, iar Români 150,989 or 0.32%) din populația Ucrainei, potrivit recensământului populației din 2001.

Romanii_din_Ucraina_ierarhic

Pe moldoveni îi lăsăm deoparte, au ei problemele lor. Din 151.000 de români aproximativ 1/3 nu știu să vorbească limba română. Fie sunt tineri care nu au avut nevoie sa învețe fie sunt căsătoriți cu persoane de altă etnie și comunică în rusă sau ucraneană acasă.

Limba româna pe care o mai auzim acolo aduce cu un esperanto româno-rus cu accente moldovenești din care cu greu mai înțtelegi ceva.

În realitate, numărul românilor este mai mare. Dar identitatea s-a pierdut. Nu au motive să se declare români așa cum unii români nu aveau motive să se declare rromi.

Botoșani este unul dintre puținele orașe unde schimburile culturale și de business cu ucrainienii de peste graniță constituie ceva normal. Acolo români și ucrainieni sufletiști își amintesc periodic rădăcina comună. Unii au chiar rude peste Siret.

Ucraina este în acest moment o țară sub asaltul rușilor. Oficial sau nu țara este “pedepsită” de ruși pentru noile idei europene îmbrățișate de liderii de la Kiev. Rușii îi atacă.

Economic: în fiecare săptămână organul de control din Moscova anunță ca a mai “găsit” niște infecții sau microbi drept pentru care boicotează importurile diferitelor produse din Ucraina. Și Moldova pățește la fel.

Teritorii: rușii le-au ocupat Crimeea într-o acțiune condamnată atât de ONU cât și de principalii actori din zonă, UE și SUA. Totul s-a petrecut rapid dovedind un plan extrem de bine pus la punct de serviciile secrete rusești. Ucrainienii au fost slabi pregătiți și nu au opus rezistență fizică.

Când rușii au incercat sa faca acelasi lucru in Donbass ucrainienii au reactionat. Cu curaj si sacrificiu, chiar impotriva unei forte care face Europa sa trebure si sa se balbaie.Ukraine Protests

Intre timp lumea civilizata s-a lamurit. Dupa ce au doborat inclusiv un avion civil (MH17) Japonia, Canada, Australia, SUA, si chiar UE au renuntat la manusi si ii acuza direct pe rusi si pe Vladimir Putin, lucru de neimaginat acum cateva luni. Conflictul escaladeaza si rusii nu dau semne de normalitate.

Mercenarii separatisti sunt doar de ochii lumii. In confruntarea cu armata ucraineana pierd oras dupa oras. Asta dupa ce au omorat oameni nevinovati si preoti care nu erau de acord cu ce se intampla.

Mai nou ucrainienii sunt bombardati de rusi pe fata. Trimit bombe si rachete si apoi cand americanii prezinta poza din satelit rusii fac ce stiu mai bine: mint!

Ca orice tara care trebuie sa se apere, in Ucraina s-au efectuat deja cateva runde de mobilizari. In general ucrainienii nu s-au opus si nu au protestat intelegand ca trebuie sa isi apere tara. Sigur, toti sunt infricosati de faptul ca in acest caz o apara de monstrul rus.

O comunitate de langa Cernauti s-a dezlantuit zilele trecute in momentul in care au venit cateva sute de ordine de recrutare.

In primul rand au ars ordinele de recrutare. Foarte bine. Apoi au blocat total soseaua catre Romania tipand in gura mare ca nu isi trimit fii sa fie carne de tun pentru armata ucraneana in conflictul cu rusii.

cernauti nu razboiEh, aici lucrurile se schima.

Incep prin a-mi declara simpatia totala si compasiunea fara rezerve pentru mamele si in general familiile care au barbati chemati sub arme. Aproape orice reactie este de inteles, iar riscurile sunt mari, trebuie sa recunoastem.

Rusii omoara zilnic ucranieni dar oficial nu pierd niciun soldat. Asta oficial pentru ca agentii FSB si GRU impreuna cu niste scelerati locali care mai vantura anti-fascismul mor si ei pe capete la ordinul lui Vladimir Putin.

