Claudiu Saftoiu: Responsabilii pentru fraudele din TVR vor fi depistati individual

1:29 pm, 31 ianuarie 2013 • de Comentariile sunt închise pentru Claudiu Saftoiu: Responsabilii pentru fraudele din TVR vor fi depistati individual

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

In prima parte a interviului, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a vorbit despre necesitatea restructurarii masive si de ce crede domnia sa ca programul a fost obiectiv si nu subiectiv, asa cum a fost acuzat. In a doua parte, seful Televiziunii publice vorbeste despre fostii conducatori ai TVR, care ar fi vinovati de situatia din institutie, si de un personaj despre care angajatii postului public sustin ca el ar coduce de fapt. Mai exact despre Cristian Zgabercea, un fost cameraman acuzat ca a prejudiciat TVR cu 500.000 de dolari si care a ajuns omul de casa al PSD Constanta, unde a lucrat pentru primarul Radu Mazare si apoi pentru presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu (2004-2012). Din fost operator de imagine la TVR (1981-1996), Zgabercea a ajuns de sase luni consilierul lui Saftoiu si raportorul grupului de lucru care a trimis in somaj peste 600 de persoane.

Reporter Virtual: Cine este de vina ca s-a ajuns aici?

Claudiu Saftoiu:…Middle managementul si-a facut de cap.

In ce sens si-a facut de cap?

In rapoartele de activitate ale middle managementului de pana acum totul parea roz, dar societatea se afla in picaj cu o viteza din ce in ce mai mare.

Au fost constatate anumite cheltuieli sau au existat facturi fictive?

Da, am putea vorbi despre delegatii fictive, promovari intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin subiectiva. Lucrurile acestea s-au tot intamplat. Suma in sine este suma comuna de 140 de milioane de euro despre care se tot vorbeste. De cand sunt aici a trebuit sa opresc achizitiile, sa vad unde s-au produs fraude sau posibile fraude (nu pot sa stiu). Nu se poate ca o societate care are pierderi constante, consecvente de la an la an, sa se restructureze, iar cei care au adus-o in aceasta situatie sa stea bine linistiti. Eu am in vedere lucrul acesta, ca putin cate putin, pe masura ce intram in analiza documentatiei, sa vedem de ce, in unele situatii, contractele avantajau ba tertii, ba intermediarii, ba colaboratorii.

Exista posibilitatea de plangeri penale daca se va constata frauda?

Daca apar premisele unui tip de acuzatie de ordin penal, ele sunt depuse imediat catre organele abilitate. Nu am de gand ca dupa ce am reusit sa stabilizez financiar Societatea sa trebuiasca, tot eu, sa platesc oalele sparte ale  unele decizii ale managementului anterior. Nu puteam si nici nu aveam cum sa facem, in timpul perioadei de restructurare si de reorganizare a Televiziunii, documentarea prealabila in vederea trimiterii in instanta a unor situatii cu potential penal. Dar lucrul acesta se poate intampla pentru ca, putin cate putin, odata cu reesalonarea datoriilor, cu redeschiderea unor contracte de care suntem legati de ani de zile cu unii furnizori, acolo documentele vor arata unde s-a gresit, iar responsabilii vor fi depistati individual. Televiziunea Romana nu trebuie sa ii uite pe cei care i-au facut rau pentru ca ei se pot intoarce oricand, spunand ca in perioada lor a fost mai bine.

In cati ani ar putea deveni TVR o televiziune privata care sa nu mai depinda de taxa platita de cetateni? Ar putea TVR  sa devina profitabila?

Taxa tv este perceputa pentru televiziunile publice, cu exceptia situatiilor in care este substituita prin alocatii de la bugetul de stat. Sunt televiziuni, care, in schimb, nu au venituri din publicitate. Altfel, ar trebui sa ne apucam de business-ul de televiziune, care insa nu are legatura cu misiunea Televiziunii publice. Nu vei putea niciodata sa faci o statie profitabila,  respectand rigoarea misiunii publice. Posturile comerciale nu conserva, programatic, traditiile minoritatilor, nu conserva actualitatea administrativa si nu prezinta diversitatea culturala, etnica si lingvistica. Putina lume se preocupa, in mod special, de latura artistica si culturala a unei natiuni pentru ca, in mod clar, toate aceste servicii pe care le face Televiziunea publica trebuie sustinute in lipsa unei audiente de tip block-buster. Nu cred ca vom putea vreodata, cu misiunea Televiziunii Romane, sa ne plasam in zona de profitabilitate a statiilor comericale, pentru ca ar trebui sa renuntam la misiunea insasi. Exista insa tentatia televiziunilor comerciale de a intra pe obiectivele misiunii publice a TVR.

De ce a picat TVR-ul in audiente cu toate ca are confortul ca niste oameni platesc 5,5 milioane de euro, lunar? De ce nu se face performanta?

Exact ce am spus mai devreme: un management defectuos, care nu a reusit sau nu si-a propus valorificarea potentialului existent al TVR.

Asta de 20 de ani se intampla…

Da. Au fost si cauze interne, dar si cauze externe. Legislativ, Televizunea Romana are cea mai mica taxa din intreaga Europa, iar incepand cu 2005 e purtatoare de TVA in contractele cu colaboratorii platitori de TVA, fara a o putea deduce. Acestea sunt doar cateva elemente care tin de legislatie.

Si nu ar trebui modificata legislatia?

