» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail
Directorul DTV Chişinău Ion Terguţă este unul dintre jurnaliştii care au devenit victime colaterale imediat dupa evenimentele din 6-7 aprilie din capitala Moldovei. A fost reţinut, fără mandat, fără avocat sau ca familia să-i fie informată, după ce fratele lui, Petru, corespondentul Antenei 3, a plecat în România şi i s-a desfăcut contractul de muncă la televiziunea din Republica Moldova pentru care lucra, deoarece ar fi uitat să-şi facă o cerere pentru concediu de odihnă. La 37 de ani, după aproape 20 de ani de activitate în presă, căsătorit şi cu doi copii, Ion a decis să facă pasul spre politică şi să lupte de pe baricada opoziţiei, de unde va trebui să dea piept cu imperiul mediatic al lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui. Aveţi în continuare un interviu exclusiv despre politică, presă şi evenimentele din Moldova care ne-au dus cu gândul la revoluţie.
Cum ai caracteriza perioada de alegeri?
Una destul de tensionata. A fost o presiune permanenta, exercitata de politie asupra partidelor de opozitie. Media a fost in 90 la suta din cazuri favorabila puterii, iar opozitia nu a avut o voce care sa vorbeasca constant despre ea. Si ar mai trebui sa spunem ca aceasta campanie a inceput pentru opozitie in momentul in care puterea tocmai o incheia.
Doar asupra partidelor de opozitie?
Da, doar asupra opozitiei- fie ele partide mari sau mici. Nu am auzit ca PPCD sa fi reclamat cel putin un incident.
A fost o revolutie? Un inceput de revolutie?
Batrinii sunt votantii fideli si organizati ai comunistilor. Ar trebui sa fi vazut cum se ajutau unii pe altii sa ajunga la sectiile de vot – este ceva incredibil! In acelasi timp, un numar de citeva sute de mii de tineri, sau poate chiar un milion, muncesc in strainate si sunt in afara actului politic. A fost un conflict intre generatii, o rabufnire a orgoliilor. Nu pot sa cred ca a fost o revolutie, pentru ca singurul invingator este PCRM. Si atunci, care a fost rostul? Am vazut cum liderii politici din opozitie au fost total depasiti de evenimente, si nu au fost capabili sa beneficieze de protestul tinerilor. Chiar azi am depus la PLDM o lista cu numele a cinci persoane decedate care au votat la 5 aprilie. Deja, la Chisinau circula si un banc pe tema asta…trei babute merg la vot, doua moarte, una – vie. Pentru cine au votat?
Romania a fost, fara voie, implicata in acest conflict. Prima manifestatie, din ziua de dupa alegeri, a degenerat… steagul Romaniei a fost arborat pe sediul Presedintiei moldovene, s-au strigat sloganuri cerand unirea cu Romania… Aparent, s-au creat motive pentru a alimenta tot felul de speculatii.
Este adevarat. Dar sa nu uitam ca era vorba de tineri, care sunt peste tot in lume mai progresiti si nonconformisti. Acum, in Moldova a crescut alt tineret. Ei sunt copii celor care au luptat in 1989, sau in Trasnistria. Ce altceva ar fi trebuit sa astepte Vladimir Voronin? Nu cred ca actiunile de dupa alegeri ar trebui luate drept o agresiune sau, mai mult, o interventie a Romaniei. Este o stare de fapt, cu care orice guvernare de la Chisinau va trebui sa se confrunte: sunt destul de multi moldoveni care isi doresc sau viseaza unirea cu Romania. Greseala lui Voronin a fost ca a incercat sa creeze un om de tip nou – de genul omului sovietic, fara identitate nationala, vorbitor de limba rusa, si cu putin educatie. Parerea mea este insa ca am asistat la un scenariu de alta natura, in masura sa acopere niste fraude financiare de proportii- sau mai simplu, trecerea unor sume de pe un cont pe altul, cu tranzit prin Parlament. Ce reparatie poti face intro cladire pe 17 milioane de dolari, fara echipament, plus alte 13 milioane la presedintie? Practic, au fost doua interese – al Rusiei de ajunge din nou la Prut, si de a permite guvernarii sa treaca usor cu vederea cheltuirea unor sume colosale in campanie, din bugetul de stat. Acuzatiile aduse Romaniei sunt povesti pentru copii, spuse inainte de somn.
In sarcina cui cad acum aceste reparatii, ale sediilor Presedintiei si respectiv Parlamentului, devalizate in decursul protestelor de saptamana trecuta?
Primul beneficiar este o firma de constructii apartinind fiului presedintelului, numitul cetatean Oleg Voronin, iar firma se numeste Glorinal. Este adevarat ca sunt si alte firme implicate, dar vor dispare sau vor trebui sa lucreze prin subcontracte.
