Creditul oferit de BCR fostului mogul media Dinu Patriciu, greseala sau o imensa frauda?

11:21 am, 21 ianuarie 2013 • de Comentariile sunt închise pentru Creditul oferit de BCR fostului mogul media Dinu Patriciu, greseala sau o imensa frauda?

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Responsabili si vinovati au fost putini, iar cunatificarea anilor de inchisoare executati de responsabili poate fi facuta de un copil de doi ani.

Cotidianul „Libertatea” anunta in urma cu cateva zile ca una dintre bancile care i-au acordat un credit de 10 milioane de euro lui Dinu Patriciu, fostul proprietar al Adevarul Holding, si unei societatii a acestuia lui, Minimax Discount, a deschis procedura judiciara de recuperare.

10 milioane de euro? Cu ce garantii? Va spune Reporter Virtual: doua bilete la ordin semnate de Dinu Patriciu cu scadenta deja expirata! Presa ” libera” se codeste sa spuna numele bancilor care au acordat credite pe ochi frumosi lui Dinu Patriciu si firmelor sale si care acum se dau de ceasul mortii cum sa justifice adaugarea lor la ” credite neperformante”. Este vorba despre BCR, OTP Bank si BRD. Dintre acestea, doar ultima pare a-si fi rezolvat problema prin negocieri directe. Celelalte doua au ramas cu teapa…

Creditele s-au dat fara garantii sau cu niste garantii puse doar de ochii lumii si ai legii. S-au dat pe „prietenii”, „cumetrii”, relatii, falsa imagine si fireste interese materiale. Cum pot justifice unele dintre cele mai mari banci din Romania ca nu exista garantii clare, certe, care sa acopere respectivele credite? In mod normal, bancile trebuiau sa anunte executarea activului x sau y, cert superior ca valoare creditului acordat, in cazul (de actualitate acum!) in care datoriile catre banci nu erau achitate.

Contractele de publicitate si de distributie ale Adevarul Holding, gajarea calculatoarelor vechi de ani de zile catre banca, bilete la ordin cu scadenta peste doi ani (este singurul mod in care bancile incearca „agatarea” lui Dinu Patriciu si raspunderea cu averea personala) sunt niste glume de garantii. Cei care au minime cunostinte in domeniu inteleg bine cat de ridicola este situatia.

Sa ne amintim ca oamenii de rand care incearca sa ia un credit pentru un apartament trebuie sa garanteze cu doua apartamente sau echivalentul? Ca bancile iti subevalueaza garantiile ca sa fie mereu „on the safe side”? Ca trebuie sa treci prin furcile caudine ca sa ii convingi ca poti plati un credit?

Cum au putut managerii bancilor respective sa aprobe astfel de credite? Specialistii in credit-risc de la BCR stiu raspunsul. Ca si unii manageri de la BRD. Vizitele lui Peter L. Imre, managerul general al Adevarul Holding si mana dreapta a lui Patriciu, la etajul executiv din cladirea BCR erau de notorietate. Chiar nimeni nu pune niciun fel de intrebari?

 

Managementul bancilor s-a schimbat intre timp

Din pacate pentru cei care ar fi trecut printr-o simpla miscare aceste sume la categoria „pierderi”, managerii celor doua banci s-au schimbat intre timp. Iar cei noi, Tomas Spurny si Philippe Lhotte, nu au facut parte din grupul ” binevoitor” care a aprobat aberantele credite catre niste societati ale lui Dinu Patriciu aflate in cadere libera la data acordarii lor. Crede cineva ca bancile nu stiau despre problemele caderilor de tiraj si ale pierderilor care se acumulau la Adevarul Holding si despre acumularea datoriilor in reteaua Minimax?

Oare cum ar fi fost ingropata povestea daca, din intamplare, nu se schimba managementul bancilor in cauza? Chestiunea aceasta le-a cam stricat planul celor care „aranjau viitorul” in urma cu circa doi ani. O sa vedem si de cata transparenta si determinare sunt capabili noii manageri bancari intr-un domeniu unde „batista pe tambal” a fost regula mondiala. Cel putin pana au inceput falimente si procese rasunatoare in Statele Unite.

BNR are datoria sa vegheze ca episodul Bancorex sa nu se mai repete. La vremea respectiva, nimeni nu a fost tras la raspundere. Acum, are oare BNR de gand sa puna intrebari in legatura cu modul in care au fost acordate creditele respective?

Ne putem preface (inca odata) ca nu stim raspunsul la aceste intrebari. Dar cu siguranta stim raspunsul la cum vor fi acoperite asemenea operatiuni dubioase: cresteri de comisioane, scaderi de dobanzi acordate clientilor, costuri de operare ale conturilor si operatiunilor bancare mai mari, concedieri de personal si taieri de salarii…

Colegul Dan Popa explica intr-un interesant articol recent publicat pe Hotnews.ro ce masuri „dure” au trebuit sa ia bancile in aceasta perioada de criza. Dupa ce au inceput sa renegocieze aberantele contracte de chirie cu care au distrus efectiv vadurile comerciale din centrele oraselor, oferind cu 30-50% peste pretul pietei, probabil ca trebuia sa le sugereze cineva ca masura principala ar fi trebuit sa fie „evitarea acordarii de credite pe alte criterii decat cele normale, legale, regulamentare” .

In banci si in media responsabilii sunt cunoscuti deja. Legea, procurorii, controlorii BNR sunt singurii care inoata in incertitudini.

UPDATE 1: Dinu Patriciu a aparut la Prima TV si le-a dat cu tifla „bancherilor neobrazati” (putini) care au indraznit sa ridice problema recuperarii milioanelor de euro. I-a invitat pur si simplu la masa credala a unor societati falimentare unde coada creditorilor ar umple Bulevardul Magheru de la un capat la altul. Si a asigurat ca vine in tara. Dar nu ca sa plateasca banii, ci ca sa isi „continue activitatea”! Nicio surpriza! Intrebarea insa ramane: cine plateste, cine raspunde si cine invata ceva din aceste tzepe ?

UPDATE 2: Cererea „inteligentelor” banci privind emiterea unei „ordonante de plată europene ce ar permite identificarea tututor conturilor pe care Dinu Patriciu le-ar putea deţine oriunde in Europa” este inca o dovada a prefacatoriei si a simularii de care sunt capabili managerii in culpa din banci, stiut fiind faptul ca Dinu Patriciu are conturi in mai multe tari non-europene, ca si proprietati. Sa vanezi in acest fel conturile lui Patriciu (in afara unui minuscul prejudiciu adus unei imagini deja dezastruoase, imagine pe care o avea si la data la care i-au fost acordate creditele) este ca si cum ai trage vartos cu bile de cauciuc dupa un F22 Stealth. Adica simulare perfecta, noi prostii o inghitim si acoperim gaura, iar cei care au aranjat totul traiesc bine-mersi…

 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top