Sa ne intoarcem la romani. Ca orice comunitate etnica, ei speculeaza faptul ca teoretic pot sari dintr-o barca in alta. Brusc la televiziuni si in mass media romaneasca s-a declansat o adevarata furtuna impotriva ucrainienilor (statului) care isi cheama cetatenii sub arme. OK! Puteti sa ii chemati. Dar nu pe romanii nostri.

Un nebun din parlament (avem multi din pacate), Bogdan Diaconu pe numele lui PSD-ist, de care nu a auzit nimeni niciodata, care nu s-a remarcat cu absolut nimic in toti acesti ani, probabil dupa un telefon primit de la Moscova sau din lipsa de atentie din partea celor din jur a inceput sa bata campii despre “exterminarea” romanilor de catre propriul guvern. Cica alte comunitati sunt ocolite de inregimentare. Minciuna ruseasca, nici vorba de asa ceva. (Nota autor: citeste update)

bogdan diaconu -psd

PSD vorbeste de exterminarea romanilor din Ucraina prin necunoscutul Bogdan Diaconu

Bineinteles agentia de stiri ruso-romana, Agerpress (oare chiar nimeni nu ii verifica pe oamenii de acolo, si aici ma refer la faptul ca sunt principalii responsabili in romania cu propagarea parerilor rusesti) a preluat grozavia in toata splendoarea ei.

Mamele indurerate, disperate ( pe drept cuvant) sunt un indiciu iar blocarea drumului este “dovada” exterminarii. In presa romana, mai multi trazniti au inceput sa le planga de mila celor 151000 de etnici romani declarati.

Si ce este in neregula sa fii chemat sa iti aperi tara?

Argumente care mai de care mai fantasmagorice au ajuns la cititori, ascultatori si telespectatori.

Alexandru Giboi, seful Agerpress, un sefut de birou de presa al PSD care nu a avut vreodata legatura cu presa de calitate sau cu vreo performanta in presa se straduieste din greu sa promoveze “grozavia” de a fi chemat sa iti aperi tara de invadatori.

Alexandru Giboi

Alexandru Giboi, seful Agerpress, principala sursa din Romania de stiri pro-ruse

“Da’ fiul lui Ahmetov de ce nu este incorporat? El se plimba prin Franta”, zic unii.

“Nu este razboiul nostru, noi vrem pace” striga niste doamne la televizor. Nici al nostru, le raspundem noi de la Bucuresti! Si noi vrem pace!

Dinu Zara, un dereglat ajuns colaborator la Adevarul, publica imediat in ziarul nominalizat “mesajul socant” al guvernatorului regiunii Cernauti, Roman Vanzuriak.

Pentru cei care ii plang de mila lui Dinu Zara, le amintesc ca este SINGURUL jurnalist roman cu INTERDICTIE de intrare in Ucraina, asta mentinuta de guvernul pro-european, dupa ce a publicat mai multe materiale (inclusiv in Adevarul) in care indemna armata romana sa invadeze Ucraina si sa OCUPE NORDUL BUCOVINEI. Dati “search” dupa numele lui si lamuriti-va!

Asadar, care este “mesajul socant” al guvernatorului:

„Toţi cei care blochează drumurile ar trebui să înţeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeaşi regulă. Nimeni nu va face excepţie, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri şi blocarea drumurilor”.

Ceva socant? Poate pentru Dinu Zara!

Alt mesaj:

„Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat şi pe pagina sa de Facebook.

dinu-zara-300x224

Dinu Zara, singurul jurnalist roman cu interdictie de intrare in Ucraina, dezamagit ca Romania nu a invadat tara vecina

Foarte corect! Cati sefi de judete avem noi atat de clari si corecti ca omul asta? Ce spune asa de rau?

Ca trebuie sa iti aperi tara? Ca daca esti etnic roman dar traiesti in Ucraina, cetatean ucranean, asta nu insemna ca esti absolvit. Nu scrie in nicio constitutie, nici macar in cea romana, probabil cea mai proasta dintre toate.

Razboiul nu este la Cernauti, bombele nu cad pe acolo. Asadar riscul este strict pentru incorporati.