„Am asitat la un scenariu georgian restrins ca perioada”
In ce masura a fost fiul presedintelui Vladimir Voronin implicat in campania electorala?
Nu stiu daca a fost implicat la modul direct, dar beneficiar al acesteia in mod sigur este, pentru ca, prin aceste contracte, va ramane aproape de bugetul de stat. Si daca ne gindim la imperiul mediatic pe care il are in proprietate, putem deduce doar ce influenta extraordinara a avut asupra votului final. Nu cred ca exista un domeniu in Moldova in care sa nu aiba afaceri, si nu exita afacere profitabila in Moldova, care sa nu fie sub supravegherea sa. Foarte multi si-au pierdut afacerile prin deposedare de proprietate. In politica, in mod direct, nu s-a implicat- este in umbra. Dar nici nu vad rostul, din moment ce tatal rezolva totul. Majoritatea rivalilor din partid nu se mai regasesc in viitorul parlament. Si este vorba in special de cei cu care au impartit anumite afaceri la inceput. Voronin iubeste luxul. Si … apropo … dupa ce a cheltuit enorm pentru a reface palatul prezidential, acum trebuie sa treaca in sediul parlamentului, care arata jalnic in comparatie cu presedintia. A fost nevoie de o renovare… si ce motiv mai bun pentru asta decat un incendiu si un jaf?
Vorbeste-ne te rog despre acest imperiu mediatic.
Exista citeva media holdinguri, care includ mai multe ziare, agentii de presa, posturi de televiziune, radio. Printre ele, NIT, N4, 2 plus, PRIME, radio Ploaia de argint, Antena C, agentii de presa, Moldpres, Basa press, si o agentie de limba rusa, ziarele Moldova Suverana, Komsomoliskaya Pravda, Tineretul Moldovei, si altele…. Ultima creatie este portalul de stiri OMEGA, supranumit la Chisinau „laboratorul Goebbels”. Multor publicatii li se impune sa colaboreze sau sa lucreze pentru PCRM. Si nu uitati ca toata publicitatea merge canalizat si prioritar doar spre aceste medii.
Si rolul Rusiei? In ce masura putem vorbi de influenta sovietica?
Rusia nu a plecat niciodata din Republica Moldova, este omniprezenta. Se pare insa ca de aceasta data a fost vorba de ceva mai mult… S-a retras insa in momentul in care Voronin s-a dedat la atrocitati. Nu mai dadea bine la imagine. Si astfel, a scazut si presiunea la adresa Romaniei. Daca ar fi existat un asalt asupra Guvernului – si ei au dorit mult sa se produca, ar fi fost foarte greu de oprit masina aceasta diabolica. Ar fi urma un conflict interetnic si interventia Rusiei. Dar, probabil fie avem in sfirsit niste politicieni destepti, fie au fost consiliati bine, pentru ca au tinut cu dintii sa renunte la proteste. Si poate asa e mai bine, desi vor cadea drastic in sondaje, si indiferent de solutia pe care ar adopta-o, sunt in pierdere. Revenind la Rusia, parerea mea este ca Rusia a fortat mana NATO. Am asitat la un scenariu georgian restrins ca perioada, din care a lipsit doar interventia Rusiei.
„Romania era un pretext pentru un conflict interetnic”
Crezi ca s-a actionat dupa un scenariu prestabilit, conceput anterior de Chisinau si Moscova? Si daca da, unde e rolul Bucurestiului?
Romania era un pretext pentru un conflict interetnic, pentru destabilizarea situatiei politice din Moldova si provocarea unui conflict deschis intre rusi si moldoveni /romani. Rusia ar fi intervenit, ca si in Georgia, pentru a-si apara cetatenii. Transnistrenii au cerut suplimentarea trupelor militare ruse pina la 2700 de militari si dislocarea unor escadrile de elicoptere de lupta. Din prima zi, Trasnistria, cu sens de gluma, a propus ajutor militar Moldovei. Dar pentru ca in orice gluma exista si un simbure de adevar, trebuie tratata ca atare. Se mai discuta si de faptul ca in rindul studentilor ar fi exista un numar mare de adolescenti veniti din aceasta regiune, si care au partcipat activ la devastarea celor doua sedii. Mai exista si dialogul destul de intens, purtat intre cele trei parti – Moldova, Transnistria, Rusia, in ajunul alegerilor. Daca opozitia ar fi reusit sa treaca de aceasta lovitura, mediatica mai intii, ar fi urmat un inghet total in relatiile cu Trasnistria, care s-ar fi agravat pe fundalul presupusei interventii a Romaniei. Mai trebuie adaugata aici activizarea protestelor in Georgia – deloc intimplator, si situatia tensionata din Ucraiana. Rusia avea nevoie de o victorie la frontiera, pentru a trata cele doua tari ca parte a sferei sale de influenta. Asta e mesajul pe care Occidentul ar fi trebuit sa-l primeasca. Pacat doar ca acum trebuie sa platim noi… Rusia oricum e in cistig, pentru ca va cere legitimitatea actiunilor sale in Trasnistria. Si asta se va vedea mai tirziu. „Pericolul roman nu a trecut, el apare sporadic si calculat, fapt care pune in primejdie popolatia rusolingva din regiune”- acesta va fi refrenul pe care va trebui sa-l auzim de acum incolo, si cred ca acesta a fost si obiectivul Rusiei.
