Bibliotecile jalnice din garile patriei

9:18 am, 24 mai 2008 • de Comentariile sunt închise pentru Bibliotecile jalnice din garile patriei

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

Ce biblioteca “bogata”!Acum mai bine de doua saptamani, Ministerul Transporturilor si Uniunea Scriitorilor au amenajat in Gara de Nord din Bucuresti, dar si in garile din Iasi, Suceava, Alba Iulia, Sibiu si Sinaia, biblioteci publice gratuite, in cadrul proiectului „Scriitori pe calea ferata”. „Este un proiect inedit si sper ca oamenii sa isi aduca aminte de placerea cititului”, declara ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, la inaugurarea bibliotecii din Gara de Nord, doar ca socoteala de la minister nu se potriveste cu cea din gara…din Gara de Nord. Ora amiezii. Caldura mare. In sala de asteptare a Garii de Nord nu sunt decat o mana de calatori. Amortiti, schimba priviri complice unul spre celalalt. Niciunul nu se lasa ispitit de raftul cu carti amplasat langa fereastra. Cei mai multi prefera sa-si clateasca ochii cu nurii fetelor din Libertatea sau Click. Altii rontaie la chipsuri si dau peste cap sticle de plastic cu apa, in timp ce o batrana asigura fundalul sonor cu plescaituri lacome dintr-o bucata de paine cu salam. O doamna cu par roscat, adus valvoi in crestetul capului, sta cu coatele infipte la o masa, cu o carte sub nas. Are alura unei bibliotecare trecute de prima tinerete. Intrebata de un calator daca poate alege o carte din raft, femeia replica intepat: “Fii serios, dom’le, astea-s carti? Asta-i biblioteca? Doua scanduri batute cap in cap si trei brosuri. Mai mare vorba”. Batranul posac nu o ia in seama si isi alege o carte din raft. Pe Florin Dumitrescu, cu volumul sau de debut, “Ana are mere”, editat de Biblioteca Bucuresti. “Poti s-o iei acasa, tataie, ca astea nu-s carti. Nici hotii nu se apropie, ca n-au ce face cu ele”, striga in gura mare femeia roscata, in timp ce se indreapta spre iesire.

Din cei aproximativ 15 calatori din sala, batranul e singurul care buchiseste la cartea lui Dumitrescu: “Ana are mere/ Gina are pere/George i le cere/Tase-I da o bere/Ana are mere.” Hmm, usor de citit si de memorat. Prinde bine la cultura generala… Ar fi putut alege oricare dintre autorii contemporani: Mircea Horia Simionescu, Nora Iuga, Valeria Mircea Popa, Rodica Draghinescu, Alexandru Sandulescu sau Angela Marinescu.

Inainte sa plece, batranul intelectual se opreste un moment in fata raftului asupra unei cartulii cu coperti rosii. O ia in maini, o cerceteaza pe o parte si alta si o baga in buzunar. Sa fie acolo, nu se stie niciodata cand e de folos un manual de utilizare Vodafone la casa omului. Un reportaj de Iosif Delmar

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top