» Click AICI ca să te abonezi la ȘTIRILE RV pe mail

”Agricultura ecologică”, conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), este termen protejat și atribuit de Uniunea Europeană (UE) României pentru definirea acestui sistem de agricultură. Acesta este similar cu termenii ”agricultură organică” sau ”agricultură biologică” utilizați în alte state membre.
Alții, inclusiv regretatul profesor Ioan Puia, primul care a folosit termenul de agricultură ecologică în România, spun, fără rezerve, că agricultura ecologică este diferită de agricultura organică sau agricultura biologică, întrucât agricultura ecologică înseamnă atât cultivarea plantelor și creșterea animalelor, cât și ”armonizarea” tuturor componentelor agroecosistemelor care ar genera climax-uri specifice, se bazează pe legile și principiile ecologiei, în special ale ecologiei agricole și include toate metodele, inclusiv cele specifice agriculturii organice și biologice, privind serviciile ecologiei. Acestea ar fi: prevenirea eroziunii solului, refacerea și menținerea structurii și porozității solului și implicit infiltrarea și acumularea apei în sol, sechestrarea carbonului sub formă de humus și fixarea azotului atmosferic în sol, îmbunătățirea și menținerea biodiversității etc., reciclarea elementelor nutritive extrase din sol cu recolta, precum și valorificarea, în totalitate și superioară, a produselor și subproduselor agricole prin producerea de ”hrană vie”, îmbrăcăminte și spații și condiții de locuit sănătoase și, respectiv, confortabile pentru agricultor și toate celelalte viețuitoare din mediul înconjurător.
De asemenea, agricultura ecologică folosește cele mai noi tehnologii de cultivare a terenurilor fără răsturnarea sau lucrarea solului (arat cu plugul cizel sau tehnologiile No-till și Strip-till), culturile verzi pentru menținerea permanentă a terenului acoperit cu vegetație, compostarea în strat subțire a resturilor vegetale, cultivarea fără rezerve a plantelor leguminoase fixatoare de azot și a celor care formează micorize etc., inclusiv tehnicile specifice agriculturii de precizie prin informarea permanentă a producătorului agricol despre starea terenului și a culturilor și efectuarea impecabilă a tuturor lucrărilor agricole conform particularităților fiecărei ”palme” de teren și a fiecărei culturi, poate chiar plante agricole. Continuarea AICI

 

Acest articol este proprietatea Reporter Virtual și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

ȚI-A PLĂCUT? DĂ MAI DEPARTE:

 
 
 

ETICHETE:

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

NOTĂ: Vă rugăm să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în material. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse celorlalți cititori care au scris un comentariu se va sancționa prin cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top