Ai fost in mijlocul evenimentelor de la Chisinau, apoi – arestat si interogat. Ce s-a intamplat de fapt?
Era o dimineata rece la Chisinau…ploua mocaneste, si in PMAN erau mai multi jurnalisti decit protestari. Dupa citeva ore mi s-a facut frig, chiar mi-am pierdut si vocea. Atunci am decis cu Doru Dendiu (n.r. corespondentul TVR) sa mergem la o terasa in apropiere sa bem un ceai fierbinte. Am fost ridicat de acolo fara explicatii, nu mi s-a prezentat nici mandat de arestare. Am fost dus la Departamentul Situatii Operative din MAI. Aici, mi s-a facut perchezitie corporala si am fost chestionat daca detin sau nu cetatenie romana. Am stat in biroul unui locotenent- colonel de politie. In momentul in care s-au convins ca nu am cetatenie romana, lucrurile s-au schimbat si mi s-a comunicat ca voi ramane in sediul DSO pina la ora 17, dupa care pot sa plec. Am fost retinut cel mai mult dintre toti jurnalistii arestati in acea perioada, si asta m-a surprins. Doru a fost eliberat dupa trei ore, iar Rodica Mahu, dupa doua ore. Acum, analizand lucrurile, cred ca au incercat sa-mi puna nervii la incercare, sa ma faca sa devin violent sau agitat si sa ma incadreze intr-un anumit articol. Nimeni nu stia de arestarea mea, nici familia, nici apropiatii. La 17.00 deja nu mai era nimeni acolo, la DSO, care sa imi permita sa plec, si asta a inceput sa ma ingrijoreze. Am insistat sa plec…la un moment dat, acel locotenent colonel a primit indicatii prin telefon. Apoi mi-a spus sa scriu o explicatie despre actiunele mele in zilele de 6 si 7 aprilie, dupa care pot sa plec. Am fost eliberat la 17,45, de acelasi politist care m-a arestat.
Exista vreo legatura intre arestarea ta, plecarea fratelui tau, Petre (nr. corespondent Antena 3 la Chisinau) din tara, si faptul ca Petre a lucrat pentru o televiziune din Romania?
Nu cred – cel putin, nu m-a intrebat nimeni de el in sediul politiei. Au fost arestati doar jurnalistii care au avut anumite legaturi cu DRRP. Dar Petre avea sa-si duca si el crucea lui…intrucat a lucrat pentru o televiziune din Romania si a atras atentia asupra sa, televiziunea la care lucra permanent la Chisinau i-a desfacut contractul de munca. Si plecarea lui, dar si faptul ca lucra pentru o tv din Romania crea o relatie cauzala periculoasa. Patronul televiziunii unde a lucrat Petre este Chiril Lucinschi, fiul fostului presedinte, acuzat de organizarea protestelor.
S-a creat impresia, mai ales in saptamana de dupa alegeri, ca autoritatile au organizat o adevarata vanatoare de romani.
E adevarat, dar cred ca este o situatie temporara, si probabil in maxim doua luni se va reveni la normal.
Ce-o sa faci de acum? Vei ramane in presa, chiar si in conditiile de la Chisinau?
Cred ca a venit timpul sa ne implicam mai mult. Probabil, o sa acept propunerea PLDM de a lucra ca ofiter de presa. Voi fi practic pe un segment intre presa si politica. E un domeniu nou pentru mine, dar sper sa-mi reuseasca. Deocamdata nu sunt inca la PLDM, asa ca tot ceea ce am spus nu reprezinta pozitia oficiala a PLDM, ci opinii proprii.
Foto: www.jurnal.md
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:
ETICHETE:
Ion TerguţăjurnalistpoliticapresaRepublica MoldovaRusiaTransnistria

Încarc...
About the Author: RV
NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.