Recenta lansare comercială a servicilor 5G de către doi operatori de comunicații mobile pare a schimba peisajul înainte de lansarea documentației licitației 5G din România planificată pentru finele acestui an și ridică semne de întrebare asupra atractivității noilor frecvențe. De ce? Iată câteva argumente ….
5G se poate oferi în orice bandă de frecvențe!
De mai mult timp benzile de frecvențe sunt neutre tehnologic, astfel că se poate folosi orice tehnologie în orice bandă de frecvențe. De exemplu, banda de 900MHz, denumită și banda GSM pentru că inițial a fost alocată numai pentru tehnologia GSM, poate fi folosită astăzi pentru orice tehnologie – 3G, 4G, 5G.
Astfel, renunțarea la unele tehnologii (2G sau 3G) va elibera spectru care ar putea fi folosit de noile tehnologii – 4G sau 5G. În mai 2016, grupul Vodafone anunța inchiderea în anul 2020 a rețelelor sale 3G din Europa, marcând terminarea Project Spring, £19 miliarde, lansat în 2013 pentru a îmbunătăți calitatea rețelelor sale. Deci, Vodafone va închide rețeaua 3G și în România!
Serviciile oferite de rețelele 5G în SUA, Asia în 2019: acces bandă largă!!!
Anul acesta au fost lansate comercial primele rețele 5G în SUA, Asia, iar serviciul oferit de noile rețele a fost banalul acces de bandă largă! Substitut pentru fibra optică!
Astăzi, nu există un ”killer application” pentru 5G! Accesul de viteză mare, substitut fibra optică nu poate fi!
Poate fi accesul de bandă largă motiv pentru achiziția benzilor 5G în România?
România este relativ bine conectată la fibră optică, mai ales în zona urbană: RCS&RDS a conectat cu fibră optică 5,7 milioane locuințe dintre cele 9 milioane existente la finele anului 2018, UPC România avea circa 3,1 milioane locuințe conectate cu fibra optică, iar Telekom circa 2,8 milioane. Mai sunt și alți operatori (DCS/AKTA, etc.) care au de asemenea rețele cu fibră optică.
În orașe, zonele vizate de noua tehnologie 5G, operatorii noștri oferă viteze mari (1Gb/s), prin rețele cu fibră optica, România fiind bine situată în diferite clasamente mondiale pentru viteza de acces. Astfel principala țintă a noii tehnologii 5G, acoperirea orașelor pentru oferirea de acces de bandă largă, nu pare foarte interesantă. Poate, doar pentru operatorii care nu au rețele fixe. Orange?
În fine, în zonele rurale este nevoie în primul rând de acces Interent, și nu neapărat la viteze de 1Gb/s! Iar acesta poate fi oferit și de tehnologia LTE, cu acoperire destul de bună.
Astăzi accesul de banda largă nu pare a fi un motiv ….
Continuare la https://nicolaeoaca.blogspot.com/
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.