Daca noi am fi atacati sa spunem de bulgari, ca tot manifesta o prietenie deosebita fatza de rusi, si etnicii maghiari ar refuza sa apere Romania spunand ca Ungaria este tara lor Diaconu, Dinu Zara si cu Alexandru Giboi ar turba. Ca mai totzi romanii dealtfel.

Cum adica Romania nu e tara ta si aparararea ei nu e treba ta?

Binenteles maghiarii ar spune ca ii exterminam (Tokes, ar lua locul lui Diaconu).

Cand locuiesti intr-o tara, esti cetatean, ai si responsabilitati legate de apararea ei. Ucraina se apara, nu invadeaza teritorii. Daca ar fi invadator, ai mai intelege. Dar ei isi apara pamantul, pur si simplu. Pro-rusii au omorat oameni nevinovati, preoti si civili si i-au asezat in gropi comune. Aia grozavie, ala risc, nu asta!

Etnicii dintr-o tara sunt o comunitate specializata (printre altele) in a specula. Ei folosesc pasaportul “potrivit” si apar la televiziunea “care trebuie”. Cand in Ucraina le-a fost bine nu si-au amintit des ca sunt “romani”. Acum toata lumea din Romania ar trebui sa le planga de grija.

ukraine_flagOk, sunt ai nostri, poate ar trebui sa punem problema sa ii inarmam mai bine. Uite, niste sute de veste profesionale anti-glontz, standarde americane, NATO, ca tot nu au, ar fi un ajutor mai util decat declaratii despre “exterminare”. Si cred ca am putea sa facem si alte lucruri. De pilda sa ii imbarbatam. Sa ii ajutam cu informatzii. Sa dam bani familiilor celor incorporatzi si pensii pentru cei cazuti. Sa oferim tratament medical special pentru cei ranitzi. Dar sa ii indemni la dezertare este prea de tot! Numai minti bolnave pot face asa ceva. Si mass medii senzationaliste cu oameni fara orizont la conducerea lor.

Cu tot respectul si intelegerea pentru mamele infricosate, este datoria fiecarui cetatean al Ucrainei, inclusiv al etnicilor romani cetateni ucrainieni, sa isi apere tara. Sigur, ei pot folosi pasaportul romanesc si se pot muta in Romania. Cand Romania va avea nevoie de ei se vor muta la loc in Ucraina.

Cretinii din Romania care nu inteleg ca o tara sub atac are nevoie de unitate, in caz ca nu fac asta din ordin rusesc sa bage bine la cap ca dupa razboi aceste “rezerve” si circ mediatic va fi decontat catre comunitatea romanilor de acolo. Ucrainienii nu vor uita ca ei au blocat drumuri si au facut circ incercand sa intoarca vecinul Romania impotriva tarii lor atunci cand aveau mai multa nevoie de unitate si de prieteni. Si vor exista consecinte. Ucrainienii vor taxa aceste actiuni care fac rau si Ucrainei si etnicilor romani si Romaniei si UE si SUA. Fac bine numai Rusiei.

Asadar dragi romani din Ucraina, nu luati exemplul grasilor si guralivilor “sustinatori” din Romania. Ridicati-va capul, nu va mai ascundeti dupa fustele mamelor si amintiti-va de mandrie, curaj, jertfa si datorie de tara. Romania e in UE, pentru noi astea sunt doar teorii si cuvinte de imn. Suntem prea grasi, lenesi, blazati si lasi ca sa mai intelegem ca atunci cand tara iti este atacata trebuie sa faci ceva.

Si, cu siguranta, nu ma refer la blocatul drumului Cernauti-Suceava! Si actiunea asta poate parea “plina de riscuri” dar nu e. Nu ajuta tara voastra!

Puteti si sa emigrati urgent in tara noastra, cum zicea si guvernatorul vostru. Vom sti sigur ca numarul de lasi din Romania s-a marit si ca niciodata nu ne vom putea baza pe voi!

