Cazul Boureanu: Întrebările la care trebuie să răspundă Poliția Rutieră

5:08 pm, 12 iunie 2017 • de Comentariile sunt închise pentru Cazul Boureanu: Întrebările la care trebuie să răspundă Poliția Rutieră

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Cazul Boureanu a explodat pe rețele sociale. Politicianul iresponsabil a devenit inamicul public numărul unu, asta pe bună dreptate.




 

Agresarea unui polițist reprezintă un act foarte grav, Cristian Boureanu nu are nicio scuză și legea deja îl pedepsește

Am citit zilele acestea sute de comentarii pe tema asta și peste 10.000 de persoane au accesat comentariul publicat inițial pe blogul meu: Scandalul abia începe. Boureanu a ajuns unde merită să fie. Dar cazul dezvăluie ceva extrem de grav pentru Poliția Română | VIDEO

Am oferit zeci de răspunsuri pe rețele sociale pentru că, de fapt, dezbaterea aceasta publică nu este numai despre politicieni impertinenți și ura pe care publicul o are pentru ei.  Este și despre normalitate și respectarea legii.

Unii au interpretat că îi iau cumva apărarea lui Boureanu, pentru că am decis să comentez și greșelile polițistului care îl filma pe fostul parlamentar, asta deși m-am exprimat clar ca gestul lui e grav și nu are scuză. Îi condamn ferm atitudinea, dar acest caz nu trebuie tratat unilateral. E cea mai mare greșeală să privim lucrurile dintr-o singură perspectivă, pentru că avem de a face cu ceva care ne va afecta pe fiecare dintre noi: profesionalismul și atitudinea polițiștilor.

Multi au revenit, în discuțiile de pe rețele sociale, după ce le-am spus să citească mai atent comentariul meu, pentru a înțelege exact ce explic eu. Mulți citesc doar textul scurt de pe FB și interpretează greșit mesajul.

Cazul nu expune doar impertinența scandaloasă a unui fost politician

Faptul că Boureanu a avut o atitudine condamnabilă și a comis o faptă gravă, pentru care a și fost arestat preventiv, nu trebuie să ne determine să privim unilateral subiectul. Trebuie să privim atent și atitudinea polițistului. Asta nu înseamna că îi luăm apărarea lui Boureanu, înseamna ca privim obiectiv cazul. Subiectul important aici nu e numai Boureanu, e modul de acțiune al Poliției Rutiere.

Boureanu e aproape caz închis. A fost arestat preventiv și va lua o pedeapsă cu executare în opinia mea. Mai departe avem de privit atent și la condițiile în care s-a ajuns aici.

Eu privesc acest caz și bazându-mă pe experienta de câțiva ani de reporter de eveniment care a participat la zeci de acțiuni ale Poliției Române, alături de ofițeri cu multă experiență la care am observat atent cum se acționează în astfel de cazuri.

 

Polițistul care se trage de șireturi cu Boureanu  în timp ce îl filmează cu telefonul personal, îi spune cum îl dă el ”la știri” și o cheamă pe prietena lui de la Antena 3, face și spune lucruri care nu au nicio legătură cu aplicarea legii. Asta dincolo de faptul că un polițist de la ”Rutieră”, care nu a găsit nimic neregulă la un șofer, stă să filmeze un pasager.
Polițistul avea în față un individ în stare clară de ebrietate și prin atitudinea lui de amator a făcut situația să degenereze. Eu am următoarele semne de întrebare.

Ce putea să obțină în interesul aplicării legii un polițist care stătea să înregistreze discuții contradictorii cu cineva băut?

Ce credea că îl va determina să facă? Să recunoască că a greșit?

Ce utilitate legală avea o înregistrare video în care Boureanu nu recunoaște nimic, polițistul îi spune că a zis ceva și el o ține că nu e așa? Ce nevoie avea să filmeze post factum?

Erau opt polițiști acolo care puteau da în scris că Boureanu a făcut scandal?

Mai departe vin întrebările pentru conducerea Poliției Române:

Este o procedură legală a Poliției Române ca agenții de la Rutieră să înregistreze contravenienții cu telefoanele mobile personale?

Este procedura legală ca un polițist să filmeze misiunile de serviciu sau părți din aceste misiuni pentru ”prietena de la Antena3”?

Opinia mea e că polițistul de la Rutieră trebuia să cheme un echipaj de Ordine Publică sau să îi scrie un procesul-verbal lui Boureanu. Putea și să îl imobilizeze de îndată ce acesta a fost oprit pentru semne obscene și injurii, dacă a refuzat legitimarea. Adică să aplice legea, nu să stea la taclale și amenințări. Eu asta am văzut la ofițerii pe care i-am însoțit în acțiuni.

