» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail
De astă dată, e vorba de încălcarea normelor audiovizuale. Narcisa Iorga susţine că Prelipceanu şi-a dat arama pe faţă cu nevoia de „civilitate” (argumentul invocat de el în sprijinul decizie arogante de concediere a unui simplu jurnalist pentru opiniile sale pur personale) atunci când Digi 24 a dezvăluit identitatea românului din avionul doborât în Ucraina, împotriva voinţei familiei şi a reglementărilor în vigoare. „Nu pot fi difuzate interviuri cu persoane care au cunoscut victima, detalii despre viața acestuia, ce făcea, cum se purta, cu cine se afla în avion etc. Unde sunt civilitatea și respectul care caracterizează echipa Digi 24 despre care vorbeați acum două zile, domnule Prelipceanu?” ,se întreabă firesc Narcisa Iorga în textul pe care îl puteţi citi integral mai jos:
Ghiciți care e primul post de știri ce dă detalii despre victima de cetățenie română aflată în avionul malaezian? Digi 24, condus de către domnul Cosmin Prelipceanu, care tocmai l-a concediat pe jurnalistul Cristi Citre, folosind următoarele argumente: <<Considerăm că libertatea de exprimare include întotdeauna și respectul. Credem în civilitate>>.
Domnul Prelipceanu trebuie să afle că Noul Cod Civil prevede la art.78 că și persoanei decedate i se datorează respect. Pe de altă parte, Codul audiovizualului interzice difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia (art.32(3)). În acest caz, familia persoanei decedate a cerut în mod expres să nu fie dezvăluite niciun fel de date personale. Culmea e că alături de toate detaliile despre victimă, se mai și precizează ca familia a cerut discreție totală. Există însă și un alt articol al Codului audiovizualului care se aplică strict în cazul de față: (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii. (art. 45)
Informațiile legate de victima cu cetățenie română din avionul doborât în Ucraina țin doar de interesul publicului și nu au nicio legătură cu interesul public. Jurnaliștii din audiovizual nu pot invoca acest interes al publicului deosebit față de persoana decedată, atâta vreme cât familia a interzis difuzarea oricăror informații. Nu pot fi difuzate interviuri cu persoane care au cunoscut victima, detalii despre viața acestuia, ce făcea, cum se purta, cu cine se afla în avion etc. Unde sunt civilitatea și respectul care caracterizează echipa Digi 24 despre care vorbeați acum două zile, domnule Prelipceanu?
Bineînțeles, tot ce-am scris mai sus este valabil pentru toți jurnaliștii din audiovizual, dar am pornit de la Digi 24 pentru că mi se pare revoltătoare dubla măsură a șefului acestui post, în mai puțin de două zile.
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
TweetETICHETE:
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.