„Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenței operaționale a Agenției Naționale de Integritate, condamnă ferm atacurile virulente fără precedent, practicate zilele acestea de postul de televiziune „Antena 3” și cotidianul „Jurnalul Național”, la adresa Agenției Naționale de Integritate și a Președintelui ANI, domnul Horia Georgescu”, se arată într-un comunicat al CNI.
„Constatăm cu îngrijorare faptul că Agenția Națională de Integritate nu este nici prima și nici singura instituție din sfera justiției atacată mediatic de aceste organisme de presă”, precizează comunicatul.
CNI arată că „prin promovarea unor exemple izolate, în care opiniile instanței au fost diferite față de constatările A.N.I., se acreditează eronat ideea conform căreia activitatea Agenției este lipsită de rezultate”. În realitate, arată CNI, rata de succes în ceea ce privește cazurile în care constatările A.N.I. au fost menținute (prin decizii irevocabile ale instanțelor sau prin necontestarea raportului de evaluare) este de 94% în cauzele de incompatibilitate, 92% în cazurile de conflicte de interese și 72% în cazurile de averi nejustificate.
În document se arată că „prin lansarea în spațiul public a unor informații false, tendenţioase şi speculative, se acreditează ideea că activitatea Agenției și a managementului acesteia este abuzivă”. CNI amintește în context că toate rapoartele Comisiei Europene referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare, precum și cele de audit extern independent consemnează „nu doar că Agenția Națională de Integritate și-a îndeplinit misiunea, dar și abordarea modernă a managementului ANI sau faptul că instituția este percepută ca un model bună practică la nivel internațional”.
„Raportul anual de audit extern independent, analizat de Consiliul Național de Integritate în ședință publică, este singurul instrument prevăzut de lege, prin care se poate evalua activitatea Agenției și a managementului acesteia”, precizează CNI.
Consiliul precizează că aspectele sesizate cu privire la respectarea de către președintele ANI, Horia Georgescu, a regimului declarării averii și al incompatibilităților, acestea au făcut obiectul cercetării Comisiei de evaluare din cadrul CNI în februarie 2014, „nefiind identificate elemente de încălcare de către acesta a legislației referitoare la regimul averilor sau al incompatibilităților, urmând toate procedurile prevăzute de lege”.
Consiliul Național de Integritate este format în prezent dintr-un număr de membri desemnați de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităților naționale din Camera Deputaților, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociației Comunelor din România, precum și reprezentanți ai funcționarilor publici.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.