Minute în șir polițistul a determinat agravarea situației

A purtat discuții inutile despre aspecte care nu au nicio legătură cu procedura legală în situația în care cineva refuză legitimarea și trebuie dus la secție.

În nicio lege nu scrie că, dacă o persoană face scandal, polițistul filmează cu telefonul personal pentru vreo televiziune sau în orice alt scop. Faptul că polițistul se laudă cu prietenii de la televiziunea unui infractor e la fel de jenant ca atitudinea arogantă a lui Boureanu.

Polițistul trebuia să aplice procedura, nu să facă artificii pe cont propriu. Dacă făcea asta, nu mai apuca Boureanu să îl lovească, își vedea de misiunea lui. Misiunea lui era în acea seară verificarea șoferilor, nu disciplinarea pasagerilor în stare de ebrietate și nici filmarea politicienilor pentru televiziunile infractorilor.

Mai este ceva legat de atitudinea polițistului. Repet, ceea ce scriu aici nu înseamnă că Boureanu are vreo scuză.

M-a șocat limbajul incult al acestui polițist. Pare un ins cu patru clase. Trebuie să ne întrebăm cum îi angajează în Poliția Rutieră, pentru că mâine ne întâlnim noi cu ei pe stradă. Eu nu am pomenit până acum un polițist care să se exprime în halul acesta și am discutat cu mulți polițiști în 22 de ani de jurnalism, dintre care mare parte ca reporter de eveniment sau Justiție.

Insist să atrag iar atenția că asta nu înseamnă o justificare pentru Boureanu. Ce a făcut este inadmisibil, dar asta nu poate să justifice problemele grave pe care le expune un agent al Poliței Rutiere în acest caz.

Spun un agent, pentru că nu toți polițiștii sunt la fel. Mulți au generalizat zilele acestea și au greșit. Eu am constatat într-un caz concret și o incompetență crasă la nivelul conducerii Brigăzii Poliției Rutiere București, dar asta nu înseamnă că toți polițiștii sunt la fel.

Am dat în același timp, ca șofer dar și ca ziarist, peste polițiști de la Rutieră impecabili din toate punctele de vedere. După ce m-au amendat i-am felicitat pentru atitudine. Alții nu m-au amendat pentru că au înțeles că am greșit neavând altă soluție.  Cred că aceștia nu produceau circul la care s-a ajuns în cazul Boureanu.

Acest caz trebuie tratat din toate punctele de vedere

 

Trebuie să cerem explicații Poliției Române, nu pentru a-i căuta circumstanțe atenuante lui Boureanu, ci pentru a delimita clar intervenția legală de comportamentul după ureche, neprofesionist, chiar de abuz.

Dacă mâine te oprește pe tine Poliția Rutieră, vrei ca polițistul să improvizeze, după cum îl duce pe el capul, în afara legii și să vedeți unde ajungeți. Vrei ca polițistul sa te sancționeze legal dacă ai greșit sau să te filmeze pentru televiziunea unui infractor?

 

Boureanu a ajuns unde merită să fie. Dar cazul dezvăluie ceva extrem de grav pentru Poliția Română

Jignirea unui polițist sau agresarea lui sunt fapte extrem de grave care nu pot avea justificare. Înregistrarea video prezentată de Poliția Rutieră ca ”filmul întreg” îl arată pe fostul deputat lovind cu genunchiul un polițist.
Asta știm cu certitudine și asta este o faptă extrem de gravă, inadmisibilă cu atât mai mult cu cât face așa ceva un fost parlamentar.

Sub nicio formă și pentru niciun motiv nu te apuci să lovești un polițist: asta e fapta certa pe care o vedem din înregistrarea video prezentată de pagina de Facebook ”Poliția Rutieră” ca ”filmul întreg”, dar nu e filmul întreg.

Faptul ca face așa ceva un fost parlamentar e cu atât mai grav. Justiția ar trebui să fie aspră cu Boureanu pe fond. În faza aceasta, judecătorii au decis arestarea preventivă a fostului parlamentar, ceea ce reprezintă o măsură justă și normală. Însă, povestea asta nu are numai aspectul acesta și nu poate fi tratata unilateral.

Polițistul care dezonorează uniforma

Un polițist nu este un om oarecare de pe stradă. Este un om al legii care respectă legea și procedurile, nu răspunde provocărilor cum ar răspunde orice individ de pe stradă.

Are control asupra propriei persoane și e instruit să respecte niște reguli stricte pentru orice situație… teoretic. Practic, ce vedem în înregistrarea video cu Boureanu e jenant pentru Poliția Română.