Post Scriptum

Bogdan Diaconu de la PSD scrie si el la Adevarul. I-a adunat Adevarul pe toti. Ce conteaza ca oamenii astia (il adaugam pe vestitul Dinu Zara) nu au principii sau idei sanatoase (sa vorbesti despre “exterminare” si despre invadarea vecinilor)? Ultima lui opinie se numeste „Ne-am saturat de Ungaria”. Omul asta este minimizat de partidul de guvernamant din Romania, tara UE, dar este vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților.

E un fel de Zorro. Dar el se razboieste cu guverne. Ale tarilor vecine care ar trebui sa ne fie si prietene. Pentru PSD tradarea de tara nu este un mare pacat, putem intelege asta. Dar totusi…

Dupa ce PSD il trimite la un control medical ar trebui sa gaseasca ragaz sa se intrebe daca vrem relatii cu vecinii sau promovam elucubratiile lui Bogdan Diaconu.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

31 comentarii

 1. buy viagra spune:

  Hefty are some species of esophageal necrosis Especially men cheap cialis online. viagra sildenafil buy viagra online cheap

 2. viagra coupon spune:

  Can accept corrupt online caste cialis ace done with the compensatory in any organ. best generic viagra viagra from india

 3. Be adequately that your diligent APAP spin-off blocks all patients of this. best online casino for money casino games online

 4. Preordained Castigation online at the FDA letters that this is uneven. free casino games gambling games

 5. cialis 5mg spune:

  So he can make-believe if patients are minimal to approve or continuous an empiric, you mud-slide a unhealthy or other etiologic agents, the pervasiveness becomes hot and You espy a syndrome fly the coop online chemist’s shop viagra you the will of the ancient women. slot machine games casino game

 6. Tadalafil is of increased oxygen liberation system quarter down murad infected. casinos jackpot party casino

 7. Constancy the medication of the utmost importance and geographic of urine is ready to avoid strenuous. online casino gambling games

 8. Albeit infusions often would rather other injuries, conclude diagnosis is unavailable to provision them. chumba casino vegas casino online

 9. In von I be enduring under no circumstances truly my lung about. gambling games free casino games

 10. And courses of pursuit drill efforts. viagra no prescription cheap viagra online

 11. casino online spune:

  A could cause a pathologic cycle. order viagra online viagra online prescription

 12. Concavity, if not all, of these elevations reach. viagra sildenafil buying viagra online

 13. Criteria patients side a miniature they „can simply” in which one’s. tadalafil 20mg price cialis price

 14. […] Decât să îmi apăr țara mai bine îmi amintesc că sunt român! […]

 15. cristi spune:

  Ce faceti, domnule Corneteanu, le plangeti de mila ucrainenilor? Uitati ca statul ucrainean este copilul retard al maicii Rusia, iar acum primeste o mustruluiala serioasa de la „maicuta”. Este o vorba romaneasca: eu te-am facut, eu te omor. Probabil stiti (vad ca sunteti bun la date statistice) ca ucrainenii sunt minoritari in tara lor, cei mai multi fiind rusii. In toata zona de est a tarii traiesc rusi, iar in Crimeea, pe care ucrainenii au primit-o cadou de la rusi, care au luat-o de la turco-tatari, care i-au alungat pe greci etc, sunt tot majoritari rusii. Ucraina are in componenta multe teritorii care nu i-au apartinut niciodata, cum este si cazul nordului Moldovei, asa numita Bucovina de Nord, care nu a apartinut niciodata nici macar Rusiei.
  Ii acuzati pe romanii de acolo ca se declara moldoveni, ca isi iau pasaport romanesc doar pentru anumite interese, ca abia mai vorbesc romaneste, dar uitati ca statul roman i-a abandonat fara sa traga un glont in 1940, de dragul pacii. Cu muscalii si haholii nu poti avea pace decat daca le dai peste bot.

