Aventurile mongolului Amai

2:31 pm, 23 octombrie 2009 • de Comentariile sunt închise pentru Aventurile mongolului Amai

» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

amaiAmai are o poveste fantastica in trecere prin cele 64 de tari in incercarea de a face ocolul pamantului cu absolut orice mijloc ii este la indemana. In Romania s-a intalnit cu Rodica Pop, consulul onorific al Mongoliei la Bucuresti, si a depanat intamplarile de pana acum. Pornit initial sa fac un interviu, am decis in final sa extrag esenta povestirii si sa o las sa curga. Este o aventura care merita sa fie parcursa prin experienta lui Amai. O gasiti si pe blogul lui, dar sunt prea putine si prea scurte postarile in engleza.

Povestea unui visator

Jambalsuren Zolbayar cunoscut in Mongolia, sub numele de Amai, a visat inca din copilarie sa cunoasca lumea. Fiul unui profesor de istorie la Universitatea de Stat din Ulaanbaatar, a lucrat, dupa terminarea studilor la un post de radio din capitala Mongoliei si si-a incercat talendul cantand rock si folk.

Ideea de a pleca sa cunoasca lumea s-a concretizat in anul 2006, cand cu un buget minimal obtinut de la familie si de la prieteni, care-l sustin in continuare, si-a inceput drumul inarmat cu un pasaport de serviciu pe care Ministrul de Externe al Mongoliei a acceptat sa-l furnizeze in ideea de a-i facilita obtinerea vizelor.

Demersul lui Amai difera de cel al altor calatori plecati in descoperirea lumii. El nu si-a propus un timp limita, nu si-a propus nici un mijloc specific de transport, adaptandu-se la ceea ce ii poate oferi fiecare tara, de la tren, avion, masini de ocazie, pana la cal, elefant, camila etc.

Daca demersul sau difera in timp si spatiu, el se vrea altceva si din punct de vedere cultural si spiritual. Amai este o persoana foarte determinata si optimista si considera un om norocos. Acesta este si motivul pentru care isi imparte toate impresiile si experientele, de pe site-ul creat, cu conationalii sai: de aceea site-ul este in limba mongola, cu putine articole in limba engleza. A mai a vrut, pe de o parte, ca prin intermediul sau mongolii sa cunoasca lumea, ceea ce a gasit bun si rau in ea, iar pe de alta parte sa vada in ce mod este prezenta si perceputa Mongolia in fiecare din tarile vizitate. Dialogul cu mongolii este viu si complex, iar Amai se afla in mijlocul unor dezbateri privind realitatile mongole, de la problemele economice ale acestei civilizatii nomade, pana la coruptia care macina societatea.

Parcursul lui Amai a inceput cu Rusia, Tarile Scandinave, Europa Occidentala, Orientul Apropiat. In Israel a avut probleme destul de mari cu autoritatile. Mai tarziu, viza primita pentru a vizita Israelul, i-a produs probleme in tarile musulmane. A stat opt luni in sudul Egiptului in asteptarea vizei pentru Sudan. A pastrat cele mai pitoresti amintiri din Africa: sederea printre rebelii din Coasta de Fildes, teama da a cadea intr-o ambuscada sau de a fi arestat in Sudan si Congo. A fost nevoie de fortele ONU pentru a fi escortat din Congo, iar in Sudan a beneficiat de protectia Ministrului de Interne. Dupa experianta africana, intoarcerea pentru a doua oara in Europa Occidentala a fost o dezamagire. Impresiile primei vizite in „lumea civilizata” s-au sters, lasand loc realitatilor si intalnirilor africane, atat de putin cunoscute.

Chiar daca inima lui Amai a ramas in Africa, tara cea mai frumoasa in care i-ar placea sa traiasca si pentru care ar vrea sa faca ceva bun este Mongolia. Dar cum lucrurile nu merg prea bine acolo, incearca cu sutele de prieteni virtuali sa schimbe ceva, macar, atitudinea, pentru inceput.

Romania este cea de-a 64-a tara vizitata. Locuieste la un fotograf, Radu, pe care „l-a cunoscut” prin internet. Au fost la Brasov, unde ningea, era frumos, iar oamenii prietenosi, povesteste el.

Miercuri, 21 octombrie a fost in vizita la Consulatul Onorific General al Mongoliei la Bucuresti. A avut surpriza unei cine mongole si al unui interlocutor, Rodica Pop, consulul onorific al Mongoliei la Bucuresti, care a studiat sase ani in Mongolia si-i cunostea realitatile. A fost surprins sa vada ca Rodica Pop a tradus din mongola in franceza Istoria secreta a mongolilor, cronica mongola din sec. al. XIII-lea.

Amai incearca sa intalneasca mongolii aflati in tarile prin care trece si sa-i convinga sa se intoarca acasa sa-si reconstruiasca tara. Inclusiv pe conationalii aflati la studii sau la munca in Romania.

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Comments are closed.

Scroll to top