Înregistrarea video prezentată de pagina ”Poliția Rutieră” ca ”filmul întreg” expune, pe lângă atitudinea anormală a lui Boureanu și agresarea polițistului, aspecte la fel de grave pentru Poliție. Polițistul cu care se ceartă fostul parlamentar pare că nu este mai bun ca Boureanu. Eu aud în înregistrarea asta un polițist care nici el nu se comporta normal. Se întinde la discuții pe un ton și cu un limbaj jenant. Pare că Boureanu se ceartă cu un interlop cu patru clase, care e mai preocupat să fie cameraman amator decât să aplice legea.

Polițistul se pierde în amenințări despre cum o aduce el pe prietena lui de la Antena 3, despre cum „îl face” el pe Boureanu, repetă cuvintele obscene pe care Boureanu le-ar fi spus. Spun ”le-ar fi spus” pentru că nu e o certitudine.

Nu sunt filmate aceste lucruri sau filmările nu sunt prezentate ca să nu mai avem niciun dubiu. Vedem doar un polițist care, pe un ton și un limbaj incalificabil, povestește ceva. Auzim, de fapt un polițist care prin atitudinea lui agravează situația, în loc să aplice procedura legală. E un comportament la fel de greșit ca cel al fostului parlamentar.

Este inadmisibil, în orice situație, ca un polițist să răspundă cu aceeași măsură unui suspect, să treacă la amenințări cu lucruri care nu au nicio legătură cu activitatea pentru care e plătit. Nu plătim polițiști ca să facă filmulețe cu telefonul mobil pentru prietenii lor de la Antena 3 sau orice altă televiziune.

La finalul înregistrării video pare că polițistul îi dă un pumn înapoi lui Boureanu, în plină figură. Imaginile nu sunt clare și exact atunci ”se termină” înregistrarea publicată de Poliția Rutieră pe pagina de Facebook a instituției.
Nu se ajungea aici, dacă de la bun început, dacă polițiștii treceau la reținerea acestuia fără alte discuții, amenințări, cocoșeli. În cazul de față, polițistul a dezonorat uniforma, comportamentul lui, așa cum se vede pe înregistrarea video, este nepotrivit.

 

Leziunile lui Boureanu trebuie explicate de Poliția Română

Fapta unui suspect nu poate justifica răspuns abuziv al polițistului. Forța se folosește numai pentru a impune respectarea legii, nu pentru a ”pedepsi” pe cont propriu suspectul. Justiția stabilește pedepsele pe care le merită fiecare, nu vreun polițist de capul lui, în secția de poliție.

Presa a relatat că Boureanu a ajuns la spital și acolo medicii au constatat că are traumatisme. Sunt lucruri grave.

 

Cristian Boureanu a fost dus la audieri vineri, în jurul orei 16.00, după ce a fost externat de la Spitalul „Floreasca” din Capitală, unde a fost dus în noaptea de joi spre vineri, având un traumatism cranio-cerebral şi o fractură de sinus maxilar, afirmau surse medicale, spune realitatea.net.

Mie îmi vine greu să cred că, fiind vorba de o persoană publică, își permiteau să îl agreseze în secția de poliție, dar nu exclud așa ceva.

Am avut un coleg presă, reporter monden, care a fost bătut într-o secție de poliție. Am văzut cazuri grave, dovedite în justiție, unele în care chiar s-a ajuns la moartea unui suspect bătut într-o secție de poliție. Boureanu este însă o persoană foarte cunoscută, cu capacitatea de a angaja avocați foarte buni, polițiștii știu asta și de aceea cred că nu îndrăzneau să-l agreseze în secția de poliție.

Am auzit comentatori, unii cunoscuți cum e Lucian Mândruță, lăsând să se înțeleagă că Boureanu merita să fie puțin ”căpăcit” de polițiști pentru comportamentul lui. Am ascultat șocat o emisiune de radio în care Mândruță se hlizea pe tema asta.

A văzut mulți oameni simpli răspândind ideea asta pe rețele sociale. Este o foarte mare greșeală această abordare.
Boureanu s-a comportat inadmisibil, dar asta nu poate justifica sub nicio forma comiterea unor fapte și mai grave și nerespectarea procedurii legale. El trebuie pedepsit de o instanță, nu agresat în secția de poliție. Dacă vreun polițist a făcut asta, ar trebui să ajungă și el la arest.

Nu e de înțeles ca un polițist să devină un bătăuș de ocazie

 

Pe finalul înregistrării video pare că polițistul agresat de Boureanu îi dă un pumn în figură imediat. Nu se vede foarte clar și Poliția nu a prezentat alte înregistrări din care să înțelegem reacția polițistului agresat.

Veți spune că e de înțeles. Boureanu l-a lovit pe polițist și polițistul e om. Veți spune e normal să riposteze cu un pumn în gură pentru că și voi făceați la fel. Da, dar voi nu sunteți polițiști.