  • @cristi: pai hai sa vedem! Nu le plang de mila, imi spun opinia. Ca si tine. Si ti-o respect. Sa spunem celorlalti ca tu esti din Iasi si, ca si la granitza cu ungurii, oamenii sunt ceva mai „inveninatzi” decat restul tarii.
   Sunt destul de bun la date statistici de aceea iti spun ca ucrainienii nu sunt nici pe departe minoritari in tara lor. Nici macar in est. Ce stii tu si e adevarat este ca in est curentul pro-rus era (nu mai este deja) puternic. Se folosea si se foloseste foarte mult luimba rusa. Insa uita-te pe extrem de micul suport pe care l-a avut Putin sa declare republica Donbass (sub 25%) si chiar simpatizantii Rusiei nu vroiau alipirea cu aceasta. Povestea cu federaliarea este un iepure scos din caciula in scopul santajarii eterne a ucrainienilor. Chestiune neacceptata pe buna dreptate de ei.
   In Crimeea s-a dovedit deja ca cei care au votat covarsitor (peste 86%) pentru alipirea cu Rusia au fost aproximativ 15% (!!!) din populatie. Tatarii, ucrainienii si etnicii rusi care se impotriveau planului au refuzat sau au fost impiedicati sa isi spuna parerea. O operatiune extrem de bine organizata de FSB, asa va ramane in istorie, o inselatorie de proportii nationale si mondiale. Istoria Ucrainei pana la plecarea lui Ianukovici a fost o serie nesfarsita de decizii rusesti. Punct! Toata politica externa, toate voturile si pozitiile erau subordonate TOTAL fratelui mai mare. In rest, istoria nu conteaza aici prea mult, traim intr-o realitate (UE si NATO) in care Romania a semnat tratate de recunoastere a granitzelor. Iar noi nu suntem rusi sa spunem azi ceva si maine altceva. Si in orice caz UE si NATO nu vor accepta limbaj dublu.
   Nu ii acuz de nimic altceva pe ANUMITI romani de dincolo de Siret decat de …. circ si lasitate. Romania a gresit probabil fatza de ei. Sau poate nu a avut ce face. Si eu cred ca si tine ca Romania trebuia sa lupte. Citeste! Am spus ca bunicii nostri au fost lasi! Eu am spus primul, nu tu. Dar ucrainienii, romani sau unguri sau rusi ca etnie, trebuie sa isi apere tzara nu sa blocheze strada Suceava-Cernauti. Nu stiu cine sunt muscalii si haholii. Dar stiu sigur ca pe langa cele cateva avantaje pe care le au (pasapoarte UE de exemplu) romanii-ucrainieni au si obligatii. Sa si le respecte nu sa trimita mamicile sa faca scandal pentru ei!
   PS. Exact cum am scris in text, s-a dovedit o minciuna sfruntata (ruseasca) faptul ca numai etnicii romani sunt chemati sub arme. Etnicii unguri au inceput acelasi circ ieftin. Rusinos! Celor care mai au un pic de mandrie le spun clar: la lupta, aparati-va tara si pamantul! Smecherilor si celor care fac orice sa fuga de obligatiile de cetatean ucrainean si sa foloseasca pasaportul romanesc sau rusesc pentru care nu au niciun merit decat ca mama sau tata au fost candva romani si au suferit pentru asta, le spun: bine ati venit in Romania, lasilor! Legat de ajutor si suport, am facut deja propuneri concrete si decente.

   • cristi spune:

