Dacă se numește Avocatul Poporului, de ce îl aleg penalii din Parlament și nu poporul?

1:48 pm, 12 noiembrie 2018 • de Comentariile sunt închise pentru Dacă se numește Avocatul Poporului, de ce îl aleg penalii din Parlament și nu poporul?

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Plecat în America să-i mai sperie și pe-ăia, de Halloween, că pe noi ne-a îngrozit destul tot anul, Victor Ciorbea este, iată, întâmpinat la revenirea în țară de o veste proastă: președintele i-a contestat la Curtea Constituțională dreptul de a încasa, pe lângă salariul de belfer, și o pensie nesimțită – 36.000 de lei pe lună. Căci de ce să ia Ciorbea atâta bănet? Ce a făcut el atât de special – pentru poporul căruia îi e avocat, nu pentru flaușatul căruia îi e cârpă – încât să merite atât? Aproape 8.000 de euro, cât ar trebui să încaseze Ciorbea, prin milostenia Parlamentului, nu ia nici măcar cea mai talentată videochatistă, iar aia trebuie să dea din fund ca lumea de suma asta, pe când Ciorbea, am văzut, nici din gură nu e în stare să dea când ar trebui.

Problema nu e însă Victor Ciorbea, care e un profitor de cea mai joasă speță și a ajuns, dintr-un simbol al onestității, reprezentarea cea mai pură a înaltului funcționar care s-a dat cu hoții, ca să-i fie lui bine. Problema e funcția în sine. În locul lui Ciorbea putea fi oricine și tot așa ar fi făcut, din simplul motiv că Avocatul Poporului e numit, nu ales. Când niște penali, niște pușcăriabili și niște dubioși se adună într-un loc numit Parlament, ca să aleagă un individ într-o funcție cu puteri uriașe – de pildă e singurul care poate anula o ordonanță de urgență a guvernului – e clar că individul respectiv n-o să fie nici Papa Francisc, nici Maica Tereza, ci tot o dubioșenie șantajabilă. Când un funcționar de asemenea anvergură e numit politic de un partid, e de la sine înțeles că el se va face preș în fața acelui partid și va deveni măciuca legală a acestuia.

La fel se întâmplă și cu Curtea Constituțională, unde s-a ajuns ca valoarea profesională să însemne fix zero, dacă nu e dublată de un trecut glorios, pus în slujba Partidului. Degeaba ești un judecător cu experiență, degeaba ești incoruptibil, ești respectat, ești o somitate în domeniu: dacă nu ai fost cel puțin deputat – de preferință deputat PSD – sau consilier, ceva, la președinție, nu valorezi nici cât o ceapă degerată. Ar trebui ca politizarea asta să înceteze. Ar trebui, la fel cum se întâmplă în Marea Britanie, ca atunci când se schimbă guvernul să plece doar miniștri, iar ceilalți funcționari, inclusiv directorii și secretarii de stat, să rămână, să fie niște profesioniști, nu niște politruci cu șase clase sau cu cursuri de modelling-ling la bază. De aici pornește tot răul în România: de la faptul că niște funcții care ar necesita echilibru, independență, imparțialitate, sunt ocupate de niște inși șantajabili și, inevitabil, slugarnici cu cei care i-a pus acolo. Până când nu vom înțelege asta, România nu se va schimba. Nădăjduiesc însă ca oamenii noi care negreșit vor veni în Parlament, din 2020, ori că sunt de la USR, ori de la RO+ sau chiar de la PNL, să priceapă asta și să schimbe asemenea legi nedrepte. Judecătorii Curții Constituționale să fie aleși de CSM și nu numiți nici de președinte, nici de Parlament, nici de guvern, nici de amanta lui Dragnea sau mai știu eu de cine. Iar Avocatul Poporului ar trebui să fie ales prin referendum, de popor și să răspundă în fața poporului, nu să fie sluga umilă a unui ticălos ca Dragnea, bucuroasă că primește pensie specială și un loc în cămara majordomului.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (19 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top