In planul de restructurare e un capitol despre modificari ale legislatiei in jurul SRTV, care sa-i  elibereze mainile si picioarele, legate, in competitia cu oferta comerciala. Statiile private au dreptul de a difuza 12 minute de clipuri publicitare pe ora, oricand, iar la Televiziunea publica doar opt minute, si  doar la sfarsitul emisiunii. Programele nu sunt intrerupte la TVR. De aceea spun ca misiunea asta publica, aceste norme te impiedica sa faci profit. Cred ca disciplina profesiei a lasat de dorit de la an la an. Cred ca, in unele momente, lipsa instinctului de competitie, atat in interiorul televiziunii, cat si in relatia acesteia cu celelalte televiziuni, a dus la un tip de cultura media care a pierdut pasul cu noutatea, cu provocarile.

Cum vor fi selectati cei care vor produce emisiunile la care se va renunta?

Odata cu intrarea in vigoare,  de la 1 februarie, a noii organigrame, oferta editoriala va fi analizata de Comisia de Selectie a Programelor pentru noile grile. Repornirea productiei de televiziune implica costuri majore pentru ca din februarie vom incepe plata milionului de euro la ANAF, parte a reesalonarii datoriilor. Restructurarea a fost foarte  dificila, dar si mai greu va fi sa repornim Televiziunea pe baze economice mai sanatoase.

Toti cei 2.450 de angajati care raman sunt angajati cu carte de munca?

De la 1 februarie, vom avea 2.450 de salariati, angajati cu carte de munca.

Nu va mai putea fi angajat nimeni?

Nu. Dupa concedieri colective, nu ai voie sa faci angajari. Doar colaborari in formele permise de lege. Societatea nu va fi una inchisa, dar legea spune ca, dupa ce ai facut concedierea colectiva, sa acorzi celor ramasi sansa de a-si confirma pozitia.

Este posibil ca dupa noua luni de zile sa aiba loc un nou val de restructurari?

Nu.

„Eu mi-am ales singur consilierii, iar cu dl Zgabercea am adaugat plus valoare TVR”

Ce cauta domnul Zgabercea in pozitia de consilier avand in vedere ca el a avut un conflict cu Televiziunea Romana? Stim ca el a avut un conflict de interese cu Televiziunea Romana si ca a prejudiciat-o cu 500.000 de dolari, potrivit informatiilor aparute in presa de n ori.

Justitia a dispus in acest dosar neurmarirea penala. Nu s-a constatat vinovatia IZEXIM. Hotararea judecatoreasca este publica. Trebuie discutate si declaratiile domnului Zgabercea , acestea au lamurit lucrurile asupra responsabilitatii celui care, la vremea aceea, era PDG-ul Televiziunii Romane. In alta ordine de idei, domnul Zgabercea este omul care are si a acumulat, in cei 17 ani de televiziune, un bagaj de cunostinte care l-a facut drept una dintre persoanele foarte importante in grupul de lucru. Relatia mea cu domnia sa este una strict profesionala. Am descoperit o persoana care intelege, in profunzime, problemele Televiziunii Romane si care priveste cu nostalgie la momentele in care TVR-ul era o forta pe piata media. Din punctul acesta de vedere, experienta pe care a acumulat-o in munca de Televiziune publica si comericala,  in administratia publica, il fac pe domnul Zgabercea o persoana cu care Televiziunea Romana poate merge inainte. Eu nu am aplecat urechea la zvonuri, la interpretari sau la amprentarea publica a unei persoane. Eu insami, de cel putin zece ani, sunt persoana publica si stiu ce inseamna sa ti se puna amprenta. Nu am astfel de inclinatii, de a da curs unor astfel de interpretari, le consider irelevante. In momentul acesta, oameni precum Cristian Zgabercea adauga plus valoare la activitatea de management.

Ce plusuri adauga un fost cameraman?

Daca pentru dumneavoastra un cameraman reprezinta a cincea roata la caruta intr-o televiziune, permiteti-mi sa cred ca va inselati. Dupa cum va spuneam, Cristian Zgabercea a acumulat, in timp, abilitati de management de televiziune care nu pot fi contestate. A acumulat o experienta administrativa, inclusiv in zona restructurarii din administratia publica locala. Asa ca, in acest moment, utilitatea domniei sale este neindoielnica. Faptul ca a evoluat prin performanta, care l-a facut apreciat in mai multe locuri, ma bucura. Sunt in situatia de a constata ca am construit o echipa foarte buna.

Eu nu am vazut nimic facut de omul asta. Ce a dovedit? A facut un post de succes? Si nu imi spuneti de Neptun TV…

Acesta este punctul dumneavoastra de vedere. Din cate stiu eu, NTV-ul, in patru ani de zile, a intrat in regim de „must carry”.  Asta arata ca acea televiziune a evoluat. In cele sapte luni de cand lucrez cu el, nu am avut niciun motiv sa consider ca activitatea domniei sale ar fi ineficienta.

Cine l-a recomandat pe el?

Alegerea consilierilor pe care ii am imi apartine 100%.

Dar a realizat ceva acest om?

Da. Impreuna am realizat cel mai greu lucru si anume, Programul de redresare economica a Televiziunii publice intr-un timp aproape imposibil de scurt. Programul a fost elaborat, adoptat, recunoscut, si este in plin proces de implementare.

Ca sa fie recomandat inseamna ca a realizat ceva in viata…

Recomandarea consta exact in ceea ce v-am spus: faptul ca are experienta in administratie, in munca de televiziune, in productia de televiziune s.a.m.d. „Sansa” pe care i-am dat-o, ca in sapte luni sa arate ca obiectivul pe care ni l-am asumat a fost dus la bun sfarsit, acesta este lucrul care ne leaga. E perceptia mea proprie, lucrand zi de zi alaturi de aceasta persoana.

Foto Cristian Zgabercea: Constanteanul.com

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top