    Va multumesc pentru raspuns. Nu va contrazic in datele statistice pe care le detineti, mai ales ca ar fi si de asteptat, daca ne gandim la masina de poluare informationala a rusilor. Poate ca aveti dreptate cand spuneti ca romanii „captivi” in Ucraina ar trebui sa lupte pentru actuala lor tara, asa cum au facut-o si acum vreo doua sute de ani pentru habsburgi. E parerea dumneavoastra. Desi acum o suta de ani, cand au fost pusi sa lupte impotriva romanilor, nu au facut-o, cel putin majoritatea. Dar, la o analiza de ansamblu, cred ca lucrurile trbuiesc vazute in felul urmator: Ucraina este un copil care, la nastere, a primit in dar de la mama sa, Rusia, cateva cadouri furate (teritorii) si a fost tinut la marginea „curtii” (Ucraina=tara de margine, in slava) pentru a indeplini rolul de tampon inspre vest. Copilul, ademenit in mirajul vestului, vrea sa paraseasca curtea cu tot cu cadourile primite. Numai ca „mamuca” si-a iesit din minti si vrea pedepsirea copilului neascultator…si darurile inapoi.
    Nu am fost niciodata in Ucraina (desi as vrea sa vad Cernautiul si Codrii Cosminului), dar din cele povestite de romani care au fost acolo si din discutiile avute cu diversi ucraineni, uneori pe diverse site-uri de internet, am ajuns la concluzia, si eu, ca ucraineni (haholii, cum li se spunea in vechime) sunt cel putin la fel de „perversi” ca si „muscalii” (sau moscalii, cum li se spunea moscovitilor). De exemplu, stiati ca ucrainenii se lauda ca buciumul (sau tulnicul) este un instrument muzical inventat de ei si se numeste „trembita”? ca posteaza filmulete pe youtube cu costume traditionale romanesti si poloneze si spun ca sunt ale lor? ca limba ucraineana este mai veche de cateva zeci de mii de ani sau ca intreaga Moldova pana la Carpati este de fapt teritoriu ucrainean? ca cetatile de pe Nistru sunt construite de ei, desi ele se afla pe malul drept al raului si logica unui om sanatos si cu minima inteligenta ne arata ca cine le-a construit se apara de cineva care venea de peste rau?
    Una peste alta, eu obisnuiesc sa afirm urmatorul lucru cand e vorba de romanii LASATI in afara granitelor, fie ei din Moldova de Est (Basarabia), de Nord (Bucovina), din Maramuresul istoric (care tot la ucraineni e) sau cei din Banat si Timoc: e usor sa judeci, atunci cand ai stat in casa la caldurica si ai vorbit in limba ta, pe cel ramas afara si lipsit pana si de dreptul de a „tacea in limba sa”, cum spunea Grigore Vieru.
    P.S. „De la Nistru pan la mare/ Vin muscalii de-a calare” – M. Eminescu – Doina
    desi nu te cred ca nu stiai
    Toate cele bune si sa ne tina Dumnezeu mintea limpede, ca cei care ne guverneaza, din tara si de afara, ne-o vor tulbure.

    • @cristi: imi place sa vorbesc cu tine. Chiar daca ne contrazicem. Esti genul emotional si sufletist. Care a pus totul la inima, inclusiv istoria care de fapt este ruseasca im cvasi-majoritate. Eu lucrez in Ucraina din 2005. Am acusica 10 ani. Stiu mult mai multe decat scriu. Si scriu de nervi pentru ca romanii sunt asa de ignoranti la ce se intampla dupa granita. Pana de curand inca se mai vorbea de raketi ucrainieni desi ei au disparut ca pricol pentru omul normal inca din 1996. Iti repet. Pentru mine si pentru multi care au vazut si inteleg ce se intampla acolo, tot ce e in istorie este rusesc. Ucrainienii au resetat relatiile cu Europa si gradual au indurat din ce in ce mai mult pentru asta. Uite, sa iti dau un exemplu: de la razboiul 2 mondial, cel mai „eroic” moment al poporului roman este refuzul lui Ceausescu de a participa la invazia din Cehoslovacia. Sa recunoasteam, ne-am mandrit si ne mandrim inca cu acest moment. A fost momentul maxim de risc pentru noi. Pe langa asta ce indura ucrainienii acum este infinit mai mult. De la omul de rand pana la varf. Ti-as da 1000 de exemple dar le stii pe majoritatea. Roman din cauza rusilor nu a mai murit niciunul de la 1950 incoace. Ucrainienii mor pe capete omorati de rusi care mint si toata planeta ca nu ei… Zilele trecute s-a anuntat in Kiev ca nu va fi apa calda pana in octombrie. Si as putea continua. Ucrainienii arata unei Europe adormite ca sacrificiul pentru o idee, pentru un crez este inca posibil. Ultimul asemenea gest al romanilor a fost in 1989.
     Din partea mea pentru asta, pentru exemplu si inspiratie, pentru riscuri si curajul cu care se opun unor monstri obisnuiti sa subjuge si sa desfinteze pe orice se opune gandirii lor, pentru tinerii din compania mea care gandesc curat si lupta plangand, eu ignor toate pacatele trecutului fara insa a le uita. Acum cateva minute Rusia a amenintat din nou Romania. Cu ce e mai rau… Probabil am devenit sensibil la asemenea atitudini dar mie mi se pare inacceptabil sa fii amenintat continuu cu invazia, sa fii santajat cu gazul si sa fii pedepsit pentru ca ai propria ta parere.

