Deși au existat doar câțiva angajați care și-au luat inima în dinți și au reclamat abuzurile conducerii la Inspectoratul Teritorial de Muncă, situația de la „Adevărul” rămâne aceeași. Managementul merge mai departe cu bătaia de joc la adresa jurnaliștilor, cărora le-a micșorat salariile pe noile contracte, le-a impus o „clauză de confidențialitate” abuzivă și le-a amânat până în anul 2014 (!) drepturile salariale (Carte de Muncă și Drepturi de autor) pe luna septembrie 2012., după cum Reporter Virtual a scris AICI.
Noul patron, Cristian Burci (foto), i-a păcălit practic pe angajații săi cu un salariu, ca să-și finanțeze alte nevoi urgente. Practică ilegală din toate punctele de vedere, dar pe cine mai interesează legalitatea în presa românească de astăzi? Practic, toți salariații sunt acum creditori ai companiei lui Burci, pe care au împrumutat-o cu salariul pe luna septembrie. Vă prezentăm, în continuare, cum sunt „făcuți” ziariștii la buzunare, cu acte, într-o companie care nu și-a mai plătit dările la stat din luna august 2011:
– Aceasta este o „minută” a ședinței de board management al companiei Adevărul Holding, în momentul în care s-a anunțat preluarea de către Cristian Burci de la omul de afaceri Dinu Patriciu. După cum se poate vedea, subliniat cu roșu, ziariștilor li se promitea că „în termen de 10 zile, salariile vor fi plătite la zi (inclusiv drepturile salariale aferente lunii august). Acest lucru nu s-a întâmplat și, mai mult, nu numai că n-au fost „plătite la zi”, dar drepturile pe septembrie au mai și fost amânate până în 2014…
Nesimțirea conducerii Adevărul Holding merge până într-acolo încât directorul general Peter Imre i-a invitat pe oamenii de la Divizia Reviste să-și preia singuri produsele și să le scoată pe cheltuiala lor, altfel viitorul acestora fiind incert pentru anul 2013. Probabil la asta se și referă pasajul privitor la proiectele care „se auto-susțin și sunt realiste” din „minuta” prezentată mai sus.
– În facsimilul de mai sus, avem anexa la noile contracte de muncă prezentate angajaților: salariul de bază lunar brut a fost stabilit, pentru toată lumea, la numai 750 de lei, indiferent de pregătire și vechime în companie, lucru în totală opoziție cu prevederile Codului Muncii. La punctul III al anexei, „angajatul este de acord cu amânarea plății de către Angajator a drepturilor salariale aferente lunii septembrie 2012 pentru o perioadă de 18 luni”. Angajatul n-a fost „de acord”, ci a fost obligat să fie de acord. Celor care au refuzat să semneze acest act, li s-au desființat locurile de muncă. Tuturor li s-a pus în vedere că nu există cale de negociere și că semnarea este obligatorie.
– Același lucru s-a întâmplat și în cazul drepturilor de autor – amânarea până în primăvara lui 2014 a drepturilor care trebuia plătite pentru luna septembrie 2012. Resursele Umane din Adevărul Holding mai fac o greșeală în acest document: deși este vorba despre „drepturi de autor”, la paragraful II, scrie negru pe alb „plata salariu luna septembrie 2012”, ceea ce nu reprezintă decât încă o recunoaștere, implicită, a faptului că drepturile de autor nu sunt decât partea mascată a salariului ziariștilor, care se plătește sub această formă.
– Și, în final, li s-a dat angajaților lovitura de grație: clauza de confidențialitate. În cazul încălcării acesteia, salariatul va fi obligat să plătească despăgubiri în valoare de mii sau zeci de mii de euro (în funcție de rangul salariatului). În facsimilul de mai sus, suma are cinci (5) cifre! De asemenea, n-a fost loc de întors, toți angajații fiind obligați, sub amenințarea desființării locului de muncă, să semneze.
Trebuie spus că acest act n-are nicio valoare în fața instanței în eventualitatea unui conflict de muncă angajat-patron, cum ilegale sunt și celelalte acte încheiate de conducerea de la „Adevărul”. Așteptăm rezultatele anchetei ITM, dar și sesizarea Parchetului, deoarece ilegalitățile de la Adevărul Holding depășesc deja sfera Codului Muncii putând intra la capitolul evaziune fiscală.
De actuala situație de la „Adevărul”, principalii vinovați sunt: fostul patron, Dinu Patriciu – pe vremea căruia au început ilegalitățile și care a închis ochii la ce se întâmplă în trustul său, Cristian Burci – noul patron, care a început cu stângul managementul noii sale jucării, Peter Imre – încă director general al Adevărul Holding, fost director general și în mandatul Patriciu, care a girat în toate perioadele cele petrecute acolo, dar și conducerea editorială a produselor trustului, care a executat cu capul plecat ordinele patronatului.
UPDATE: Un cititor ne-a semnalat, ne-a reamintit un articol publicat pe Reporter Virtual în urmă cu doi ani, atunci când nici nu se bănuia despre vreo eventuală achiziționare a ziarului „Adevărul” de către Cristian Burci. În acel articol, Tiberiu Lovin vorbea despre datoriile imense ale lui Cristian Burci, „care a reuşit să acumuleze la această oră datorii de 100 de milioane de euro pentru IRS (International Railway Systems) şi nouă milioane de euro pentru firma Severnav, luaţi de la Unicredit”.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.