Cărtărescu are carte, dar n-are parte

11:07 am, 28 septembrie 2011 • de Comentariile sunt închise pentru Cărtărescu are carte, dar n-are parte

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Casele de pariuri englezești, acolo unde te poți îmbogăți, de pildă, intuind ce vedete o să mai crape la anul, au lansat împătimiților o nouă provocare: cine va câștiga Nobelul pentru Literatură pe anul ăsta? Printre favoriți se numără doi autori români, Cărtărescu și Pleșu, primul fiind mult mai bine cotat –  chiar al nouălea, ca șanse de câștig, din vreo 70 de condeieri talentați. Opera lui Cărtărescu o cunosc destui în România. Din păcate, nu atâția cât ar trebui, dar asta e altă poveste. Până și președintele, care a recunoscut că nu se prea omoară după beletristică, a fost plăcut surprins să-l descopere pe Cărtărescu. Și încă el nu l-a citit suficient, căci acest autor nu se relevă în profunzime decât dacă-l citești pe îndelete. Cărtărescu poetul este incomplet fără Cărtărescu scriitorul și vițăvercea. Bineînțeles, faptul că n-au citit un vers din Levantul nu-i împiedică pe toți lobotomizații să-l înjure pe  Cărtărescu pe forumurile ziarelor și să-l numească “sluga lui Băsescu”. Și cum am vrea, oare, să ne recunoască alții talentele când chiar unii dintre noi aruncă tone de lături și zoaie în ele și le neagă orice merit artistic din simplul motiv că nu le împărtășesc opiniile politice? În loc să fie promovat pentru valoarea cărților sale, Cărtărescu a primit stigmatul de “slugoi”, deoarece a îndrăznit să-și exprime o părere. Orice altă țară ar fi fost mândră să zămislească un asemenea spirit. România îl ascunde la spate, se rușinează cu el, așa cum se rușinează  și cu Pleșu, în schimb e tare mândră că l-a născut pe Mutu.

Din păcate, oricât ne-am îmbăta noi cu apă rece, cu un ochi la statistici și altul la glorie, trebuie să acceptăm realitatea: Cărtărescu al nostru n-are nicio șansă. Și nu pentru că n-ar fi talentat sau capabil să se ia la întrecere, de la egal la egal, cu toți monștrii sacri ai literaturii universale, ci pentru că n-are ceea ce pe vremuri se numea “origine sănătoasă”. Ce-a făcut Mircea al nostru, ca să merite atenția Occidentului? I-a bătut pe turci în luptă, precum celebrul lui tiz din vechime? I-a bătut pe ruși pe burtă, ca la fel de celebrul lui tiz din actualitate? Nici una, nici alta. Cărtărescu doar a scris. Și pentru atâta lucru vreți să-i dea ăia Nobelul? Asta ca să nu mai zic că, până acum, conduita lui a fost în totală neconcordanță cu spiritul epocii.

Într-o lume materialistă, poetul nostru visează cai verzi pe pereți și clădește castele în nouri. În plin secol al XXI-lea el se îmbată cu nostalgia coastei levantine, în loc să dea pe gât pahare cu multe grade. Într-o epocă în care totul este marketing și promovare, el n-a avut nici măcar ideea de a-și vopsi părul în verde, de a-și vârî vreo trei belciuge în nas și de a spune că-i inspirat de o muză klingoniană. Într-o perioadă când e la modă, pentru vedete, să fugă din România și să dea, din goana limuzinei de lux, cu copitele manichiurate și pedichiurate în tot ce e românesc, Cărtărescu se încăpățânează să stea aici, într-un oraș plin de maidanezi, și să scrie despre inorogi. Poetul ar avea șanse la Nobel, dar îl strică niște litere: ia să-l fi chemat Cartaresco și să se fi vânturat vreo zece ani prin Paris, să vezi atunci ce mi ți-l băgau în seamă străinii! Ba unde mai pui că, în cărțile lui, nici în cele apărute în condiții de samizdat, pe vremuri, nici în cele tipărite după Revoluție, omulețul ăsta nu-și înjură deloc țara, compatrioţii, plaiurile natale. Bine, mă, Cărtărescule, adică Hertha Müller a putut și tu nu poți? Atunci ce pretenții mai ai, nu vezi că acum Nobelul se dă pe gură, nu pe scriitură? Rămâi, dară, la cărțile și la poeziile tale, la visul tău chimeric, la nostalgie, la toate frumoasele străine. Și roagă-te îngerilor și fluturilor să te acopere cu aripile lor de mizeria orbitoare a acestei lumi de sclipici.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top