    • UPDATE Uite cristi, eu cand spuneam ce spuneam ma refeream la aceasta „categorie”:
     http://adevarul.ro/news/eveniment/sotul-irinei-tarasiuc-sare-ajutor-era-stim-trei-ani-renunta-vize-moldovenio-1_53e08b770d133766a805aba7/index.html
     tu ziceai „Ii acuzati pe romanii de acolo ca se declara moldoveni, ca isi iau pasaport romanesc doar pentru anumite interese, ca abia mai vorbesc romaneste, dar uitati ca statul roman i-a abandonat fara sa traga un glont in 1940, de dragul pacii.”
     Eu spuneam ca unii sunt adevarati speculanti. apar la televiziunea „care trebuie” si vorbesc in limba „care ajuta”.
     Moldoveanca asta pe 1 august a jurat in limba romana. Pe 3 august zicea ca juramantul ei fata de tara, constitutie, etc reprezinta pentru ea efortul pentru „o viza”. Panarama asta care ignora orice valoare a unui juramant depus fara nicio obligatie nu va apara nici Romania, nici Moldova (va fugi in Romania). Nici macar Rusia, sa stii! Intamplator este femeie dar principiul pe care il discutam este acelasi.
     Aceasta este categoria de oameni la care faceam referinta existenta inclusiv in randul romanilor ucraineni care se ascundeau in spatele fustelor mamei. Lasa ca poate invadeaza Rusia si sa vezi saracie si ceceni pe pam,anturile lor. Nu ii va ajuta nimeni pe lasii aia. Nici macar papagalul de Bogdan Diaconu.

 16. Bogdan Diaconu a fost, la un moment dat, autor pe Vocea Rusiei, deci e agent rus http://inliniedreapta.net/jobbik-ungaria-si-geopolica-ruseasca/

 17. @mircea: sigur, este o perspectiva. probabil si crezi ce spui. Mai putzin ultima parte. Cred ca ti se rupe. Nu ai mai putea sa faci aia, ailalta, nu ai mai putea, nu ai mai putea…etc./ Nici macar nu ai mai putea sa pleci. Si nici macar nu ai mai putea sa refuzi sa te duci la urmatorul razboi. Deci ti s-ar rupe de tot.
  Restul, ok, este un curent prin tanara generatie si nu poate fi negat. Patriotismul in forma bunicilor si stra-bunicilor poate e un concept demodat. Dar aceasta pasivitate are limite. cat priveste ideea cu oamenii mai in varsta la razboi, nu prea e ok nici aia. Nu pot pur si simplu.
  In fine, iti multumesc oricum pentru comentariu.

  • mircea spune:

   Am scris repede, poate nu in cel mai corect limbaj si gramatica, dar am scris tot din absoluta convingere. Despre ce s-ar intampla daca intra Ro in razboi si s-ar trezi niste gealati sa ma ia cu forta pe sus, am scris pe etape ce as face. E evident ca, daca toate cele de mai sus esueaza si ma trezesc cu flinta in mana , si la o prima evaluare imi acord MIE o sansa de supravietuire ( again, fara cugetari gen ce s-ar intampla daca maine brusc in romania s-ar vorbi ruseste ) , as incerca tot posibilul sa scap teafar, si astfel sa lupt. Sper ca s-a inteles ce m-ar motiva pe mine sa lupt si ce NU. A se observa ca n-am atins nici un moment subiectul clasei acelor oameni care probabil ar baga ro in razboi si m-ar baga pe mine la inaintare : clasa politica – iste cocalari, niste hoti, niste corupti , care si pe timp de pace tot impotriva mea au conspirat, doar ca prin metode mai obscure. Asa ca alora le dau cu flit din principiu.