Nu e normal să reacționeze un polițist ca un om oarecare, cu atât mai mult cu cât știa și spunea că Boureanu e băut. El este polițist pentru ca are control, este instruit să își gândească reacțiile, știe legea și o respectă, nu o încalcă. Legea interzice astfel de reacții.

Polițistul lovit răspunde cu forța necesară pentru a-l încătușa pe agresor, nu îi dă și el pumni în gură, nu se răzbună apoi în secția de poliție lovind mai departe suspectul.

Dacă sunt colegi ai polițistului care i-au permis să îl agreseze pe Boureanu, în secția de poliție, trebuie toți dați afară și trimiși în judecată, pentru că e foarte grav. Există acest fapt indubitabil relatat de presă al traumatismelor pe care Boureanu le are și care trebuie explicate de Poliția Română.

Cazul Boureanu reprezintă o situație foarte gravă, pe care nu trebuie să o tratăm unilateral. Agresarea oricărei persoane reținute, într-o secție de Poliție, e ceva extrem, extrem de grav. CEDO spune foarte clar ceva care poate duce la condamnarea Poliției Române în cazul Boureanu. Citește aici poziția CEDO!

Boureanu a greșit și e arestat. Asta e o măsură justificată și bună

Dar polițistul din înregistrare nu este mai breaz ca fostul parlamentar. Spune lucruri pe care nu ar trebui să le spună un polițist. Face ceva ce nu are nicio legătură cu procedura de aplicat într-o astfel de situație. E mai preocupat să filmeze pentru ”prietena de la Antena 3”, decât să aplice procedura legală. Întreaga lui atitudine agravează lucrurile.

În plus are un limbaj inadmisibil pentru un polițist, un limbaj care te face să te întrebi dacă acest om are mai mult de patru clase. Te face sa te întrebi cum se fac angajările în Poliția Română. Polițistul cu care se ceartă Boureanu se comportă exact ca un individ oarecare luat la harță cu un altul într-o cârciumă.

Suspecților li se aplică procedura legală, nu amenințări cu Antena 3, remarci despre cât de beat e suspectul și târguieli ca la colțul blocului. Toate acestea au agravat situația și l-au determinat pe Boureanu să lovească polițistul.
Desigur, indiferent cât de penibil se comportă un polițist, nimic nu justifică agresarea lui. Boureanu nu are scuze.
Polițistul trebuia să îl rețină de la bun început pe suspect, fără alte discuții inutile și nepotrivite.

Singurele lucruri pe care trebuia să le spună polițistul erau:

 

Domnule încetați! Încălcați legea X / articolul Y, ca atare, conform legii Z, aticolul Q, luăm măsura conducerii dumneavoastră la secția de poliție în vederea efectuării actelor premergătoare pentru cercetarea penală.

Politia a făcut foarte bine să îl rețină, în final, pe Boureanu, dar constatăm că cel puțin un polițist a avut un comportament care nu are nicio legătură cu procedurile legale într-o astfel de situație.

Filmul mai conține un detaliu important: ce spune ofițerul de la Poliția Rutieră care își întreabă colegul ce s-a întâmplat. După ce aude de la colegul lui că Boureanu l-ar fi înjurat și ar fi arătat gesturi obscene, acest polițist spune: ”Îi dați amendă la Legea 61”.

Acest polițist încerca să-l ajute de Boureanu. Legea 61 se referă la provocarea de scandal. Înjurăturile la adresa unui polițist sunt infracțiunea de ultraj, o faptă mult mai gravă. Nu sunt o simplă provocare de scandal.

Procurorul a făcut foarte bine să înceapă urmărirea penală împotriva lui Boureanu pentru ultraj. Imaginea cu acesta lovind polițistul e clară, fapta e indubitabilă. Instanta a luat decizia necesară să îl aresteze preventiv, arătând societății că așa ceva nu este tolerat.

Nicio societate civilizată nu poate accepta agresarea unui polițist. Aici nu poate exista indulgență sau înțelegere.

Dar, Politia Română trebuie să ne explice clar condițiile în care suspectul a ajuns să aibă leziuni grave. Abuzul fizic împotriva unui suspect e ilegal și nicio societate nu poate tolera așa ceva. Dacă Boureanu a fost rănit pentru că s-a opus reținerii și s-a impus folosirea forței, ca să fie dus la secție, acest lucru trebuie explicat clar de Politia Română și e necesar ca această instituție să ofere toate înregistrările video, ca să vedem ce s-a întâmplat.

Ce a postat pagina ”Poliția Rutieră” pe Facebook nu ne lămurește, amplifică scandalul. Arată un Boureanu cu atitudine scandaloasă, care face pe grozavul și agresează un polițist, dar auzim și un polițist care nu e mai breaz ca fostul parlamentar, pentru că agravează situația în loc să aplice legea scurt și fără discuții.

Comentează cu Mălin Bot acest subiect, pe blogul lui!

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top