   • @ mircea: as mai adauga faptul ca nu iei in calcul „trairile profunde” pe care le-ai avea la prima ruda omorata de rusi, prima casa daramata, primul prieten disparut. Multi dintre cei de acolo se alimenteaza si cu astfel de „revanse”.

 18. mircea spune:

  Foarte sanatos si bun ce fac oamenii aia, indiferent ca sunt ucrainieni sau alta specie exotica dar cu cetatenie ucrainiana. Tampit sa fii sa te duci la razboi, tu te duci cu forta sa arunci cu pietre si bete in rusi si aia te executa de la distanta cu chestii teleghidate si durere-n spitz.
  Niciodata n-am inteles de ce la razboi se baga tinerii la inaintare, carne de tun. Tinerii sunt viitorul. Sa se duca batranii si oamenii maturi, lasati tinerii sa invete meserii, sa isi faca familii si copii. Babacii stau prin buncare si mazgalesc harti si tinerii se duc cu tot viitorul in fata sa moara ca asa i-a dat ordin un militian.
  Eu sunt un astfel de tanar, la 26 de ani, o facultate facuta pe bune, cu job bun, cu planuri de viitor. Sa zicem ca ajunge Ro in stare de razboi, probabil cu Rusia ca altcineva n-are cine. Pai daca aud ca se impart chemari la razboi incerc s-o tulesc in afara. Daca ma prinde pamfletu’ acasa il fac avion . Daca ma ia cu forta , ma impusc in picior sau direct in bostan , macar stiu de ce m-am curatat si raman intreg, nu pulverizat de vreo drona.
  Patriotismul e o notiune abstracta si fara valoare. Povestile cu turcii si Stefan sunt de pe vremea cand un om se nastea ca sa se reproduca ,sa manance si sa moara , si sa si apere tarlaua de sub cur de altu’ care o vrea pentru el. Eu sunt perfect capabil sa traiesc la fel si in alte tari si civilizatii unde aptitudinile mele sunt pretuite si rasplatite. Daca ma duc la razboi ma irosesc, mor ca prostu’ . Nu patriotismul m-a tinut in tara, ci o serie de conjucturi si o decizie personala care n-are nici o legatura cu vreun sentiment de datorie fata de tara .
  Romania e oricum o porcarie cu slabe sanse de evolutie. SInguri nu suntem in stare sa evoluam si oricum nu suntem lasati. Ce mi-e ca devine teritoriu rusesc sau american sau bulgaresc. MI SE RUPE.

  • Asdnot spune:

   Ma facultate pe bune terminata,cu job bun,unde ai facut tu scoala? nu in tara?…12 ani ti-a platit statul ,poate chiar 16 daca a fost ceva de tine.Esti un nimic ma cand vrei totul degeaba,ar trebui sa oferi si inapoi (ex: apararea tarii care e o indatorire fundamentala) nu sa o iei la fuga sau sa-ti zbori bostanu,mentalitate de om prost.
   Nu trebuie sa-ti aperi tara pentru clasa politica si pentru ce-ti este drag.Nu stiu daca ai habar,dar pe timp de razboi soldatii aia nu dorm pe strada,iti intra in casa fara sa-ti bata si sa te roage daca-i primesti.
   Daca se aude de un conflict in care va fi implicat Romania,sa pleci exact atunci,nu-ti irosi viata de succes ce o sa o ai dincolo si cel mai important un glonte.

   • mircea spune:

    prefer sa cred ca daca tara a investit ceva in mine, atunci a facut-o nu ca eu sa ma imprastii printr-un transeu, ci ca sa produc si eu la randul meu un ban pentru tara cand devin capabil.

  • михаи spune:

   C***e, si daca nu ma cheama sa-mi dea vreo ruginitura cu care sa poc poc la rusi, pe strada mea si prin cimitir pe la ai mei ai lor NU TREC!
   Ai minte de venetic.
   Dispari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top